Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Argentinci jedí v neděli hovězí, Japonci guláš. Jak se liší sváteční obědy ve světě?
Zdroj: Pixabay.com, RitaE, Pixabay License

Z celého týdne bývá oběd v neděli ten nejspeciálnější. Celá rodina je doma, často ho využíváme k setkávání s příbuznými a přáteli, a proto si na jeho přípravě dáváme záležet. V Česku nedělním obědům vévodí řízky, pečené kachny, pomalu vařené guláše a skvělá svíčková. Jak tuto událost ale prožívají lidé v jiných koutech světa?

Argentina

Argentinci považují nedělní oběd za nejdůležitější rodinné jídlo týdne. A vzhledem ke klimatu a reputaci země jako prémiového producenta hovězího masa není překvapením, že asado neboli grilování je jejich oblíbeným stylem přípravy hovězího masa. Těstoviny jsou mezi Argentinci také velmi populárním pokrmem při neděli a upravují je na mnoho způsobů. Většinou je viditelná inspirace z Evropy.

Belgie

Podobně jako Britové, i Belgičané si v neděli rádi pochutnávají na mase, ale místo klasické pečeně si dopřávají telecí v těstíčku - často na pivu - podávané v rolce. Belgičané jsou také fanoušky víkendových vaflí, ale to je pro ně spíš snídaně nebo svačina, a to nejen o volných dnech!

Francie

Francouzi milují pečeně a v neděli velmi často podávají kuřecí. Oblíbené poulet rôti se obvykle podává s bramborami a sezónní zeleninou. Kuře se v zemi galského kohouta v neděli servíruje ale i na mnoho jiných způsobů, například v kastrolu jako je coq au vin, čili kohout na víně.

Japonsko

Nikujaga se doslova překládá jako „maso a brambory“ a je oblíbeným japonským nedělním pokrmem. V podstatě je to masový guláš a přednostně se podává s hovězím. Jídlo bývá ochucené sójovou omáčkou a cukrem. Vzhledem k tomu, že hovězí maso je nakrájeno na tenké plátky, dušení masa trvá jen 30 minut a způsob přípravy je oblíbený po celé zemi.

Uruguay

Hodně uruguayských receptů vychází z evropské kuchyně, takže není divu, že těstoviny mají na jídelníčku Uruguayců významné místo. Zejména v neděli, kdy se rodina tradičně schází, se většinou připravují těstoviny. Speciální těstovinovou omáčkou, kterou vytvořili Uruguayané, je omáčka caruso vyrobená ze smetany, masového vývaru, cibule, šunky a hub.

Komentáře

Tomas Baty Tomas Baty

8. 3. 2021 15:26

Věřím, že každý z nás by si z těchto zemí našel to svoje a pochutnal si. :yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie