Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
10. 11. 2021 Vaření
Na Slovensku lokše, na Moravě patenty, kolem Kyjova laty… Zdánlivě obyčejné bramborové placky můžete najít pod různými názvy. Ale jedna věc všechny spojuje: jde o fantastickou dobrotu, která má v kuchyni hodně využití.
Českoslovenká delikatesa
Lokše, krajově také laty, nebo přesňáky, rumpále, patenty či vuokše označují druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Lokše se dělají z brambor uvařených ve slupce, které se nejdříve nechají řádně vychladnout a pak se najemno nastrouhají a smíchají s moukou a trochou soli. V některých receptech se přidává také vajíčko. Dominantní surovinou ale vždy zůstávají brambory. V poměru k mouce by jich mělo být zhruba 3-5x více. Právě tento poměr brambor a mouky činí placky vláčné a měkké. Pokud je mouky více, s těstem se sice lépe pracuje, ale placky jsou pak po upečení tvrdé.
Mohlo by vás zajímat
Správný postup
Chcete-li si připravit lokše či patenty podle vzoru našich babiček, dodržujte jejich pracovní a léty prověřený postup. Ten spočívá, kromě dobrého receptu, také v několika krocích, které by se neměly opomenout. Tím prvním je, uvařit si brambory ve slupce dopředu, aby stihly hezky vychladnout a dobře se s nimi pracovalo. Takže ideálně několik hodin, nebo i den, předem. Dalším důležitým krokem je pracovat s těstem rychle. Jakmile smícháte najemno nastrouhané brambory a mouku se solí, je potřeba si pospíšit. Bramborová těsta s obsahem soli mají tendenci rychle řídnout. Svádí to pak k tomu přidávat více mouky, ale to je špatně. Placky by po upečení byly tvrdé, jak už jsme si psali výše. Proto, děláte-li placek více, zadělávejte těsto raději postupně a placky vyvalujte dotenka. No a konečně třetím zásadním bodem je péct placky na rozpálené, ale suché pánvi, nebo na plotně. Lokše či patenty se mastí až po upečení, a to nejlépe husím či kachním sádlem a uchovávají se přikryté, aby zůstaly hezky vláčné.
Co s nimi v kuchyni
Je málo tak dobrých a tak univerzálně použitelných jídel jako jsou právě lokše. Na Slovensku je asi nejoblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou husím sádlem a podávají se jako příloha k pečené Svatomartinské huse nebo se přikusují k polévce, případně se plní kysaným zelím či mletým masem. Na Moravě jsou pro změnu oblíbené lokše neboli patenty nasladko. Tradičně se potírají povidly, sypou mákem a cukrem a polévají rozpuštěným máslem. Ovšem tím možnosti zdaleka nekončí. Lokše můžete použít klidně jako slanou přílohu kdykoliv, když byste jinak použili knedlíky, třeba k pečenému bůčku se zelím nebo ke kachně. Placky se také dají plnit jako palačinky, a to naslano i nasladko, buď škvarky, zelím a uzeninou, nebo dušeným mletým masem, případně naopak tvarohem a ovocem, třeba podušenými švestkami. Do lokší můžete zkusit dát i podušené houby, trhané maso nebo je podávat k polévce. Hotové neplněné lokše se dají i zamrazit. v takovém případě proložte každou placku pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily, a zamrazte je v jednom sáčku. Poté odebírejte podle potřeby. Nejlepší jsou ovšem lokše či patenty samozřejmě čerstvé. A jelikož jsou tak dobré, ke zmrazení stejně většinou nic nezbude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Komentáře (1)