Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
Jaké by to byly Vánoce bez štóly? Jde o pečivo pocházející z Německa. U nás se peče zvláště v krajích, které s Německem sousedí, protože tam docházelo k prolínání kultur. Ale postupem doby se rozšířila po celé republice.
Štóla zpodobňuje novorozeného Ježíška zabaleného do peřinky. Původem patří do Drážďan už od 14. století, v průběhu času se složení měnilo, ale až začátkem 20. století se receptura ustálila.
Článek z magazínu
Trocha historie
Také vznikly mnohé variace i v jiných oblastech (jako ostatně u každé dobré věci) - krušnohorská, lužická, vídeňská apod. Drážďanská štóla je ale nejznámější a má dokonce svoji ochrannou známku a slavnost. Slavnost štóly se koná v Drážďanech vždy v sobotu před druhou adventní nedělí.
Jak na klasickou štólu?
Klasická štóla je z kynutého těsta, poměrně hutná (hodně másla, vajec i cukru) a plná sušeného ovoce, kandované citrusové kůry a ořechů, v některých je vložen váleček nebo kousíčky z marcipánu a voní kořením. Peče se v předstihu, potřená máslem bohatě pocukruje a zabalená nechává rozležet 2-3 týdny v chladnu.
Tvarohová štóla se rychleji rozleží
V současné zrychlené době se peče často i štóla nekynutá, z těsta s tvarohem, která je rychleji vyrobená (protože nemusí kynout) a na rozležení jí stačí 1-2 týdny.
Ať už si vyberete těsto kynuté nebo tvarohové, věříme, že se vám štóla povede a pochutnáte si.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Drůbeží kapsičky pečené v remosce
Přidáno před 11 hodinami

Indické kuřecí biryani
Přidáno před 18 hodinami

Šťavnatý salát z červené řepy a křenu
Přidáno 24. 3. 2023 17:56

Mrkvový salát s jablkem a pistáciemi
Přidáno 24. 3. 2023 15:24

Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
Přidáno 24. 3. 2023 13:11

Smažený camembert s bramborovo-celerovou kaší
Přidáno 24. 3. 2023 12:16
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.