

Květákový nákyp moji maminky
Suroviny
- 1 větší květák
- 8 větších brambor
- 1 lžička drceného kmínu
- drcený černý pepř
- sůl
- Bešamel:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 2 trojúhelníčky taveného sýra
- máslo
- olivový olej
- vegeta
- špetka muškátového oříšku
- špetka římského kmínu
Postup přípravy receptu
Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka. Květák vložíme do slané vody a vaříme 5 minut. Necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme bešamel. Z másla, trochy oliv.oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme tavené sýry, smetanu ke šlehání a vejce. Prohřejeme do zhoustnutí (kašovitá hmota). Přidáme vegetku a koření.
Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostičky, květák na kousky. Vše dáme do zapékací mísy, přidáme kmín, sůl a pepř. Zalijeme bešamelem, promícháme a uhladíme.
Zapékáme cca 45 minut při 200 °C.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 220 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Květákový nákyp moji maminky
-
Katastrophe: Jsem rada, ze chutnalo..
..diky za komentar..
-
Dělala jsem nedávno a chutnalo celé rodině (jen pro naše chutě jsem přidala maličko uzeného masa na "ovonění")
Mně chutnal teplý i studený :)
-
Zítra to jdu zkusit! Doufám ,že to bude k jídlu!
-
super receptik udelam zitra na obidek
-
dělám také tak
dobrota a jak se zmiňuje Rebeka - naposledy jsme měli i s uzeným - no zbylo, tak bylo použito
-
Ukládám,"karfiól" teda květák je oblíbenou zeleninou mé drahé polovičky /spíš ta polovina jsem já/on se muže po něm utlouct! Takže když mu řeknu,že mám nový recept na květáček připíšu si dobrý bod a on už konečně vymění parapetní plechy!
-
mňamina super
-
Moc pěkné a určitě i dobré
-
Aisho, tento nákyp znám a také už jsem ho několikrát dělala, jen dávám víc vajíček, Máš ho pěkně vyfocený
Je dobrý a proto ti dávám 8.boda
-
-
krásné
a jistě chutné
-
-
teda hned bych si dala
-
jitkacizi:
jo, ten taky dávám, a někdy i kousek uzeniny.. podle chuti
-
jé to musí být dobrota, ještě bych to posypala sýrem