Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina se skládá z mnoha částí, které jsou buď k jídlu, nebo na vyhození. Jsou to listy, stonky, kořeny, bulvy, hlízy, plody a květy. Některé části, určené do popelnice nebo na kompost, můžeme ještě dopěstovat a sníst.

Po nákupu zeleniny a jejím uklizení nebo zpracování nám mohou zůstat na stole zbytky natí nebo kořenů určených k vyhození do popelnice. Podívejme se na odřezky jinýma očima - uvidíme nať, křehké klíčky, tenké kořínky nebo rašící lístky.

Jak zužitkovat ovadlou zeleninu

Někdy stačí odstranit vnější listy - pod nimi se skrývá pěkná zelenina:

  • Pečlivě oddělíme ovadlé, shnilé a poškozené části od těch, co se ještě dají zachránit (třeba listy). Do popelnice patří jen nahnilé plody a suché listy.
  • Co nezachráníme, to znovu důkladně okrájíme, očistíme od bláta a namočíme do studené vody, čímž zeleninu oživíme a mnohdy i zachráníme.
  • Zlámané stonky natí vložíme do úzké vázy či skleničky se studenou vodou a lístky zpracujeme do polévek či salátů jako čerstvé.

Jak vytvořit zahrádku na okně

Z mnoha kousků zeleniny si můžeme vypěstovat vlastní nať. Každý kousek zeleniny s kořínky nebo s natí prohlédneme, a pokud je nepoškozený, použijeme ho:

  • Pokud z vršku bulvové a košťálové zeleniny (červená řepa, kedlubna, celer) vyrůstají lístky, odřízneme celý vršek o tloušťce 1–2 cm, vložíme ho do misky a podlijeme trochou vody, aby byl spodek mírně potopený. Vodu každý den doplňujeme.
  • Z pórku, jarní cibulky a řapíkatého celeru odřízneme 5–7 cm dlouhý kousek s kořínky a vložíme ho do skleničky s vodou tak, aby byly kořínky potopené. Vodu měníme každý den a kontrolujeme výšku hladiny.
  • Cibuli i se slupkou vložíme do skleničky, aby v nich byla natěsno. Zalijeme ji vodou, aby byla hladina jen kousek nad spodní částí zeleniny. Pro česnek si vybereme malou skleničku a naskládáme do vody několik neoloupaných stroužků těsně vedle sebe.

Pokud se cibule či pórek ve skleničce kácí, propíchneme je špejlí a tu položíme přes kraje skleničky (stejným způsobem se pěstuje avokádo z pecky). Vodu každý den měníme, aby zelenina nehnila.

Natě z okenní zahrádky použijeme do polévky, do salátů, pomazánek či zapékaných pokrmů. Malé množství lístků ozdobí a dochutí každý pokrm - jak vidíte v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky