Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi nejoblíbenější české zákusky patří určitě žloutkové věnečky. Vydali jsme se proto vypátrat, kde je v Praze mají nejlepší a kolik za ně zaplatíte. A možná vás to překvapí, ale chuťově nevyhrály ty nejdražší.

Retro klasika

Věnečky se žloutkovým krémem, někdy doplněné šlehačkou, a dozdobené cukrovou polevou patří ke klasice našich cukráren. Ačkoliv je aktuální nabídka zákusků veliká a běžně v nabídce vídáme i francouzské makronky či italské tiramisu a další světové dezerty, mnoho z nás přesto nedá na věnečky dopustit. 

Kombinace nadýchaného a křehkého odpalovaného těsta, žloutkového krému provoněného rumem a lahodné fondánové polevy je prostě dokonalá. Ovšem, jen když se všechno udělá poctivě a z poctivých surovin.

Proto jsme objeli v Praze několik cukráren, abychom pro vás zjistili, kde získáte ty nejlepší věnečky. Prozkoumali jsme provozovny obyčejné i ty vyhlášené a výsledek překvapil i nás. Ostatně, posuďte sami. 

Šest podniků, které (ne)stojí za návštěvu 

Vybírali jsme jak podle referencí našich kamarádů a známých, tak podle hodnocení neznámých uživatelů na internetu. Kromě hodnocení samotného zákusku jsme, pokud to šlo, posuzovali i prostředí daného podniku a ceny, ať to máte kompletní a víte, kde je dobrá obsluha a stojí za to si tam i posedět a věnečky si užít na místě. Zde jsou místa, která jsme navštívili: 

Grand Café Orient 
Vyhlášená kavárna v kubistickém domě U Černé Matky Boží v centru Prahy byla dříve vybrána mezi sedm nejhezčích kaváren v Evropě. My tento pocit ale nesdílíme, a to především kvůli celkovému dojmu.

Věneček tady zaujme tvarem čtverce, přesně v kubistickém duchu. Zaplatíte za něj rovných 95 Kč (pro srovnání, v březnu 2022 zde stál 75 Kč). Chutná dobře, ale nijak neoslní. Za nás bylo ve věnečku málo krému a krém jako takový byl spíše hutnější a vůbec nevoněl rumem.

Náš závěr: Za ty ceny by to chtělo lepší výkon, a to nejen v přípravě zákusků, ale i při servisu (obsluha byla vyloženě znuděná, o všechno jsme si museli říkat) a v některých případech i při výběru nádobí.  
Cena za věneček: 95 Kč

Zavalianis Sweet
Řecký podnikatel Zavalianis má v Praze dvě provozovny, jednu v Bubenči, druhou v Košířích. Navštívili jsme obě. V Košířích je trochu retro styl a nabídka zákusků kombinuje jak řecké, tak české nebo světové zákusky a sladkosti. Interiér v Bubenči je moderní a cukrárna má dvě patra. V obou případech je prostor malinký, ale ničemu to nevadí.

Věnečky od Zavalianise jsou vyhlášené, a proto jsme navštívili obě provozovny a schválně porovnávali kvalitu i v čase. V Košířích jsme byli v listopadu 2023 a v Bubenči v březnu 2024.

Věnečky byly v obou případech excelentní. Zákusek je velký, krém krásně vláčný, odpalované těsto jemné a křehké a poleva hustá. Dojem dotváří i krásné servírování se stylovým ubrouskem (v galerii).

Náš závěr: Zajít si na věneček k Řekovi zní možná jako vtip, ale nebudete litovat. Obsluha vlídná, prostředí milé a kromě věnečků můžete ochutnat i netradiční dorty. Už jste třeba měli dort ve stylu dezertu zabaglione?  
Cena za věneček: 75 Kč.

Apetit Vinohradská 
Obyčejná provozovna na Vinohradech, kde se v době oběda netrhnou dveře, spojuje jídelnu po levé straně a cukrárnu po pravé straně. V nabídce cukrárny je mnoho druhů zákusků, mívají zde mimo jiné i pražskou kouli nebo bramboru, obojí za příznivé ceny.

V době naší návštěvy měli v nabídce dva druhy věnečků, jeden bez polevy, jen s krémem a šlehačkou, druhý s krémem, jahodovou šlehačkou a jahodovou polevou. Ač byly oba zákusky značně rozdílné velikosti, jak uvidíte v galerii, cena byla stejná. Za každý jsme dali 45 Kč. 

Žloutkový krém byl velmi hutný, jahodová poleva měla pachuť nějakého ztuženého tuku a celkově nenadchlo ani ležérní zdobení

Náš závěr: Dojem máme značně rozporuplný. Co je potřeba vyzdvihnout, to je nadmíru vlídná a nápomocná obsluha a obrovský výběr zákusků. Pokud jde ale o chuť, tak ta značně pokulhává. Věneček zde je sice nejlevnější (levnější už mají asi jen cukrárně v Kauflandu), ale zážitek z konzumace to nepřinese.
Cena za věneček: 45 Kč.

