Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) - vegetariánská verze

Lucasinka Kuchařka: Lucasinka

Bezmasá jídla 10 názorů

Suroviny

500 g mrkve
1 velká cibule
5 středních brambor
2 střední sladké brambory
400 g krájených rajčat (mohou být i z konzervy)
400 g zelené čočky (může být i z konzervy)
25 g másla
85 g tvrdého sýra
150 ml červeného suchého vína
150 ml vody
1 lžíce oleje
2 lžíce tymiánu (čerstvého nebo sušeného)
1 lžička cukru
sůl
2 kostky zeleninového vývaru
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 – 1 cm velké kousky.

  2. Cibuli rozpůlíme a nákrájíme na plátky. Sladké i bílé brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, sýr nastrouháme.

  3. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm cibuli.

  4. Přidáme mrkev a ochutíme tymiánem. Promícháme, zalijeme vínem, vodou, přidáme krájená rajčata a kostky vývaru a necháme asi 10 minut dusit.

  5. Pak přidáme zelenou čočku, promícháme, zakryjeme a necháme dalších 10 minut dusit.

  6. Poté by mrkev měla být uvařená „na skus“ a čočka by měla být mírně rozvařená.

  7. Mezitím si uvaříme sladké i bílé brambory.

  8. Necháme je vařit asi 15 minut do změknutí, pak slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme (rozmixujeme). Vznikne nám kaše, kterou mírně osolíme a přidáme trochu tymiánu.

  9. Mrkvovo-čočkovou směs přendáme do zapékací mísy a navršíme na ní bramborovou kaši.

  10. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Povrch by po této době měl mít zlatou barvu.

  11. Podáváme třeba s brokolicí, kterou jsme mírně spařili.

Poznámka

Připravený koláč (nepečený) můžeme uchovat zhruba měsíc i v mrazáku nebo 2 dny v lednici. Pokud dáme koláč zmrazit a chceme ho poté připravit, stačí ho dát do trouby a péct při stejné teplotě 40 minut.

http://www.lucasinka.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) - vegetariánská verze

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • Hanis Hanis

    Vařila jsem přes víkend a musím říct, že to bylo výborné:-p. Jen jsem dělala v menším pekáčku, takže jsem vařila z poloviční dávky čočky (a ještě jsem nepoužila všechnu), bramborové kaše jsem dělala naopak víc a přidala jsem mléko, které v receptu není. Díky moc za recept:yes: a určitě bude repete....

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    tenisko, jsem moc rada, ze ti chutnalo. Me ta chut taky hrozne prekvapila, protoze jsem to poprve jedla i varila. A byla jsem nadsena :-D

    Odpovědět

  • teniska teniska

    Naprostá delikatesa:yes: Vážně jsem si moc pochutnala, to spojení chutí bylo tak nečekaně dobré!:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Jahodo, sladke brambory se take nazyvaji bataty, ale muzou byt uplne nahrazeny normalnima "bilyma" bramborama. Cocka je sice pouzita zelena, ale klidne ji muzes nahradit hnedou a myslim, ze ani tou cervenou by se nic nezkazilo. Tohle byla takova verze z vegetarianskych anglickych stranek, kterou jsem si mirne upravila (puvodne byly jen sladke brambory, ale trochu jsem se jich bala a nebylo korenene). Neni to slozite, je to rychle a chutna to prekvapive mnamkove :-p

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Lucasinka,já vždy doslova "hltám" Tvoje fotky, co jsi nám zase uvařila za dobrotu. Mám ráda zeleninová jídla v různých kombinacích, ale inspiraci musím vyhledávat:-*. Dnes mě to tedy fakt láká, ale přiznám se, že mi nic neříká zelená čočka, bílé, sladké brambory....Čočku znám červenou,hnědou a brambory na normální vaření a na salát...:-p;-):-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    kategorie si nemusi hned kazdy vsimnout. Puvodne jsem mela i v nazvu, ale zdal se mi zbytecne dlouhy - uz jsem ale doplnila :yes::-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Aha, on je v bezmasé kategorii, omlouvám se :-8:-8

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Slavný koláč, jen by možná bylo fajn uvést v názvu, že to je bezmasá varianta, aby se někdo, kdo ctí tradice, nepohoršil ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: sheperds pie shepards pie shepherd´s pie sheperds pie recept shepherd's pie shepherd´s pie recept sheperd pie sheperd pie recept shepards pie recept sheppard pie shepherd's pie recept shepards pie recepty shepard´s pie pastýřský koláč shepard's pie recept na sheperds pie recept sheperd pie sheppard pie recept zelená čočka recept pastýřský koláč top recepty