Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začátek podzimu s sebou přináší ochlazení a první mrazíky, na zahradě už zelenina dlouho nevydrží, některou už máme sklizenou a vše je potřeba nějak zpracovat, jinak může úroda přijít vniveč. Skvělou a oblíbenou možností, jak využít přebytky zeleniny, je zavařit ochucenou zeleninovou směs, čalamádu.

Zásoba čalamád ve spíži je skvělou a vítanou možností ke zpestření našeho jídelníčku. Čalamád můžeme mít více variant, lišit se mohou ochucením i použitou zeleninou. Některé mohou být pikantnější, doplněné chilli papričkou, jiné jemnější. Výborně se do nich hodí barevná zelenina, s kterou budou zeleninové směsi na pohled atraktivní a lákavé.

Jak udělat dobrou čalamádu

Vyzkoušejte s námi čalamádu ze zelí, různobarevných paprik, cibule a mrkve. Věříme, že s chutí budete spokojeni.
  1. Na čalamádu si připravte 1 hlávku zelí, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 3 cibule a 5 mrkví. Dále budete potřebovat 400 ml octa, 300 ml oleje, 400 g cukru krystal a 140 g soli.
  2. Zeleninu očistěte, umyjte a nakrájejte na nudličky. Bude se vám k tomu hodit elektrický robot, krájení půjde rychle a nudličky budou úhledné.
  3. Zeleninu dejte do velké mísy, přidejte ostatní suroviny. Olej doporučujeme obyčejný (řepkový nebo slunečnicový), nepoužívejte olivový. Vše dobře promíchejte
  4. Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte směs do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu a nebude potřeba žádný nálev.
  5. Připravte si zavařovací sklenice - dobře je vymyjte a vypařte v troubě.
  6. Sklenice s pomocí nálevky naplňte a dolijte je šťávou, kterou pustila zelenina. S pěchováním zeleniny to nepřehánějte, aby vám zbytečně nezůstala šťáva. 
  7. Nakonec otřete hrdla sklenic, uzavřete je víčky a zavařujte 25 minut při teplotě 80 °C. Podívejte se, jak jednoduše zavářet v obyčejném hrnci.

Postup přípravy čalamády můžete zhlédnout v následujícím videu

Čalamádu používejte jako přílohu, hodí se k podobným jídlům jako se hodí sterilované okurky. Skvěle chutná k pečeným bramborám i k zapečeným těstovinám.

Mohlo by vás také zajímat, jak zavařit čalamádu s Dekem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli