Jak nejlépe oživit zvadlé listy zeleniny a salátů? Pomůžou lednice, utěrka, voda, hluboký talíř i obyčejný igelitový sáček
8. 3. 2023 Vaření
Co se zvadlými listy zeleniny? Zeleninu, která není v dobré kondici, nemusíme hned vyhazovat. Poradíme, jak ji oživit a co dělat, když omlazovací proces nebude příliš účinný.
Jak si dopřát zeleninu
Zelenina je pro zdraví nezbytná a těžko se bez ní obejdeme. Kromě toho často není úplně nejlevnější. Někdy se ale stane, že listy začnou uvadat a máme tendenci se s nimi rozloučit a dát je do odpadu. Taková zelenina už nevypadá vzhledně a my přece jen jíme i očima. Vyhodit ji by ale byla škoda. Přece jen se dá něco udělat, aby se zelenina oživila.
Mohlo by vás zajímat
Jak oživit povadlé listy hlávkového salátu
Ať už máte doma hlávkový salát nebo jiný druh listového salátu, případně rukolu, polníček, nabízí se velmi snadné řešení. Postříkejte zeleninu studenou vodou, zabalte ji do textilní utěrky a dejte na hodinu do ledničky. Tento proces napomůže oživení a rostlina se rychleji vzpamatuje. Můžete to také provést tak, že listy namočíte do studené vody a pak je vložíte do igelitového sáčku. A opět s ním tak na hodinu až dvě do lednice.
Když se nám polníček, nebo špenát podaří osvěžit, můžeme si ho připravit s ředkvičkami, nebo třeba s jahodami v osvěžujícím salátu.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Co s petrželkou, aby byla svěží
Pokud petrželová nať nevypadá právě svěže, stačí ji dát na talíř a postříkat vodou. Pak ji přiklopte hlubokým talířem a nechte asi dvě hodiny působit. Pak zase bude vypadat svěže a krásně doplní pokrmy.
Co se zvadlými celerovými listy
Když máte doma listy celeru, které krásně dochutí polévku, a nevypadají dobře, dopřejte jim také kúru se studenou vodou. Celerové listy také podobně jako petrželka vydrží asi dva-tři dny v hrnku se studenou vodou.
I z mírně unavených celerových listů, listů mrkve, i listů polníčku, případně rukoly můžeme připravit pesto.
Náš tip: Připravte si toto výborné celerové pesto.
Pokud budou hodně unavené, hodí se dát rostlinky usušit a připravit z nich sušené koření, třeba domácí vegetu.
Co s uvadlým kadeřávkem
Listový kadeřávek možná stále ještě máte na záhonu, možná už nebude vypadat úplně ideálně. Krásně se ale uplatní v zeleninových polévkách (vyzkoušejte třeba tuto s kuskusem), případně v karbanátcích.
Zapomněli jste na hlavičku kapusty ve spíži? Odstraňte jen ty skutečně špatné listy, zbytek oblanšírujte rychlým převařením a prudkým zchlazením v ledové vodě. Její vzhled bude mnohem svěžejší.
videoRecipe:5080]
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Jak nejlépe připravit jitrnice? Vyzkoušejte výborné recepty z této zabijačkové pochoutky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 5 minutami
Palačinkové rolky
Přidáno před 1 hodinou
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 13 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54