Vepřenky podle ČSN: Maličké karbanátky se připravují jen a pouze z vepřového masa
Jídla podle norem jsou oblíbená dodnes, tehdy však normy plnily zásadní funkci - byly zárukou, že jídla chutnala na všech místech stejně. A právě proto na ČSN nedáme dodnes dopustit. Byly jakýmsi puncem kvality.
Vepřenky jsou malé karbanátky čistě z vepřového masa, zároveň jsou bez trojobalu. Jíst je lze s klasickou přílohou (nejčastěji s vařenými bramborami), ale i s čerstvým chlebem a cibulí. Vepřenky jsou vynikající v podobě oběda či studené večeře.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vepřenky podle ČSN
Na jednu dávku vepřenek budete potřebovat 400 g vepřové plece, 50 g bílého pečiva (žemlí, rohlíků nebo veky), 100 g vody, 5 g mleté papriky, sůl a mletý pepř podle chuti, 40 g stolního oleje. Dále pak 500 g chleba, 100 g cibule a 100 g hořčice.
- Celých 50 g bílého pečiva namočte ve vodě a nechte nasáknout. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Vepřovou plec osušte papírovými utěrkami a umelte na masovém mlýnku.
- Mleté maso vložte do mísy. Přidejte vymačkané a najemno umleté pečivo, sůl, mletou papriku, pepř a důkladně promíchejte.
- Z hotové masové směsi tvarujte stejné, tenčí placky.
- Na pánvi rozehřejte olej (nebo sádlo) a připravené masové placičky na něm opečte z obou stran dozlatova.
- Vepřenky podávejte na krajíci chleba, potřené hořčicí a posypané nakrájenou cibulí, případně s vařenými bramborami nebo zeleninovým salátem.
Tip: Nezapomeňte vepřenky obracet za pomoci dvou vidliček či kuchyňských kleští - nesmí se do nich píchat, aby si zachovaly svou šťavnatost. V opačném případě vám zbydou jen oči pro pláč nad nedobře suchými masovými placičkami.
Pokud na klasické vepřenky podle ČSN nedáte dopustit, není nic jednoduššího, než se pustit do jejich přípravy. S postupem vám bude nápomocný mimo jiné i úvodní videorecept, který vás přípravou provede krok za krokem. Máte nějaké osvědčené rady a tipy, jak ozvláštnit masové placičky? Napište nám do komentářů, těšíme se.
Komentáře