Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?

29. 4. 2021 10:09

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Wikimedia Commons, Robbie Dale - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19120866 Zdroj: Wikimedia Commons, Robbie Dale - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19120866
Už celých deset let jsou princ William a vévodkyně Kate manželé. Jejich velkolepé svatbě 29. dubna 2011 přihlížely tisíce lidí, svatební hostiny se ale účastnilo „jen“ asi 300 prominentů, přátel novomanželů a jejich blízkých. Na čem si tehdy pochutnávali?

Královské svatební menu

Svatba prince Williama a vévodkyně Kate se před deseti lety stala jednou z nejsledovanějších událostí nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Koneckonců, budoucí král se nežení každý den! Obřadu v Westminsterském opatství se účastnilo asi 1900 hostů a další tisíce zvědavců přihlížely svatebnímu průvodu, ať už živě, přímo v Londýně, nebo skrze televizní obrazovky a stránky lifestylových časopisů. Britská královská rodina se těší obrovské popularitě a každý takto osobní moment, jakým svatba bezpochyby je, sdílený s obyčejnými lidmi je jako svátek.

Není tedy divu, že když v roce 2015 vstoupil do dražby luxusní výtisk menu ze slavnostní svatební večeře Williama a Kate, vyvolávací cena byla tisíc dolarů. Jednalo se o autentické menu přímo z hostiny, na kterou už se dostalo pouze 300 vyvolených hostů; aukční síň Nate D. Sanderse, která menu v dražbě nabízela, na svých oficiálních webových stránkách spolu s fotografií předmětu uvádí, že na meníčku se v dolním rohu nachází malá skvrnka od jídla.

Jídelníček velkého dne byl vytištěn na pevném papíru a ozdoben osobním erbem prince Charlese, Williamova otce. Mimochodem, jedná se o vůbec první případ, kdy se na veřejnost dostala takto přesná a ověřená informace o detailech ze svatebního hodování britského královského páru. A co se tedy na slavnosti v Buckinghamském paláci vlastně jedlo?

Předkrm z moře vytažený

Na začátek hostiny byl podáván předkrm sestávající z marinovaného lososa vyloveného na skotském ostrově South Uist. K tomu byli servírováni krabi ze zálivu Lyme Bay a humři z Hebridů, jako příloha čerstvý bylinkový salát. Luxusní chuťovku hosté zapíjeli vínem Meursault, Domaine Guyot-Javillier, ročník 2009.

Večeře pro šlechtu

Jako hlavní chod William, jeho krásná nevěsta a další hosté jedli jistě výtečné jehněčí pocházející ze skotské Vyšočiny (Highlands). K tomu se podle meníčka servírovala zelenina vypěstovaná v zahradách Highrove, což je sídlo na jihozápadě Anglie, které vybudoval princ Charles. K tomu byl podáván anglický chřest, brambory a omáčka Windsor. Zapíjelo se vínem L'Hospitalet de Gazin, Pomerol, ročník 2004.

Sladká tečka

Čím byla královská svatební hostina zakončena? Hosté si mohli vybrat ze tří dezertů; k mání byl tradiční britský trifle s sherry, čokoládový parfait, což je hodně sladké krémové pyré, anebo medová zmrzlina z Berkshire. Pilo se víno Laurent Perrier Rose, k dispozici byla rovněž káva nebo čerstvý mátový čaj, který dobře funguje na trávení.

Pokud by vás blíže zajímal přímo svatební dort Williama a Kate, tak ten pekla vyhlášená britská cukrářka Fiona Cairns, která v rozhovoru pro magazín Town&Country prozradila, že na dechberoucím moučníku pracovala celých pět týdnů. Několikapatrový dort s ovocem a krémem byl potažen bílým fondánem a ozdoben cukrovými květy v různých velikostech. Magazín Hello! nicméně uvádí, že zdroj blízký královské rodině redakci prozradil, že se na hostině tehdy podával ještě druhý dort: Williamův od dětství oblíbený nepečený čokoládový dort s kousky sušenek. Oba sladké dezerty byly jist lahodné!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak…