Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Zdroj: Toprecepty.cz, Sladkyzivot.blog

Britská královská rodina velmi dbá na zdravé stravování, mnozí z nich dokonce upřednostňují domácí produkty před těmi kupovanými. V tomto ohledu vyniká zejména princ Charles, který je velkým zastáncem organické produkce a je o něm známo, že většinu toho, co se podává u něj doma v Gloucestershiru, si také sám vypěstuje.

Dietář Charles

Všichni členové královské rodiny se v jídle značně hlídají. Přece jenom je řada z nich v pokročilejším věku, kdy snadno nabytá kila nejdou tak dobře dolů jako třeba před pár lety. Ani princ Charles v péči o vlastní zdraví a kondici nezaostává. Nejstaršího následníka trůnu jsme zvyklí vídat upraveného, zejména při veřejných událostech vždy oblečeného ve dvouřadých oblecích ušitých na míru. Nedávno vyšlo najevo, že aby do nich měl figuru, stravuje se způsobem, který částečně připomíná přerušovaný půst. Jde totiž o to, že jí lehkou snídani, po které následuje pouze jedno hlavní jídlo denně, a to večeře. Oběd vynechává. I když on je takto spokojený, jeho spolupracovníkům nejspíš občas kručí v žaludku.

Jeden ze členů jeho personálu dokonce pro Daily Mail podotkl: „Někdy to je opravdu problém, hlavně, když jsme někde na jednodenní návštěvě nebo na zahraniční cestě. Pracuje celý den bez přestávky, takže my ostatní si obvykle musíme nechat oběd ujít.“ A ještě nezapomněl dodat: „Svým způsobem je tento přístup dobrý, protože má princ více času na lidi. Zatím ještě nedal najevo, že by si nějak všiml nebo ho pohoršily všechny ty hladem se ozývající žaludky kolem něj. A když už víte, že vás čeká obdobný program, musíte se zkrátka v ten den ráno pořádně nasnídat.“

Princ u stolu

Když už si tedy Charles sedne k jídlu, vyžaduje zejména ekologické potraviny. Bývalý šéfkuchař královny Alžběty II. Darren McGrady v mnoha svých rozhovorech zmiňoval, že Charles je už po desetiletí zastáncem udržitelného a ekologického zemědělství. Ve svém domě v Highgrove má dokonce ekologickou zahradu a chová tam i zvířata.

K snídani si Charles obvykle dává ovoce nebo čtyři minuty vařené vejce a čaj Darjeeling s mlékem. O víkendech tento zvykl porušuje a pochutnává si na pečených vejcích se sýrem. Možná vás to překvapí, ale podle McGradyho k večeři upřednostňuje prostší italská jídla, například houbové rizoto s jehněčími kotletami. Pro jedno z vydání magazínu Country Life princ dokonce prozradil další své oblíbené pokrmy, a to bažantní koláč a tetřeva, kterého má rád upraveného ve stylu kohouta na víně, nebo klasickou řeckou musaku. Správné stravování není pouze Charlesova osobní volba, ale svým příkladem chce lidi motivovat v tom, jak vhodně jíst, aby se vyhnuli obezitě.

Marie