Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme linecké cukroví. Není těsto jako těsto - znáte ho opravdu dobře?
Toprecepty.cz

Linecké cukroví patří mezi nejznámější a nejoblíbenější druhy vánočních pochutin. Ačkoliv většina z nás zná jako "linecké" jen to klasické rozvalované 3:2:1 těsto, existuje víc typů. Pojďme si je postupně projít.

Trocha historie lineckého těsta

Na začátku byl linecký dort – křehké máslové těsto s oříšky a kořením, naplněné dobrým červeným džemem, většinou z červeného rybízu nebo malin. Takto zná linecké těsto většina zemí. U nás se v průběhu času poněkud sešlo z cesty.

První recepty na linecký dort pocházejí z rakouského Lince zhruba ze 17. století a je to pravděpodobně první dort jako takový. Až mnohem později někdo přišel s nápadem ze stejného těsta i náplně vytvořit malé koláčky, jednoporcové dortíky do ruky. A tak vznikly „oči“, Linzer augen. Původně měly v průměru 8-10 cm a byly v nich 3 otvory.

Vytáhněte oblíbená vykrajovátka, pusťte koledy a vrhněte se do oblíbené sváteční kratochvíle. Ačkoliv je nejstarší dochovaný recept na linecké těsto z roku 1653, v historickém kuchařském zápisníku… Podívejte se na všechny linecké cukroví.

Zkuste původní linecké těsto

Původní linecké je jiné, kořeněné a obsahuje mleté nebo strouhané oříšky nebo mandle. Slepuje se malinovou nebo rybízovou marmeládou.

Klasické těsto

Klasické české "linecké" je v podstatě křehké těsto 3:2:1 (3 díly mouky, 2 díly tuku a 1 díl cukru). Mouka hladká (může být i špaldová) se proseje. stejně tak moučkový cukr, aby bylo těsto provzdušněné. Tuk (raději máslo) se používá studený a krájí nebo seká se na kousky. Přidávají se žloutky, s celým vejcem ztrácí těsto křehkost. Pokud děláte kakaové, prosejte práškové kakao místo části odvážené mouky. Zdobí se polevami a slepuje pikantní marmeládou nebo krémem. Koření se citrusovou kůrou, vanilkou, skořicí apod. Pro ještě větší křehkost se část mouky může nahradit škrobovou moučkou bramborovou nebo kukuřičnou.

Třené linecké obsahuje vysoký podíl tuku a vyrábí se tak, že změklý tuk vyšleháte s cukrem do pěny, pak vmícháte mouku a hotové těsto se stříká cukrářským sáčkem se zdobicí trubičkou nebo pistolí na tvarování těsta. Po upečení je křehké, rozplývá se v ústech, slepuje se pikantní marmeládou a zčásti namáčí do čokolády. Doporučujeme jako tuk použít máslo nebo dobrý margarín na pečení (nebo půl na půl). I zde se doporučuje část odvážené mouky nahradit škrobem pro zvýšení křehkosti. Pokud chcete toto těsto kakaové, nahraďte část mouky práškovým prosátým kakaem. Těsto se nenechává chladit, pracujeme s ním hned.

Jak tvoříme těsto

Studený (ne zmrzlý) tuk nasekáme nebo nastrouháme do prosáté mouky, přidáme vše ostatní a lehce nožem nebo háky elektrického pomocníka zpracujeme těsto. Pak z těsta vytvoříme kouli, zabalíme do mikrotenu a dáme do chladničky odpočinout. Vydrží v ní několik dní bez ztráty kvality. Před rozvalováním necháme těsto dojít pokojové teploty. 

Jak rozvalujeme a vykrajujeme

Těsto v pokojové teplotě rozvalujeme po částech. Osvědčilo se rozvalovat mezi dvěma mikroteny (rozstřižené mikrotenové sáčky), protože pak nezapracujete do těsta zbytečně moc mouky). Rozvalujeme na sílu špejle (2-3 mm), můžete si dvě špejle položit z každé strany rozvalovaného těsta, aby se vám lépe dodržela síla a rovnoměrnost. Rozvalujeme lehce, netlačíme na těsto. Formičkou vykrajujeme a snažíme se šetřit místem (klademe tvary úsporně vedle sebe), protože mnohokrát převálené těsto ztrácí na kvalitě.

Jak pečeme

Tvary pokládáme na plechy vyložené papírem nebo fólií na pečení. Vzhledem k tomu, že je toto cukroví hodně tučné, vkládáme ho do předehřáté trouby na 160-170 °C a pečeme jen krátce, do světlounce růžové barvy. V podstatě stačí, aby se zabarvily spodky tvarů. Dobře hlídejte troubu. Pečivo totiž ještě trochu dojde na plechu a tmavne rychle, pak už by bylo moc pečené. Málo pečené má ale tendenci žluknout a chutná po syrové mouce. Je třeba to vychytat. Jako u většiny činností cvik dělá mistra. Zchladlé tvary uchováme v chladnu, plníme a zdobíme asi týden před upotřebením, aby se cukroví rozleželo.

Tak s chutí do toho.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům