

Mrkvový chlebíček podle Břicháče Toma
Suroviny
- 3 celá vejce
- 2 hrnky strouhané mrkve
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1/3 hrnku žitné mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžičku skořice
- 2 lžíce rozinek
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh.
Žloutky rozmícháme s medem, skořicí, přidáme mléko, olej a kypřící prášek.
Přidáme mrkev nastrouhanou na jemném struhadle, mouku, oříšky a rozinky. Opatrně vmícháme sníh z bílků.
Do silikonové formy vlijeme těsto, které může být až těsně pod okraj.
Pečeme na 180 °C 40 - 50 minut. Můžeme péci i déle. Chlebíček je lepší mít spíše vláčný a nechat zchřadnout do dalšího dne.
Poznámka od kuchařky
Nemáte-li silikonovou formu, použijte klasickou formu na srnčí hřbet, ale tu raději vymažte máslem či olejem a vysypte špaldovou či žitnou moukou.
Inspirovala jsem se knihou receptů Břicháč Tom, vylepšila jsem rozinkami v rumu, oříšky jsem jen podrtila a použila jsem silikonovou formu, která se nemusí vymazávat.
Tento chlebíček se stal ihned po upečení našim hitem, nádherně vláčný po mrkvi, voňavý po skořici a přitom je to zdravá alternativa ke sladké snídani či dopolední svačince.