Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?

Už celých deset let jsou princ William a vévodkyně Kate manželé. Jejich velkolepé svatbě 29. dubna 2011 přihlížely tisíce lidí, svatební hostiny se ale účastnilo „jen“ asi 300 prominentů, přátel novomanželů a jejich blízkých. Na čem si tehdy pochutnávali?
Královské svatební menu
Svatba prince Williama a vévodkyně Kate se před deseti lety stala jednou z nejsledovanějších událostí nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Koneckonců, budoucí král se nežení každý den! Obřadu v Westminsterském opatství se účastnilo asi 1900 hostů a další tisíce zvědavců přihlížely svatebnímu průvodu, ať už živě, přímo v Londýně, nebo skrze televizní obrazovky a stránky lifestylových časopisů. Britská královská rodina se těší obrovské popularitě a každý takto osobní moment, jakým svatba bezpochyby je, sdílený s obyčejnými lidmi je jako svátek.
Článek z magazínu
Není tedy divu, že když v roce 2015 vstoupil do dražby luxusní výtisk menu ze slavnostní svatební večeře Williama a Kate, vyvolávací cena byla tisíc dolarů. Jednalo se o autentické menu přímo z hostiny, na kterou už se dostalo pouze 300 vyvolených hostů; aukční síň Nate D. Sanderse, která menu v dražbě nabízela, na svých oficiálních webových stránkách spolu s fotografií předmětu uvádí, že na meníčku se v dolním rohu nachází malá skvrnka od jídla.
Jídelníček velkého dne byl vytištěn na pevném papíru a ozdoben osobním erbem prince Charlese, Williamova otce. Mimochodem, jedná se o vůbec první případ, kdy se na veřejnost dostala takto přesná a ověřená informace o detailech ze svatebního hodování britského královského páru. A co se tedy na slavnosti v Buckinghamském paláci vlastně jedlo?
Článek z magazínu
Předkrm z moře vytažený
Na začátek hostiny byl podáván předkrm sestávající z marinovaného lososa vyloveného na skotském ostrově South Uist. K tomu byli servírováni krabi ze zálivu Lyme Bay a humři z Hebridů, jako příloha čerstvý bylinkový salát. Luxusní chuťovku hosté zapíjeli vínem Meursault, Domaine Guyot-Javillier, ročník 2009.
Večeře pro šlechtu
Jako hlavní chod William, jeho krásná nevěsta a další hosté jedli jistě výtečné jehněčí pocházející ze skotské Vyšočiny (Highlands). K tomu se podle meníčka servírovala zelenina vypěstovaná v zahradách Highrove, což je sídlo na jihozápadě Anglie, které vybudoval princ Charles. K tomu byl podáván anglický chřest, brambory a omáčka Windsor. Zapíjelo se vínem L'Hospitalet de Gazin, Pomerol, ročník 2004.
Sladká tečka
Čím byla královská svatební hostina zakončena? Hosté si mohli vybrat ze tří dezertů; k mání byl tradiční britský trifle s sherry, čokoládový parfait, což je hodně sladké krémové pyré, anebo medová zmrzlina z Berkshire. Pilo se víno Laurent Perrier Rose, k dispozici byla rovněž káva nebo čerstvý mátový čaj, který dobře funguje na trávení.
Článek z magazínu
Pokud by vás blíže zajímal přímo svatební dort Williama a Kate, tak ten pekla vyhlášená britská cukrářka Fiona Cairns, která v rozhovoru pro magazín Town&Country prozradila, že na dechberoucím moučníku pracovala celých pět týdnů. Několikapatrový dort s ovocem a krémem byl potažen bílým fondánem a ozdoben cukrovými květy v různých velikostech. Magazín Hello! nicméně uvádí, že zdroj blízký královské rodině redakci prozradil, že se na hostině tehdy podával ještě druhý dort: Williamův od dětství oblíbený nepečený čokoládový dort s kousky sušenek. Oba sladké dezerty byly jist lahodné!
Témata: Kate Middleton, vévodkyně Kate, princ William, britská královská rodina, britská kuchyně, svatební menu
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Retro vaření s Kristinou: Upečte si jednoduchý sýrový koláč podle receptu z roku 1939!
Také rádi vzpomínáte na staré časy? Pojďte se… Číst více
Potřebujete snížit příjem kalorií a chcete jíst zdravě? Pomůže vám s tím horkovzdušná fritéza
Držíte dietu a máte chuť na hranolky nebo smažený… Číst více
Tradice na 6. ledna: Upečte si vyhlášený Tříkrálový koláč a hledejte v něm sladký poklad!
Vánoce jsou sice za námi, ještě nás ale čeká… Číst více
Matjesy, uzenáče, pečenáče, zavináče... Různé delikatesy z jedné ryby! Víte, jak na ně?
Máte rádi různé nakládané dobroty? Zeleninu,… Číst více
Držíte dietu, a přesto si chcete pochutnat na šťavnatém mase? Vyzkoušejte halogenový hrnec
Už jste někdy slyšeli o halogenovém hrnci? Jedná… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Maková roláda s povidly a mascarpone krémem
Přidáno před 2 hodinami

Fazolová polévka s mrkví a libečkem
Přidáno před 14 hodinami

Čočka na kyselo se smetanou
Přidáno před 16 hodinami

Koka + řez
Přidáno 28. 5. 2022 09:58

Špagety s kuřecími kousky v italské omáčce
Přidáno 28. 5. 2022 07:27

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno 27. 5. 2022 10:15
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.