Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste měli kurkuma latté neboli Zlaté mléko? Ajurvédský nápoj posiluje, zklidňuje a zahřívá
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Naláká vás krásnou zlatavou barvou, které vděčí i za svůj původní název golden milk neboli zlaté mléko, i lahodnou chutí a vůní po skořici. Navíc je dokonalým podzimním a zimním nápojem, který vás zahřeje na těle i na duchu. Bonusem navíc je, že usnadňuje vykašlávání, podpoří imunitu a chutná i dětem.


Žluté jako kurkuma

Golden milk je v poslední době poměrně populárním nápojem, v kavárnách jej ale spíš seženete pod názvem kurkuma latté. Tento původně indický nápoj se tradičně využíval už v prastarém indickém léčebném systému ájurvéda, který vznikl před mnoha tisíci lety. Golden milk je výrazně kořeněné mléko, které se pije horké, případně našlehané, aby vypadalo jako mléčná káva latté, a vydatně oslazené nejlépe medem, aby byl jeho léčebný účinek ještě silnější. Používá se do něj osvědčená kombinace koření, z něhož je nejdůležitější kurkuma, která mu dodává typickou zlatou barvu. Je to totiž to koření, jemuž vděčí za svou žlutou barvu i indická kořenicí směs karí. Kurkuma se může používat mletá sušená nebo celý kořen, který vypadá jako zázvor a do nápoje jej můžete nastrouhat nebo nakrájet. Do směsi koření na kurkuma latté dále patří skořice a cayennský nebo černý pepř, někdy se přidává také zázvor (opět čerstvý nebo sušený), vanilka nebo i kardamom pro zajímavější a víc kořeněnou chuť a vůni. Mléko lze zvolit živočišné i rostlinné – výborně nápoj chutná s mandlovým, kešu nebo kokosovým. Přidejte i lžíci másla, do veganské verze kokosového oleje. Tuk totiž usnadní vstřebávání všech prospěšných látek.

Chrání před nachlazením

Slavný indický kořeněný nápoj se pije hlavně kvůli jeho schopnostem posílit obranyschopnost organizmu. Za většinu léčebných schopností vděčí nápoj hlavně kurkumě. Tomuto koření známému rovněž pod anglickým názvem turmeric se říká také indický šafrán, neboť barví potraviny nažluto jako pravý šafrán. Kurkuma obsahuje 5 % éterického oleje a podle webu Everydayhealth.com má výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Její další předností je i to, že dokáže zmírnit kašel. Kromě toho dokáže barvivo z kurkumy, tzv. kurkumin, zlepšovat náladu a má i antidepresivní účinky. Jak uvádí web Healthyeating.sfgate.com, výraznými antioxidanty, tedy látkami, jež chrání organizmus před volnými radikály, jsou ve směsi na nápoj ale i skořice a zázvor. Kurkuma latté neboli Zlaté mléko tak podle stránek Healthline.com pomáhá i při zánětech a bolestech kloubů. Má údajně vliv také na činnost mozku a zlepšuje paměť. Skořice v kombinaci s kurkumou a zázvorem dokonce zmírňuje riziko vzniku srdečněcévních onemocnění, skořice navíc snižuje hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi. 

Aby se vám krásně spalo

Směs na golden milk si můžete namíchat sami, v obchodech se ovšem i prodávají namíchané směsi koření označené většinou jako směs na kurkuma latté. Ty mnohdy stačí jen nasypat do horkého mléka a zamíchat. Golden milk se pije hlavně na zahřátí. Pokud ale na horký nápoj nemáte chuť, můžete si ho vychutnat i ve studené verzi jako ice curcuma latté. A jak golden milk uděláte? Na jednu porci nalijte do hrnce 250 ml mléka, přidejte asi lžičku kurkumy, čtvrt lžičky mleté skořice, špetku pepře, lžíci medu nebo javorového sirupu, případně lžičku másla. Vše přiveďte k varu a povařte asi 10 minut a přeceďte. Nápoj se doporučuje pít ve večerních hodinách, díky kombinaci medu a mléka se vám pak bude i dobře usínat.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mirusia2702

24. 9. 2022 18:59

Bylo by opravdu dobré, kdyby si autorka článku nejprve důkladně nastudovala původní recept na pravý ajurvédský nápoj a ten teprve poté dále sdílela, než šířit podobné nesmysly..
Opravdu nechápu, jak může napsat, že koření se má vařit, když to právě bodem varu ztratí veškerou svou sílu a prospěšnost, o medu ani nemluvě.. ????????‍♀️ Nehledě na to, že ani to mléko neupřesnila, protože to by mělo být správně rýžové, nikoli to zde tolik rozšířené živočišné.. ????

DaniHe

23. 1. 2022 14:57

Kurkuma Latte se k varu přivádět nemá, má se jen 10 minut prohřát, varem se znehodnotí pozitivní účinky, pak je zbytečné, že tu píšete o účincích, které kurkuma má, když důležité látky vyvaříte...

Kamar

18. 10. 2021 13:29

Mléko s kořením vařit, to ano (i když nebude snadné ho uhlídat před připálením nebo utečením), ale vařit 10 minut med? To snad nemyslíte vážně.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat