Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxus levně: Uvařte polévku bisque inspirovanou Honzou Vorlem z MasterChef Česko
Zdroj: Krabí bisque. Zdroj: Wikimedia Commons, Ralph Daily from Birmingham, United States, CC BY 2.0

MasterChef Česko se vrací na televizní obrazovky se čtyřdílným speciálem, v němž se utkají soutěžící známí z předchozích řad televizní soutěže. V první bonusové epizodě měří síly Honza Vorel s Pavlem Berkym. Na stole porotců se objeví například thajská variace na tradiční francouszkou polévku zvanou bisque. Možná už jste o ní někdy slyšeli, ale umíte jí i uvařit? Poradíme vám, jak to zvládnout snadno a levně.

Souboj s mořským ďasem

Televize Nova vrací na obrazovky pořad MasterChef Česko, i když v trochu upravené podobě. Čtyřdílný speciál s podtitulem Souboj nejlepších ukáže divákům duely oblíbených soutěžících z minulých řad kuchařské soutěže. V první epizodě se utkají Honza Vorel, který ve 3. řadě skončil na 2. místě, a Pavel Berky, který ve 4. řadě jen těsně prohrál v duelu s Pavlínou Lubojatzky a skončil třetí. Zadání porotců je jasné - filet mořského ďasa a dále libovolné suroviny, s jejichž pomocí je třeba luxusní rybu kreativně doplnit. Honza Vorel vsadil na thajskou variaci na tradiční francouzskou polévku zvanou bisque. Jedná se o hustou polévku založenou na vývaru nejčastěji z krevet, ale je možné připravit ji také z humra, kraba nebo jiných mořských plodů.

Je to syté jídlo, které dokonale zahřeje a jeden z nejpopulárnějších pokrmů svého druhu na světě. Chcete si jej taky dopřát? Připravit pravý bisque se může zejména kvůli potřebným mořským plodům trochu prodražit. Přinášíme ale náš mírně upravený recept, jak to zvládnout relativně levně. Zaručujeme, že i s dostupnými surovinami zůstane chuť znamenitá!

Thajský bisque inspirovaný Honzou Vorlem z MasterChef Česko

Co budeme potřebovat:

  • 600 gramů krevet
  • plechovku kokosového mléka
  • 1 střední červenou cibuli
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • šťávu ze 2 limetek
  • citronovou kůru
  • 1 lžíci mletého sušeného koriandru
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 300 ml vody
  • lžičku soli
  • olivový olej

Postup: Krevety oloupeme, ale skořápky nevyhazujeme! V míse smícháme limetkovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, mletý sušený koriandr, strouhaný zázvor, mletou papriku, jednu lžíci protlaku a utřené stroužky česneku tak, že vznikne marináda. Přidáme maso krevet, promícháme, přendáme krevety do uzavíratelného sáčku a necháme v lednici 30 minut.

Do menšího kastrůlku dáme skořápky krevet, vodu a bílé víno. Přivedeme k varu, pak stáhneme plamen a necháme vařit 10 minut. Výsledkem by mělo být asi 200 ml (jeden hrnek) silného krevetového vývaru, který přecedíme přes sítko.

Dále si ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Necháme ji zesklovatět. Pak přidáme vývar z krevet, plechovku kokosového mléka, druhou lžíci rajského protlaku a promícháme. Zahustíme moukou, kterou dobře rozmícháme a polévku vaříme na mírném ohni asi 5 minut, dokud pěkně nezhoustne. Nakonec do ní přidáme krevety i s marinádou a vaříme dalších 5 minut. Na závěr vaření nebo klidně až při servírování přidáme do polévky nasekaný koriandr. Tip: Pro svěží chuť můžeme polévku ještě zakápnout limetkovou šťávou. Dobrou chuť!