Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe oživit zvadlé listy zeleniny a salátů? Pomůžou lednice, utěrka, voda, hluboký talíř i obyčejný igelitový sáček
Zdroj: Toprecepty, hosta

Co se zvadlými listy zeleniny? Zeleninu, která není v dobré kondici, nemusíme hned vyhazovat. Poradíme, jak ji oživit a co dělat, když omlazovací proces nebude příliš účinný.

Jak si dopřát zeleninu

Zelenina je pro zdraví nezbytná a těžko se bez ní obejdeme. Kromě toho často není úplně nejlevnější. Někdy se ale stane, že listy začnou uvadat a máme tendenci se s nimi rozloučit a dát je do odpadu. Taková zelenina už nevypadá vzhledně a my přece jen jíme i očima. Vyhodit ji by ale byla škoda. Přece jen se dá něco udělat, aby se zelenina oživila. 

Jak oživit povadlé listy hlávkového salátu

Ať už máte doma hlávkový salát nebo jiný druh listového salátu, případně rukolu, polníček, nabízí se velmi snadné řešení. Postříkejte zeleninu studenou vodou, zabalte ji do textilní utěrky a dejte na hodinu do ledničky. Tento proces napomůže oživení a rostlina se rychleji vzpamatuje. Můžete to také provést tak, že listy namočíte do studené vody a pak je vložíte do igelitového sáčku. A opět s ním tak na hodinu až dvě do lednice.

Když se nám polníček, nebo špenát podaří osvěžit, můžeme si ho připravit s ředkvičkami, nebo třeba s jahodami v osvěžujícím salátu

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Co s petrželkou, aby byla svěží

Pokud petrželová nať nevypadá právě svěže, stačí ji dát na talíř a postříkat vodou. Pak ji přiklopte hlubokým talířem a nechte asi dvě hodiny působit. Pak zase bude vypadat svěže a krásně doplní pokrmy.

Co se zvadlými celerovými listy

Když máte doma listy celeru, které krásně dochutí polévku, a nevypadají dobře, dopřejte jim také kúru se studenou vodou. Celerové listy také podobně jako petrželka vydrží asi dva-tři dny v hrnku se studenou vodou. 

I z mírně unavených celerových listů, listů mrkve, i listů polníčku, případně rukoly můžeme připravit pesto. 

Náš tip: Připravte si toto výborné celerové pesto

Pokud budou hodně unavené, hodí se dát rostlinky usušit a připravit z nich sušené koření, třeba domácí vegetu.

Co s uvadlým kadeřávkem

Listový kadeřávek možná stále ještě máte na záhonu, možná už nebude vypadat úplně ideálně. Krásně se ale uplatní v zeleninových polévkách (vyzkoušejte třeba tuto s kuskusem), případně v karbanátcích.

Zapomněli jste na hlavičku kapusty ve spíži? Odstraňte jen ty skutečně špatné listy, zbytek oblanšírujte rychlým převařením a prudkým zchlazením v ledové vodě. Její vzhled bude mnohem svěžejší. 

Náš tip: Pro milovníky karbanátků tu máme videorecept právě s kapustou:
videoRecipe:5080]

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Světový den drštěk

Světový den drštěk

Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více