Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky
4. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Období Protektorátu Čechy a Morava nebylo zrovna časem hojnosti. Potraviny se rozdávaly na příděl a většina masa putovala k vojákům. České hospodyňky tak musely u plotny vyjít opravdu s málem. Kroupy a brambory na tisíc způsobů, polévka z droždí a poloviční porce margarínu - tak vypadalo vaření za druhé světové války.
Kroupy a jáhly místo masa
Když je válka, je vždycky nedostatek. V období Protektorátu Čechy a Morava se obyvatelům potraviny rozdávaly na příděl a kdo jej spotřeboval dřív, než přišel další, měl smůlu. V rámci tohoto přerozdělování navíc zdaleka nebyly dostupné všechny potraviny. Většina masa putovala k vojákům a ani zelenina, ovoce, vajíčka nebo máslo nebyly na jídelníčku denně, někdy vůbec. Hospodyňky musely využívat hlavně kroupy, ovesné vločky, brambory a jáhlovou mouku, a tak bylo nutné být v kuchyni trochu kreativní. Aby to měly české ženy snazší, Hospodářská pomoc v roce 1942 vydala knížku Vaříme z přídělu, která přepracovávala klasické recepty tak, aby se daly vařit i v době omezení.
Mohlo by vás zajímat
„Z této knížky, milá hospodyňko, nenaučíte se vařiti – a ani toho nepotřebujete. Vaříte pro rodinu již leta a všem to vždy chutnalo a šlo k duhu. I dnes jim bude chutnati, jenom že to dá více přemýšlení a nelze již vařiti podle starých maminčiných receptů,“ stojí v úvodu publikace, která chodila poštou do protektorátních domácností zcela zdarma. „Všechny předpisy jsou vyzkoušeny a není v nich chyb. Čtete-li třeba, že do bábovky z ječné mouky stačí 3 dkg margarínu, tedy skutečně stačí a nebojte se, že by se vám bábovka s takovou trochou tuku nepovedla!“
Mohlo by vás zajímat
Kuchařka mimo jiné radí, jak s přidělenými surovinami nakládat, aby vydržely, a jak hospodařit opravdu šetrně. Tuku například doporučuje používat opravdu pomálu Kdo si předčasně vyškvařil měsíční příděl sádla, pak neměl hrnec umývat a na jeho stěnách usazený tuk měl využít při dalším vaření. A když už to opravdu nešlo, ještě bylo možné hrnec vysypat moukou a vyrobit jíšku.
Dieta z donucení
Při pohledu na dobové recepty jednoho napadne, že dnešní dietáři by z nich zřejmě měli radost. Je to strava plná vlákniny, což byl jistě záměr, vzhledem k tomu, že právě díky vláknině se člověk cítí plný. Vařila se například polévka z droždí nebo z kapusty, pekly se plněné brukve, jedly se brambory na tisíc způsobů - v guláši, ve formě placek, v pikantní omáčce či s rajčaty, dělal se i bramborový závin... A jako příloha se často objevovaly saláty nebo dostupná sezónní zelenina.
Mohlo by vás zajímat
Jak hospodyně nahrazovaly maso? Například karbanátky se dělaly z krup nebo z ovesných vloček. U těch ovesných stačilo povařit vločky na kaši, na margarínu osmažit cibulku, tu pak do kaše přimíchat spolu s vajíčkem, solí a trochou pomletého masa, které zbylo z vaření polévky, vytvarovat placičky, obalit je v bílku a namleté žemli a usmažit dozlatova. Kroupové se dělaly podobně. Ty sice nepotřebovaly vůbec žádné maso, naopak se ale žemle míchala rovnou do směsi na jejich výrobu, a to spolu s polévkovým kořením.
Mohlo by vás zajímat
Velmi dobré musely být dobové halušky se špenátem. „1 kg špenátu operte a ponořte na minutu do vřelé vody, načež nechte okapati. Mezitím uvařte 40 dkg halušek, oceďte a prolijte studenou vodou. V kastrolu rozpusťte kousek margarínu, dejte do něho halušky a špenát v celku, promíchejte, polijte vajíčkem, rozkloktaným v mléce s hrstí strouhanehé parmasánu a zapečte v troubě,“ zní původní recept a my musíme uznat, že toto bychom vlastně i docela rádi ochutnali. Co vy?
Zpracováno s využitím kuchařky Vaříme z přídělu; autor Jiří Šimek; vydala Hospodářská pomoc v roce 1942
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Retro okénko: Proč má legendární Polárka ve znaku ledního medvěda?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře
10. 3. 2021 16:22
4. 3. 2021 14:25