Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, co je poké bowl? Havajská miska dobrot je tak oblíbená, že má i svůj vlastní festival
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Jestli někde platí rčení, že jíme i očima, pak je to přesně v tomto případě. Havajská miska zvaná poké bowl vypadá často spíš jako nádherný 3D obrázek než jako jídlo. Přesto to jídlo je. Navíc chuťově pestré a neskutečně zdravé. Aby benefitů nebylo málo, poké bowl si snadno uděláte i doma.


Dobrota ze zbytků

Jak už to tak někdy u slavných objevů bývá, poké vzniklo jako z nouze ctnost, když si rybáři na moři ochucovali kořením odřezky ryb. Malé odkrojky, které by se jinak vyhodily, posloužily dobře jako zdravá svačina plná bílkovin. Slovo poké (poʊˈkeɪ) v havajštině znamená krájet nebo rozkrájet. Jako poké se na Havaji označovala tradičně syrová ryba nakrájená na kousky. Později, zhruba kolem 70. let 20. století, se podle historičky jídla Rachel Laudanové k vyfiletované rybě zbavené kůže a kostí a nakrájené nadrobno přidávala havajská sůl, mořské řasy a pražená semínka tungovníku moluckého. Tyhle „svíčkové“ ořechy (v originále candle nut) se podobají makadamiovým ořechům, ale na rozdíl od nich jsou za syrova jedovaté, je proto nutné je tepelně zpracovat. V tradičním havajském poké pak slouží jako koření. Ovšem poké nemá jen jednu variantu, ale nejméně sto. A z jedné z nich nich se vyvinula poké bowl, což volně přeloženo znamená „miska plná nakrájených kousků“ ochucená kořením a různými omáčkami.

Fenomén poké bowl

Před několika lety dorazil trend poké bowl  i k nám. V těch, co si můžete koupit v Česku, nejsou oproti původní variantě ingredience smíchány, ale uspořádány do skupin tak, aby vytvářely hezkou mozaiku. A co do poké bowl patří? Zjednodušeně: ze zeleniny, ovoce a bylinek je toho mnoho. Jsou restaurace, kde si můžete poké bowl poskládat z nabízených ingrediencí přesně podle své chuti, jako když si doma děláte salát. Aby to ale nebyla jen malá rybářská svačinka, používá se v moderní verzi poké bowl jako základ obvykle předem uvařená a ochucená rýže. Na ni se skládají plátky avokáda, houby, smažená cibulka, nakrájený losos, žlutoploutvý tuňák, okurka, ananas, ale i tofu či červené zelí. Poké bowl sice vychází z havajské kuchyně, ale „kamarádí“ se s japonským kořením a ochucovadly, takže může obsahovat omáčku teriyaki či sriracha a často se dozdobuje koriandrem.

Syrové, nebo smažené?

Původní verze je, jak už jsme psali, syrová, ale ani to už dnes stoprocentně neplatí. A nejde jen o rýži jako vařený základ. Podle The Poke Cook Book: The Freshest Way to Eat Fish se do poké bowl dají jeden den použít suroviny v syrovém stavu a druhý den se „zbytky“ zužitkují ve smažené verzi. Jak vidíte, poké i poké bowl se stále mění, ale obliba jídla zůstává - nebo spíš roste. Právě proto Sam Choy, legendární americký šéfkuchař, restauratér a propagátor tichomořské kuchyně, pořádá v kalifornském San Diegu každoročně třídenní festival poké s názvem I Love Poke, kde se svými verzemi poké soutěží desítky nejlepších kuchařů. Každopádně, tak daleko jezdit nemusíte. Poké bowl si můžete koupit i u nás, třeba v pražské restauraci Café Budha, v olomoucké Fishi Sushi, nebo v brněnské speciálce - bistru Poké Czech Republic, familiárně nazývaném Pokecz. Je-li i to pro vás vzdálené, udělejte si poké bowl doma. Zamilujete se na první ochutnání.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat