Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla podle norem jsou oblíbená dodnes, tehdy však normy plnily zásadní funkci - byly zárukou, že jídla chutnala na všech místech stejně. A právě proto na ČSN nedáme dodnes dopustit. Byly jakýmsi puncem kvality.

Vepřenky jsou malé karbanátky čistě z vepřového masa, zároveň jsou bez trojobalu. Jíst je lze s klasickou přílohou (nejčastěji s vařenými bramborami), ale i s čerstvým chlebem a cibulí. Vepřenky jsou vynikající v podobě oběda či studené večeře.

Jak připravit vepřenky podle ČSN

Na jednu dávku vepřenek budete potřebovat 400 g vepřové plece, 50 g bílého pečiva (žemlí, rohlíků nebo veky), 100 g vody, 5 g mleté papriky, sůl a mletý pepř podle chuti, 40 g stolního oleje. Dále pak 500 g chleba, 100 g cibule a 100 g hořčice.

  1. Celých 50 g bílého pečiva namočte ve vodě a nechte nasáknout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Vepřovou plec osušte papírovými utěrkamiumelte na masovém mlýnku.
  3. Mleté maso vložte do mísy. Přidejte vymačkané a najemno umleté pečivo, sůl, mletou papriku, pepř a důkladně promíchejte.
  4. Z hotové masové směsi tvarujte stejné, tenčí placky.
  5. Na pánvi rozehřejte olej (nebo sádlo) a připravené masové placičky na něm opečte z obou stran dozlatova.
  6. Vepřenky podávejte na krajíci chleba, potřené hořčicí a posypané nakrájenou cibulí, případně s vařenými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Tip: Nezapomeňte vepřenky obracet za pomoci dvou vidliček či kuchyňských kleští - nesmí se do nich píchat, aby si zachovaly svou šťavnatost. V opačném případě vám zbydou jen oči pro pláč nad nedobře suchými masovými placičkami.

Pokud na klasické vepřenky podle ČSN nedáte dopustit, není nic jednoduššího, než se pustit do jejich přípravy. S postupem vám bude nápomocný mimo jiné i úvodní videorecept, který vás přípravou provede krok za krokem. Máte nějaké osvědčené rady a tipy, jak ozvláštnit masové placičky? Napište nám do komentářů, těšíme se.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli