Světový den vegetariánství
Světový den
Světový den vegetariánství byl stanoven na 1. října. Smyslem tohoto dne je poukázat na výhody vegetariánství. Například dlouhodobá a nadměrná konzumace tmavého masa může mít i neblahé zdravotní následky v podobě zvýšeného cholesterolu. Vegetariánský jídelníček neobsahuje maso, ani masné produkty – chybí v něm i masový vývar. Jaké recepty bez masa můžete zkusit?
Vegetariánský den má poukázat nejenom na zdravotní výhody tohoto způsobu stravování, ale i na výhody enviromentální. Masný průmysl je totiž jednou z příčin zhoršení stavu životního prostředí na Zemi. Chov dobytka má na svědomí velké množství produkce skleníkových plynů. Zkuste některé z našich receptů bez masa. Už jste třeba měli vegetariánské burgery?
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Vegetarián vs. vegan
Vedle vegetariánského způsobu stravování tu máme ještě veganský, který má ještě přísnější omezení. Vegané nekonzumují kromě masa ani žádné další živočišné produkty (mléko, sýry, vejce) – ty si naopak vegetariáni dopřát mohou.
Světový den vegetariánství byl vyhlášen Mezinárodní vegetariánskou unií v roce 1978.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den vegetariánství?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 14 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 15 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere