Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrý večer se štědrákem. Ochutnejte tradiční slovenský sváteční kynutý koláč
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Vánočka se plete a peče na Vánoce i na Slovensku, kromě ní si ale naši nejbližší sousedé pochutnávají během svátků ještě na jednom speciálním moučníku, ke kterému přívlastek štědrý pasuje přímo dokonale. Tento kulatý koláč zdobený mřížkou má totiž rovnou čtyři náplně.


Štědrý a bohatý, téměř jako dort

Pokud by se o nějakém koláči dalo říct, že je typickým slovenským moučníkem, je to právě štědrák neboli skládanec. Na první pohled to sice vypadá, že svým názvem odkazuje přímo ke Štědrému dni, ve skutečnosti je ale jeho název odvozen od slova štědrý. A takový koláč opravdu je. Štědrák totiž tak trochu vyvolává dojem, jakoby jej vymyslel někdo, kdo se nemohl rozhodnout, jakou náplň zvolit. A tak do něj dal rovnou čtyři – hezky pěkně na sebe. Díky vrstvám tak štědrák trochu připomíná dort, je opravdu hodně vydatný, plný másla, cukru a rumu. Není divu, že se podává hlavně při výjimečných slavnostních příležitostech.

Slovenský i moravský

Štědrák je sice znám na celém Slovensku, původně ale pochází ze středního Slovenska a peče se hlavně v oblasti Trenčína a Horní Nitry. Zřejmě se ale takový podobný koláč dělal i u nás, což dokládá recept na skládaný koláč, uvedený ve vyhlášené prvorepublikové kuchařce Marie Janků-Sandtnerové. Nejen na Slovensku, ale občas i na Moravě, konkrétně na Slovácku je považován za typický vánoční moučník, jímž se často obdarovávali koledníci nebo čeledíni, kteří na sv. Štěpána dostávali propustku ze služby. Suroviny v něm použité byly jakýmsi symbolem štědrosti a hojnosti. Pekl se vždy, aby byl připraven na Štědrý den, měl totiž zajistit, aby byl každý den v nadcházejícím roce stejně tak štědrý jako tento koláč.

Když se spojí čtyři náplně

Štědrák patří k pracnějším koláčům, kromě kynutého těsta totiž musíte připravovat rovnou čtyři náplně. Náplně se používají nejtradičnější, které známe třeba z moravských frgálůtvarohová, povidlová, maková a ořechová. V některých receptech jsou běžnější švestková povidla nahrazena jablečnými, občas se přidávají i marmeláda a rozinky pro vylepšení a doslazení tvarohové vrstvy. Kdysi šlo zkrátka o nejoblíbenější koláčové náplně z těch nejběžnějších surovin. Na koláči je úžasné, že jsou všechny náplně nad sebou, není to však žádný podivný pelmel. Stačí jedno kousnutí a všechny chutě se vám spojí v jeden úžasný celek. Navíc vás koláč přímo oslní nádhernou vůní vanilky, skořice a hřebíčku. Náplně od sebe oddělují vrstvy z kynutého těsta rozváleného na placky a vrch koláče většinou zdobí ještě mřížka, typická pro linecký koláč. Ten se sice dělá z křehkého těsta, pokud by se vám ale naopak nechtělo do přípravy kynutého, můžete i štědrák upéct z lineckého těsta. Pochutnáte si na něm úplně stejně, navíc bude křehčí a křupavější. Jak už asi množství náplní napovídá, je vám jasné, že štědrák rozhodně není dort pro ty, kteří počítají každou kalorii. Ale upřímně, kdo něco takového o Vánocích dělá? Před podáváním je dobré nechat dort aspoň přes noc odležet, aby se jednotlivé chutě dobře spojily. Jen tak si tento koláč/dort opravdu vychutnáte.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat