Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Používejte při vaření pokličku. Šetříte tím nejen čas, ale budete platit méně za energie
Zdroj: Edgar Castrejon Usplash

Víte, že poklička patří k hrnci podobně jako k šálku podšálek? A stejně jako podšálek není zbytečný, tak to samé platí o pokličce. Avšak její význam při vaření je spíše podceňován. Přitom posuďte sami.


Poklička musí přesně sednout na hrnec

Díky pokličce se jídlo vaří kratší dobu, takže ušetříte zároveň čas i spotřebovanou energii. Zásluhou pokličky zůstanou pokrmy pěkně šťavnaté, a navíc jejich příprava bude na všech místech v nádobě stejnoměrná. A kromě všech těchto pozitiv je tu ještě jedna věc: nebudete mít postříkané dlaždičky za sporákem a tím pádem bude méně náročný i závěrečný úklid kuchyně. Na pokličku byste neměli myslet až při vaření, ale měla by být součástí nákupu každého hrnce, případně pánve. Jedině tak se vyhnete tomu, že budete mít málo pokliček, nebo že nebudete mít po ruce takovou, kterou zrovna potřebujete. Pokud totiž chcete, aby poklička správně fungovala, je důležité, aby měla správný průměr i lem. Jakmile je poklička moc velká, nebo její okraj nedoléhá na obvod hrnce, žádný užitek vám to nepřinese. Vzniklými netěsnostmi totiž dojde k úniku páry i vody a okolí hrnce bude víc zašpiněné, než kdybyste ho ničím nepřikryli.

Je lepší poklička z jednoho, nebo více kusů?

Pokličky se liší nejen velikostí a barvou, ale i konstrukcí. K dostání jsou například pokličky vyrobené z jednoho kusu. Jejich výhodou je, že nepotřebují žádnou zvláštní údržbu. Mají ale i často velkou nevýhodu. Držadlo totiž může být špatně izolované, takže při vaření musíte myslet na to, abyste se nespálili, a musíte si vzít na pomoc chňapku nebo utěrku.

Druhou variantou jsou pokličky, které se skládají z několika dílů. Většinou jsou skleněné s kovovým okrajem a plastovou úchytkou. S nimi je manipulace bezpečnější, ale někdy se stává, že ve spojích zůstane po umytí voda. Pak vám nezbude nic jiného, než odšroubovat držadlo a prostor vysušit.

Ušetříte energie, a tím pádem i peníze

Když při vaření přikryjete hrnec pokličkou, bude příprava jídla trvat kratší dobu, a tím pádem bude i kratší dobu zapnutý sporák. Z toho plynou hned tři pozitiva.

  1. Ušetříte čas, který strávíte v kuchyni.
  2. Ušetříte peníze, protože budete mít nižší účet za energie.
  3. Zachováte se ekologicky, protože nebudete zatěžovat životní prostředí nadměrnou spotřebou energií.

Můžete si to ověřit

Chcete vědět, jestli to opravdu funguje? Můžete si to sami vyzkoušet. Dejte vařit vodu do hrnce bez pokličky a stopněte si, za jak dlouho dojde k varu. To samé udělejte s hrncem přikrytým správnou pokličkou. Je jisté, že voda při druhém pokusu bude vřít dříve. Máte pravdu, jsou to jen drobné úspory, ale i ty se přece počítají.

Brambory i maso budou všude stejně měkké

Poklička na hrnci má ještě další, docela důležitý význam. Dochází pod ní totiž ke hromadění páry neředěné vzduchem. Pára má nejen stejnou teplotou jako připravované jídlo, ale také má stoprocentní vlhkost, takže se díky tomu na povrchu tekutin, jako je například omáčka, netvoří škraloup. A dokonce ani nevadí, že některé potraviny částečně vyčnívají nad hladinu. Díky páře změknou totiž úplně stejně a za stejnou dobu jako jejich ponořené části. Ptáte se, co se děje, když vaříte bez pokličky? Při vaření v nepřiklopené nádobě dochází k ředění páry vzduchem, takže je jídlo více vysušené a ta část, která je nad hladinou, zůstává déle tvrdá. A k tomu se váže ještě jedna drobná poznámka na téma koření. Většina druhů koření má totiž i těkavou složku, která ovlivňuje výslednou chuť jídla a jeho aroma. Když ale pokrm během přípravy nepřiklopíte, tyto silice uniknou z hrnce ven.

Závěrečný úklid kuchyně bude hned hotový

Příjemným benefitem pokličky je také fakt, že po vaření nemusíte urputně drbat varnou desku ani dlaždičky. Když totiž připravujete jídlo v přiklopené nádobě, tak zamezíte nežádoucímu stříkání a prskání vody či tuku. A když necháte už hotový pokrm i nadále přiklopený, tak ani nenačichne aromatickými výpary linoucími se z okolních hrnců.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat