Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
Zdroj: Toprecepty.cz

Jaké by to byly Vánoce bez štóly? Jde o pečivo pocházející z Německa. U nás se peče zvláště v krajích, které s Německem sousedí, protože tam docházelo k prolínání kultur. Ale postupem doby se rozšířila po celé republice.

Štóla zpodobňuje novorozeného Ježíška zabaleného do peřinky. Původem patří do Drážďan už od 14. století, v průběhu času se složení měnilo, ale až začátkem 20. století se receptura ustálila.

Trocha historie

Také vznikly mnohé variace i v jiných oblastech (jako ostatně u každé dobré věci) - krušnohorská, lužická, vídeňská apod. Drážďanská štóla je ale nejznámější a má dokonce svoji ochrannou známku a slavnost. Slavnost štóly se koná v Drážďanech vždy v sobotu před druhou adventní nedělí.

Jak na klasickou štólu?

Klasická štóla je z kynutého těsta, poměrně hutná (hodně másla, vajec i cukru) a plná sušeného ovoce, kandované citrusové kůry a ořechů, v některých je vložen váleček nebo kousíčky z marcipánu a voní kořením. Peče se v předstihu, potřená máslem bohatě pocukruje a zabalená nechává rozležet 2-3 týdny v chladnu.

Tvarohová štóla se rychleji rozleží

V současné zrychlené době se peče často i štóla nekynutá, z těsta s tvarohem, která je rychleji vyrobená (protože nemusí kynout) a na rozležení jí stačí 1-2 týdny.

Ať už si vyberete těsto kynuté nebo tvarohové, věříme, že se vám štóla povede a pochutnáte si.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více