Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémové dorty se připravují z mnoha těst a krémů, které mají různé příchutě. Dorty se od sebe liší barvou těsta a krému, jeho chutí a hlavně zdobením. I z obyčejného moučníku tak můžeme vytvořit umělecké dílko.

Dort s krémem je retro moučníkem našich babiček. Moderní zdobení dortů (jedlý papír, potahovka) jim ještě nic neříkaly a instantní krémy se používaly málo. Základem krému tak bylo máslo s cukrem, kakao, káva, vanilka, pudink či moučná kaše. Krémové dorty se připravují dodnes - jsou krásné, chutné a jednoduché.

Jak ozdobit krémový dort

Plnění dortů je stejně důležité jako jejich zdobení - po rozkrojení by měl každý řez zaujmout na první pohled:

  • Nejhezčí vzory vytvoříme pomocí cukrářského sáčku s rovnou nebo zubatou trezírovací špičkou - máme na výběr mnoho různě  tvarovaných růžiček, květů, lístečků a pásků, které můžeme navzájem kombinovat.
  • Boky dortu ozdobíme kousky krému jiné barvy, které jsou vlastně samostatnou dekorací, nebo je roztáhneme kartou do ztracena.
  • Povrch dortu jednoduše dekorujeme vidličkou (košíkový vzor či vlnovky) nebo přikládáním plochého nože (vzor rozbouřené vody).

Jak ozdobit hotový dort

Bez ozdob a dekorací by to nebylo ono. Použijeme kousky čerstvého ovoce, hoblinky čokolády, kokos a mleté oříšky nebo cukrářské zdobení. Prach z lyofilizovaného ovoce a kandované či v alkoholu naložené ovoce dort také krásně ozdobí. Ti šikovnější si umí vymodelovat marcipánové květy a čokoládové nebo karamelové ozdoby.

Z marcipánu vytvoříte při troše šikovnosti, co chcete - například růžičky na dort. Pokud dáte přednost domácímu marcipánu, zkuste si ho připravit podle videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli