Recepty z románů: Ochutnejte dušené škeble, psí tlamy nebo žemličkový pudink
14. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Také se vám při čtení románů občas sbíhají sliny? Třeba, když si hlavní hrdina pochutnává na pečínce, nebo autor knihy barvitě popisuje přípravy středověké hostiny? Není divu. Dobré jídlo a dobrá knížka k sobě zkrátka patří. Zavzpomínejte s námi na některé literární pasáže plné lákavých chutí a vůní. A můžete si také zkusit vybrané lahůdky uvařit!
Literární hody
Mnohá literární díla jsou plná popisů, jak ten či onen hrdina vaří, jak jídlo konzumuje, jak to v kuchyni voní, která koření používá a jak různé suroviny spolu míchá. Je to záměr. Prostřednictvím kuchyně se totiž můžeme přenést do horké Afriky, Asie plné exotických vůní nebo na mrazivou Sibiř. Právě díky popisu kultury stolování a vaření v cizích krajích si při četbě románů snáze představíme, jak se v daném koutě světa asi žije. Literatura je jídla plná. Tak ochutnejte s námi!
Dušené mušle podle Betty MacDonaldové
Oblíbená autorka knihy Vejce a já ve svém psaní vycházela hodně ze svého vlastního života. Proto i recept na mušle, který popisuje v knize Co život dal a vzal, má jistě mnohokrát vyzkoušený. Tady je: „Vyřež z lastur nejméně čtyři šálky máslovek a dobře je proper. Rozemel je s jedním zeleným pepřem, svazkem zelených cibulek, šesti plátky slaniny, dvěma velikými oloupanými bramborami a jedním svazkem petržele. Hoď to do velkého kotlíku, přidej kostku másla a zalej vodou. Vař pomalu a tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Přidej dvě nebo tři větší konvičky mléka, sůl a hrubě mletý pepř. Podávej s topinkou a s máslem, jakmile se mléko ohřeje.“
Mohlo by vás zajímat
Psí tlamy z knihy Williama Saroyana
V knize Tati, tobě přeskočilo amerického spisovatele Williama Saroyana se můžete dočíst o tom, jak si otec se synem dali k jídlu psí tlamy. Ovšem nešlo o týrání zvířat. Pochoutka s tímto názvem ve skutečnosti označovala žemli s opečeným vuřtem a pikantními přísadami. Saroyan ji v knize popisuje takto: „Sešli jsme po svahu dolů k moři a dali si psí tlamy, co po nich v ústech až hoří. Ale to v nich musí být všechno, co do nich patří, a to je nakrájená syrová cibule, nakrájená kyselá okurka s bobkovým listem, hořčice a omáčka ze španělského pepře, kterou se celá ta rozkrojená žemle s opečeným vuřtem poleje, takže stéká shora dolů po všech stranách.“
Žemličkový pudink z knihy Róza Rio
Českého básníka, prozaika a dramatika Jiřího Šotola sice proslavily hlavně jeho historické romány Kuře na rožni a Tovaryšstvo Ježíšovo, ale recept na žemličkový pudink najdete v románu Róza Rio, jež se odehrává v atmosféře protektorátu. A jak se tehdy takový pudink dělal? Bylo potřeba dvě žemle namočit do smetany, utřít čtvrtku másla, přidat tři žloutky a tu namočenou žemličku, dále rozinky, pomerančovou kůru, mandle, cukr, lžíci Araku a sníh ze tří bílků, pak to vše dát do formy a vařit v páře. Žemličkový pudink je velmi podobný současné žemlovce, jen je bez jablek. Ale i tak si jej můžete zkusit udělat. Alkoholický nápoj Arak se dá nahradit rumem.
Mohlo by vás zajímat
Židovský kapr podle Oty Pavla
Patříte-li mezi milovníky ryb, rozhodně by vám neměl uniknout recept na židovského kapra ze vzpomínkové knihy Oty Pavla Jak jsem potkal ryby. Jak na přípravu tohoto pokrmu? Ota Pavel doslova píše: „Kousky kapra obal v mouce, dus na oleji s cibulkou, rybím vývarem, bílým vínem, česnekem a sekanou petrželkou, přelij vlastní šťávou se sardelkami, nakládanou šalotkou a dušenými pečárkami. Mňam!“
Další popisy zajímavých jídel najdete v knížce Jaroslavy Jiskrové s názvem Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury. Podle některých se vařit dá, jiné, jako třeba proslulý dort, který v Čapkově Knize o pejskovi a kočičce pekla zvířátka, si možná raději nechte ujít.
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z pohádek: Jak vařit bez soli lépe než král Já I. a jeho rádce Atakdále
Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky
Jídlo španělských rolníků, které dobylo svět. V původní paelle byste mořské plody nenašli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39