Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mangold je krásnou listovou zeleninou, kterou můžeme pěstovat v různých odrůdách. Liší se barvou a velikostí, ale chuť je podobná. Některé odrůdy pěstujeme kvůli listům připomínajícím vzhledem i využitím špenát, jiné zase kvůli mohutným řapíkům.

Mangoldy si postupně získávají větší pozornost a díky tomu, že byla vyšlechtěna řada odrůd zajímavého vzhledu a dobrých vlastností, nic nebrání, abychom to s touto zeleninou na zahradě také zkusili. Pěstování není náročné ani na teplotu, ani na půdu a péči. Navíc sklizeň je vysoká. Mangold je příbuzný s červenou i cukrovou řepou, ale na rozdíl od nich se pěstuje výhradně pro nadzemní části. Velmi podobná jsou i jejich semena. 

Jak pěstovat mangold

Mangoldy se dělí na řapíkaté a listové, jejich pěstování je obdobné.

  • Semena vyséváme v dubnu po špetkách na záhony dobře zásobené živinami, vzešlé rostliny vyjednotíme v průběhu května. Přikrytí netkanou textilií v počáteční fázi rostlinkám prospěje.
  • Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami určíme podle odrůdy. Řapíkatý mangold potřebuje k růstu výrazně více místa, rostliny protrháme na vzdálenost cca 30 cm od sebe.
  • Během růstu udržujeme okolí rostlin bez plevelů a nakypřené, můžeme využít mulčování slámou. Rostliny potřebují dostatek vláhy.
  • Listový mangold připomíná vzhledem špenát, stejně tak využití je obdobné. Listy jsou nejlepší dokud jsou mladé, sklízíme je v průběhu léta. Mangold na rozdíl od špenátu nevybíhá do květu (jen výjimečně některé rostliny).
  • Řapíkatý mangold dorůstá ke sklizni později - až koncem léta a na podzim, krásně zbarvené řapíky sklízíme vylamováním. Zvlášť krásné jsou fialově, růžově, oranžově nebo žlutě zbarvené mangoldy. Řapíky používáme podobně jako chřest nebo řapíkatý celer.
  • Mangold lze ponechat na záhonech až do jara, kolem rostlin můžeme dát trochu slámy. Na jaře začnou rostliny znovu obrážet a můžeme sklízet velmi brzy čerstvou zeleninu. Později již mangoldy začínají vybíhat do květu, proto je vytrháme a dáme na kompost.

Listy mangoldu můžeme jíst syrové a přidávat do salátů nebo do smoothie. Jsou vhodné k tepelné úpravě. Vaříme je v páře nebo ve vodě, zapékáme je a dáváme v menším množství do polévek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více