Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: 5 hodin pečení 5-6 porcí Drůbeží maso 3 názory

Suroviny

husa cca 3 kg
Lák:
200 g soli
10 g čerstvého rozmarýnu
6 l vody
Dále:
sůl
celý kmín
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Husu očistíme, odřízneme přebytečný tuk, kůži z krku a také odřízneme krajní části křídel (od špičky po první kloub). Drůbky, kůži z krku a špičky křídel použijeme na polévku, tuk upotřebíme při pečení husy.

  2. Před naložením husy do láku nejdříve najdeme vhodný, nejlépe nerezový hrnec, do kterého zkusíme požit husu tak, aby nad ní bylo ještě kousek volného místa. Poté husu odložíme do lednice a do hrnce dáme vodu. Uvedeme k varu, přidáme rozmarýn a sůl, necháme 3 minuty vařit, promícháme a dáme vychladit.
    Do vychladlého láku naložíme husu a necháme v chladnu 12-24 hodin.
    Poté husu z láku vytáhneme a důkladně ji pod studenou tekoucí vodou opláchneme. Lák vylijeme.

  3. Tuk z husy nakrájíme na drobné kousky a dáme je na dno pekáče. Husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu. Položíme ji do připraveného pekáče prsy dolů, přiklopíme druhou částí pekáče a dáme do trouby rozehřáté na 130°C. Pečeme pozvolna 5 hodin. Půl hodiny před dokončením odstraníme horní část pekáče, výkon trouby zvýšíme na 190°C a 15 minut pečeme na křupavou kůrčičku, poté husu opatrně otočíme a dopečeme dozlatova. Během dopékání přeléváme výpekem.

  4. Než začneme husu dopékat na barvičku a křupavost kůže, slijeme část vypečeného tuku z pekáče do kastrůlku a odložíme stranou na jiné využití.
    Husu naporcujeme a podáváme se zelím a knedlíkem, obě přílohy podle chuti a zvyku.

Poznámka

Během pečení troubu ignorujeme. Otevřeme ji až po 4 a ½ hodinách. Zelí jsem dělala podle tohoto receptuhttps://www.toprecepty.cz/recept/30710-cervene-zel.... Místo sádla jsem použila máslo a přidala jsem 100 ml sklenku sušených brusinek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 188 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Lenunka: :-Ksavlinka: :-KDěvčata děkuji:-8Děkuji i všem ostatním,kterým se recept líbí:-K

    Husu jsem nikdy nedělala,a kuře,nebo kachnu někdy nasolenou a okmínovanou dávám uležet přes noc do lednice.Tak mě napadlo,když se nakládá před uzením maso do solného láku,že by nebylo špatné takto vyzkoušet i husu.A protože máme rádi čerstvý rozmarýn,tak jsem do láku přidala i ten.Husa byla po upečení hezky provoněná,maso mírně slané a krásně měkké.
    K naložení husy jsem použila 9 litrový papiňák,husička se tam hezky vešla.Pokud takový velký hrnec v domácnosti není,tak také není problém naložit již předem naporcovanou husu do menšího.Ale doba pečení pak bude o něco kratší.
    A pokud by toto opravdu někdo chtěl vyzkoušet,tak doporučuji huse ušmiknout větší kus křídel a těmi maso v pekáči podložit.Mě se maso na prsou trochu při obracení škublo:-(

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    muselo to vonět až ven, miluju rozmarýn <3:-K

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Tak toto někdy určitě vyzkouším :yes::yes::yes:Vypadá to dost dobře:yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo