Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Zdroj: Iva Trhoňová

Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale přitom zároveň i speciálního? Zkuste mini štoly! O svůj recept na ně se s vámi dnes podělí autorka známé webové stránky a několika kuchařských knih, Iva Trhoňová, specialistka na pečené dobroty z kynutého těsta. Tímto dílem u nás otevíráme nový seriál s názvem Pečeme s Ivou!

Když pekařka promluví…

Štola pro mě i moji rodinu představuje symbolický začátek svátečního období. Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a skvěle ozdobí každý stůl. Pokud se obáváte toho, že je moučník hodně tučný, sladký a těžký, tak nemusíte. V těstě samotném mnoho cukru není, když nepočítám rozinky a kandované ovoce. Sladkost štoly dělá až bohatá cukrová posypka nahoře. Jestli jste doteď jedli jen štoly kupované v supermarketu, asi vás chuť těch domácích překvapí. Domácí štola je vláčná, je to spíš zákusek, než pečivo, a jako taková je výtečná pro obdarování našich milých. Podle receptu, o který se s vámi dnes podělím, upečete buď dvě velké štoly nebo 4 střední, případně miništoličky jako cukroví, anebo štoly do hrníčku. Jak vidíte, možností je mnoho a byla by škoda to nezkusit. Příprava štoly je sice delší, hutné těsto déle kyne, ale zato se vám nakonec moučník odmění opravdu bohatou chutí.

Co budete na přípravu štoly potřebovat? Na kvásek (omládek)100 g vlažné vody, necelou lžičku včelího medu (sladěnky), 130 g hladké mouky a 21 g čerstvého droždí. Dále na těsto: 70-90 g vody, 2 lžíce rumu, 50 g cukru, 2 vanilkové cukry (balení po 20 g), půl rovné lžičky soli, 80 g změklého másla, 340 g hladké mouky, 80 g kandovaných brusinek (rozinek), 50 g kandovaného ovoce (např. třešně), 100 g kandované citronové nebo pomerančové kůry a 50 g drobně nasekaných mandlí. Na potření a posyp: rozpuštěné máslo a moučkový cukr.

Jak postupovat? Suroviny na kvásek (omládek) dobře promíchejte a zakryté nechte kynout 45 minut. K vykynutému přidejte ostatní suroviny a uhněťte pevnější těsto, které bude asi 90 minut opět kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíte. Dobře vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 16 dílků, ze kterých vytvarujte malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkněte na maličký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý). Slabší okraj přehněte přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkněte prsty (přimáčkněte vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.) Štoličky nechte na plechu nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, pak je potřete máslem a pečte v dobře předehřáté troubě při 200°C asi 17-20 minut. Ještě horké štoličky potřete znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujte moučkovým cukrem.

Poznámka Ivy: Štoličky se dají upéct i v máslem dobře vymazaném hrnku. Těsto rozdělte na 4 díly a z nich utvořte válečky. Váleček těsta vložte do hrnku, nechte tak vykynout i upéct. Peče se vlastně v obalu, pomaleji, a proto bude muset pobýt v troubě o pár minut déle, než malé štoličky. Povrch upečené štoly v hrnku také potřete máslem a pocukrujte a po krátkém prochladnutí štolu z hrnku opatrně vyklepněte. Než zcela vychladne, hrnek umyjte a vysušte, vložte do něj zpátky zcela studenou a vydýchanou štolu, zlehka ji znovu pocukrujte a takto i s hrnečkem zabalte do celofánu a zavažte mašlí. Nádherný, jedlý dárek pro milého člověka je hotov. Přeji vám krásné sváteční pečení! 

Další recepty od Ivy najdete na tomto webu pod její přezdívkou cathleen.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Komentáře

janatka janatka

15. 12. 2021 13:22

Já jsem letos poprvé vyzkoušela vánoční tvarohovou štolu. Musím se pochválit, protože ta se nestihla vůbec uležet, už se krájela ještě vlahá a za dva dny byla snědená. Ráda zkouším nové recepty a od Ivi jich mám už také několit vyzkoušeno, občas se třeba něco nepovedlo, ale napodruhé už to bylo lepší. Jsou také některé a ty se opakují stále. :-K:-)<3

cathleen cathleen

11. 12. 2021 13:37

Moc vám všem děkuji, děvčata :-K :-*

pipre pipre

11. 12. 2021 10:41

Knihu Ruce v mouce mám a použila jsem z ní několik výborných receptů. A štolu vyzkouším také. I já Ti přeji, ať se Ti stále daří :-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

10. 12. 2021 20:04

Ivi ať se Ti ve všem daří:-8:-K

Simona Skolakova Simona Skolakova

10. 12. 2021 19:32

Ivi včera jsem článek viděla na Seznamu na hlavní stránce,velice mi zaujal,tak ať se ti daří:-K:-K

Navir Navir

10. 12. 2021 17:11

Děkuji za upozrnění na tuto stránku, držím Ivo palce, ať se stále daří:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více