

Italský kořen s černými olivami
Suroviny
- 100 g čerstvě vykvašeného žitného kvásku
- 280 g vody
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 400 g hladké mouky
- 30 g olivového oleje
- 60 g černých oliv
- 2 rovné lžičky soli
- (možno přidat i špetku oregana)
Postup přípravy receptu
Ke kvásku přidáme ostatní suroviny (bez oliv) a uhněteme pružné těsto. Tepve ke konci hnětení přidáme drobně pokrájené nebo posekané olivy a zapracujeme je do těsta.
Po 30 minutách odpočinku v míse těsto poprvé popřekládáme a uložíme do olejem vymazané uzavíratelné krabičky, kde ho necháme kynout 30-40 minut.
Po této době těsto přeložíme podruhé a opět necháme kynout 30-40 minut.
Těsto pak přeložíme potřetí, krabičku zavřeme a uložíme do lednice minimálně přes noc – naše v chladu pracovalo 18 hodin.Před pečením těsto z krabičky vyškrábneme na pomoučněný stůl, přeložíme ho, pomoučníme i svrchu a po chvilce odpočinku podélně rozřízneme.
Každý pás těsta před uložením na plech několikrát opatrně překroutíme a tím i lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom těsto moc nepomačkali.Na plech je ukládám na pečící fólii, kterou pak mezi kořeny „zvarhánkovatím“, aby se při kynutí nerozlily a nespojily. Z druhé strany (druhého boku kořenů) zvednutou fólii jistí třeba menší hrnečky nebo kořenky. Z fólie tak mám udělaného něco, co vzdáleně připomíná bagetovou formu, jen širší, než je ta kupovaná.
Necháme dokynout, pak postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií sešoupneme z plechu na dlaždici ve vyhřáté troubě (220°C/15 min, 200°C/15-20 min).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/italsky-koren-s-cernymi...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Italský kořen s černými olivami
-
To je krása
-
bofinka: děkuju
-
Nadhera uzasna
-
Anna Kocikova, zizala: díky, holky
je opravdu výborný - už jsem ho pekla několikrát. Kvásek opravdu dělá divy
-
"Italský kořen s černými olivami"
No, především za ten název
Vím, co je černý kořen a italské olivy, ale ten název receptu mě fakt dostal a na rcp jsem klikl... -
Jen se zakousnout.
-
Ivi na řezu...to je nádhera
Prostě umíš