Cukrárna Ollies
Cukrárna Ollies je mezi foodies vyhlášená. Majitelé začínali v Ostravě (sami jsme kdysi jejich produkty ochutnávali na festivalu Colours of Ostrava) a od loňského roku mají otevřen Ollies Boutique v prostorách ikonické stavby od Zahy Hadid v pražských Holešovicích.

Věneček jsme si brali v krabici s sebou, protože v době naší návštěvy (3. 3. 2024) byl v pobočce extrémně cítit aceton nebo nějaká jiná chemie. Věneček i jeho balení byly exkluzivní, krém je spíš nadýchaný (typicky bývá u věnečku spíš krémovější konzistence) a věneček má citronovou polevu a je ozdoben kandovanou citronovou kůrou a kousky jedlých květů.

Náš závěr: Ollies vždycky sází na kvalitu a dlouhodobě si drží vysokou laťku. Balení zákusku je navíc tak krásné, že se hodí i jako dárek. Věneček si ovšem trochu přizpůsobili, takže už se nedrží klasické polevy a i krém chutná jinak. Je to dokonalý zákusek, ale nepřipomene vám klasiku. Proto záleží na tom, co máte rádi. 
Cena za věneček: 98 Kč.

Cukrárna Myšák
Na věneček od Myšáka jsme v provozovně neměli štěstí, což je trošku škoda, protože z podniku ve Vodičkově ulici na vás dýchne kouzlo starých časů. Vždyť první majitel, cukrář Myšák, si zde svoji provozovnu otevřel už v roce 1911 a na kávu a zákusky sem chodili Oldřich Nový, Ema Destinnová i Adina Mandlová.

My jsme si věneček objednali přes Rohlík.cz. Věnečku asi nelze nic vytknout, krém byl lehce nadýchaný, poleva hustá a bylo jí hodně. Ve věnečku ani v popisu složení jsme "nenašli" rum. Odpalované těsto bylo výborné. 

Náš závěr: Cukrárna Myšák, patřící do řetězce Ambi, má podobně jako Ollies kvalitu na prvním místě. Ale cena tomu taky odpovídá. 
Cena za věneček: Přes Rohlík 129 Kč (na místě 128 Kč nebo v mini verzi 68 Kč). 

Kavárna Šlágr 
Retro podnik, kde zapomenete, že nějaká sametová revoluce kdy byla. Servírky v černých šatech s bílými zástěrkami, pohodlí jak v pokojíčku a do toho perfektní nabídka zákusků. Pro věneček jsme sem vyrazili na základě tipu, že je tady mají nejlepší. A mají!

Věneček má neskutečně lahodný krém, s výraznou chutí po rumu, navíc je to docela slušná porce. Odpalované těsto je lehounké, poleva skvělá. Tomuhle zákusku nelze nic vytknout, máte-li navíc rádi retro, užijete si návštěvu se vším všudy. V nabídce je i Melta nebo kakao, samozřejmostí je kohoutková voda (400 ml za 20 Kč). 

Náš závěr: Na věneček do Šlágru stojí za to si zajet. Ale pokud budete chtít i posedět, raději si místo předem rezervujte, zejména v exponovaných časech zde bývá plno. 
Cena za věneček: 62 Kč.

Kdo vyhrává? 

Chuťově nejlepší byl věneček z kavárny Šlágr. A pořídíte ho zde i za příznivou cenu 62 Kč. Poměr cena - výkon je jednoznačně nejlepší zde. Ovšem na paty tomuhle věnečku docela slušně šlape věneček z cukrárny Zavalianis Sweet. Ani v jednom případě neuděláte chybu a pozor, ani neutratíte moc! 

Výborné byly i věnečky od Myšáka a z cukrárny Ollies, ale cenově se značně liší, navíc ten od Ollies, byť je vynikající, nechutná jako původní věneček.

Na předposledním místo bychom zařadili Grand Cafe Orient a jako propadák hodnotíme věnečky z Apetitu na Vinohradské. Tuhý krém a umělá chuť polevy nestojí ani za těch 45 Kč, byť je zde věneček nejlevnější. Pokud jste ochotni slevit z kvality, pak můžete vyrazit rovnou do cukrárny u Kaufladnu v Praze na Jarově. Tam mají věneček za 28 Kč (viz galerie).

Zavítali jsme i do podniku cukráře Skály, ale klasický věneček je zde jen na objednání, v nabídce na místě byl věneček se slaným karamelem a čokoládovou polevou, což už se od původní podoby tak liší, že jsme jej do testu nezařadili.

Ze stejného důvodu jsme netestovali ani věnečky od Janečka, od původní retro verze se už dost liší, byť jsou bezpochyby (i dle recenzí) vynikající.  

Něco navíc: Jak vypadají věnečky, jejich ceny i provozovny, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Věnečky si můžete upéct také podle našeho video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více