Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V kuchyni se nevědomky dopouštíme spousty chyb. Některé máme vžité z dětství, jiné děláme abychom si ulehčili práci. V tomto článku si řekneme, jakých chyb se často dopouštíme při zpracování masa. Neděláte některou z nich?

Při práci se syrovým masem musíme obzvlášť dbát na hygienu. V mase se vyskytují bakterie, které by našemu zdraví mohly škodit. Tepelnou úpravou je ale zničíme. Maso můžeme zpracovat pro následné vaření nebo ho připravit k delšímu skladování v mrazáku.

Časté chyby při zpracování masa

Je dobré si hned od začátku působení v kuchyni vštípit několik zásadních pravidel, které budeme vždy dodržovat. Vyhneme se tím zbytečným chybám.

  1. Prkénko pouze pro syrové maso nepoužíváme k jiným účelům. Může obsahovat škodlivé bakterie, kterých se pouhým omytím nezbavíme.
  2. Neskladujeme maso v otevřeném obalu déle než 2 dny. Pokud víme, že ho nestihneme zpracovat, je lepší maso zamrazit. Maso skladujeme v chladničce při teplotě okolo 5 °C.
  3. Do mrazáku dáváme maso v sáčcích k tomuto účelu určeným. Jsou pevnější, některé mívají zipový uzávěr, jiné můžeme uzavřít svářečkou folií a ideálně zavakuovat.
  4. Před samotným vařením necháme maso v pokojové teplotě alespoň hodinu, masu nesvědčí prudké změny teplot, proto není ideální ho z lednice dát rovnou na pánev.
  5. Plátky masa krájíme přes vlákna, maso se nám pak bude lépe žvýkat.
  6. Maso v mrazáku neskladujeme déle než 3–6 měsíců. Potom kvalita masa výrazně klesá.
  7. Maso nerozmrazujeme příliš rychle, nejšetrnější je nechat ho rozmrzat v lednici. To ale zabere minimálně 24 hodin. Další možností je rozmrazování ve studené vodě, kterou co půl hodiny vyměníme. Nikdy ale nepoužívejte teplou nebo dokonce horkou vodu. V krajním případě můžeme maso rozmrazit v mikrovlnné troubě na program k tomu určený. Je ale třeba maso hlídat, aby se nezačalo vařit.

Vždy je lepší nakupovat jen takové množství masa, které zvládneme pohodlně zpracovat. Je škoda, když se kvalitní surovina zkazí a musí vyhodit. Jedním ze způsobů, jak zpracovat menší množství různých druhů masa, jsou špízy, do kterých můžeme maso i marinovat tak, jako v našem videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více