Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma
Zdroj: Freepik, Freepik License

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je nejlepší používat tradiční jelení lůj, který se v Novém Městě nad Metují výrabí již od roku 1962. Pokud tenhle trochu retro kousek nemůžete sehnat, nevadí – poradíme vám, jak si poctivý balzám vyrobit doma.

Jelení, nebo hovězí?

Tlustá, bílá tyčinka se zvláštním názvem, kterou nám maminky a babičky v zimě důsledně mazaly rty, a ke které se stále vracíme – Jelení lůj je tradiční český výrobek, za kterým stojí kosmetická firma Detecha. Jak společnost se sídlem v Novém Městě nad Metují uvádí na svých oficiálních stránkách, zahájila výrobu už v roce 1954 a o šest let později uvedla pod kosmetickou značkou Regina výrobek, který se postupně stal legendou. Dnes se pod chráněným označením Jelení lůj výrabí balzámy na rty obohacené o panthenol nebo výtažek z měsíčku a k dostání jsou rovněž různé příchutě, například exotické mojito s přídavkem máty a limetky.

Možná vás ale spíše zajímá, zda se jelení lůj skutečně vyrábí z jeleního loje. Ve středověku to tak bylo; běžně se chodilo na hony a lovila se právě zvěřina. Trofej pak byla zpracována bez zbytku, a to včetně loje, který našel uplatnění v léčitelství a kosmetice. V českém filmu Slasti otce vlasti Jaromír Hanzlík v roli Karla IV. žádá právě jelení lůj, aby si namazal zranění. Později se stejným způsobem začal využívat lůj z různých zvířat, nejčastěji z těch hospodářských. „Naše prababičky říkaly jelení lůj různým balzámům na rty, byť byly třeba z vepřového sádla. My jsme si pak na ten název udělali ochrannou známku a přivlastnili si ho,“ popsala v rozhovoru pro magazín Vitalia Jana Nýčová, předsedkyně družstva Detecha.

Jejich originální jelení lůj se vyrábí rovněž z loje – ve složení stojí Adeps Bovis, což je doslova živočišný tuk s obsahem gylerinu a mastných kyselin. Pokud vám tedy záleží na blahu zvířat, tento výrobek pro vás asi nebude tím pravým ořechovým. Nemusíte ale zoufat! Kvalitní a vyživující balzám na rty si můžete velmi snadno vyrobit i doma a s použitím rostlinných surovin.

Domácí „jelení lůj“

Na výrobu domácího balzámu na rty bez složek živočišného původu budete potřebovat kandelilový vosk (pokud vám z etického hlediska nevadí, je možné použít i dostupnější včelí vosk), dále tuhé rostlinné máslo nebo olej, nejlepší je máslo bambucké a olej kokosový. K tomu budete potřebovat i tekuté oleje; vynikající je mandlový, poslouží i extra panenský olivový, dobrý je ricinový, ale ten nemusí sedět citlivějším jedincům. K tomu ještě budete potřebovat vitamín E v tekuté formě.

Příprava je snadná; nejprve ve vodní lázni v čistém kastrůlku rozehřejete vosk. V něm pak postupně necháte rozehřát tuhé oleje nebo máslo. Vedle si předehřejete tekuté složky, studené by vám totiž ve vosku dělaly neplechu, a pak je také přimícháte do základu. Nakonec do balzámu přijde několik kapek vitamínu E. Takto jednoduše vyrobíte balzám na rty, který pak už můžete plnit do čistých a suchých kosmetických krabiček. Můžete je koupit nové, nebo využít staré obaly od krémů, například – ty je ale potřeba opravdu dobře vymýt a zbavit zbytků původního produktu.

Pokud by vám takto základní „jelení lůj“ nestačil, můžete do směsi ještě za tepla přidat například med, který balzámu dodá nějaké ty léčivé účinky navíc a ještě ho krásně ovoní. Skvělé jsou i bylinky; dají se použít čerstvé i sušené. Pokud je do balzámu přidáte, musíte ale počítat s tím, že je nutné udržovat jej ve vodní lázni i hodinu až dvě, aby se bylinky pěkně „vyvařily“ a vylouhovaly. Před plněním do krabičky je balzám rovněž nezbytné přecedit přes plátýnko.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více