Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso a zdravý životní styl: Jaké druhy si dopřát a kterým se naopak vyhnout?
Zdroj: Jez Tims, Unsplash.com

Přesto, že jsou vegetariánské či veganské pokrmy čím dál dostupnější, maso je pro většinu z nás stále neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Není však maso jako maso. Které si dopřávat častěji a se kterým se raději mírnit?

Role masa v jídelníčku

Maso je především zdroj bílkovin (průměrně jich obsahuje 20 g na 100 g) a živočišných tuků. Má vysokou sytící schopnost a dodá základní stavební prvky nejen pro naše svaly. Jako živočišný zdroj navíc vyniká také přítomností několika stopových prvků, na které je rostlinná říše poměrně skoupá. Řeč je například o železe nebo vitamínu B12.

I zde však platí heslo všeho s mírou – ze zdravotních, finančních, etických i ekologických důvodů se vyplatí dát přednost kvalitě před kvantitou. Nejlepší volbou je maso z domácího chovu nebo v bio kvalitě. Život zvířat v biochovech je totiž o něco důstojnější, a to včetně menšího omezení pohybu či kvalitnější výživy. Kromě lepšího pocitu se vám tak odvděčí také výrazně lepší chutí.

Drůbeží maso

Drůbeží maso má pověst dietního pokrmu, který je díky poměrně nízké ceně také snadno dostupný. Mezi nejlibovější patří kuřecí a krůtí prsa, která jsou vhodná i při dietních režimech nebo trávicích potížích. K chutnějším, avšak také tučnějším částem patří končetiny – křidélka a stehýnka. Ty jsou evergreenem zejména při grilovačkách. Drůbeží vývar je pak nejlepší z koster nebo krůtích krků.

Co se kvality týče, u kuřat z velkochovu je potřeba mít se na pozoru – s vidinou nízké ceny je lze odchovat poměrně rychle, což se zákonitě odrazí na kvalitě masa. Krůta pak roste o něco déle, a tak je její maso kvalitnější a výživnější.

Vepřové maso

Vlastnosti jednotlivých druhů vepřového masa se diametrálně liší. Zatímco jsou některé považovány za delikatesu, jiné spíše za podřadnou zbytkovou surovinu. I z těch však proslulé zlaté české ručičky dokážou vykouzlit něco dobrého k snědku.

Kromě panenky a dalších libových častí je vepřové maso spíše tučnější. Pokud se tedy rozhodnete držet dietu, je lepší to s nimi nepřehánět. Perfektně se však hodí do vydatnějších pokrmů, které přijdou vhod zejména na podzim a v zimě.

Červené maso

Hovězí maso je jedno z nejkvalitnějších, což se odráží také na jeho ceně. Kromě steaků, roštěné a gulášů je skvělou volbou také pro silné vývary. Červené maso je navíc bohaté na železo, které mimo jiné podporuje krvetvorbu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více