Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Polníček vás probudí z jarní únavy. Nejlepší je v salátu s řepou a čočkou!
Zdroj: Toprecepty, Susa

Pokud potřebujete do léta shodit pár zbytečných kil, vsaďte na saláty s polníčkem. Chutnají skvěle, nadopují vás vitaminy a minerály a když je vhodně poskládáte, tak i parádně zasytí.


Polníček je kozlíček polní

Botanicky patří polníček do čeledi kozlíkovitých a oficiálně nese jméno kozlíček polní. Podle webu deutsches-obst-und-gemuese.de pravděpodobně pochází z východní Evropy a Středomoří. V minulosti se polníček sbíral jako planá zelenina na okrajích polí nebo luk. Teprve v minulém století se stal kulturní rostlinou, tedy záměrně pěstovanou. A to nejen kvůli chuti, ale také kvůli obsahu cenných živin. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék je polníček bohatý na vitaminy a minerály. Obsahuje hlavně hodně hořčíku, železa a vitaminů A a C. 

Až ho budete kupovat, dobře si prohlédněte listy. Když jsou svěže zelené, je salát čerstvý. Ideálně ho zkonzumujte už v den nákupu. V ledničce vydrží ale ještě 2 až 3 dny. Polníček je oblíbený po celé Evropě. Má výraznou chuť i aroma. Používá se často v kombinaci se slaninou, ale i s uzenou rybou, jablky, hruškami a pomeranči nebo vlašskými ořechy či dýňovými semínky. Hodí se do slaných koláčů, například do francouzského qiuche. V receptech často nahrazuje špenát.

Salát z červené čočky s polníčkem

Pokud přemýšlíte o rychlé a zdravé večeři, vyzkoušejte salát z černé čočky s polníčkem. Stačí si připravit 200 g černé čočky, lžičku octa, 400 g polníčku, 2 jablka, 1 uvařenou červenou řepu (nebo konzervovanou), 2 šalotky, 6 lžic slunečnicových semínek, 100 g sýru feta (nebo balkánského), sůl. Na dressing pak budete potřebovat 4 lžíce olivového oleje, 6 lžic jablečného octa, 2 lžičky javorového sirupu, lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. A jak na to? Čočku propláchněte a vařte s octem v osolené vodě doměkka (přibližně 7–10 minut). Slijte do cedníku, propláchněte ve studené vodě a dejte stranou. Omyjte a očistěte polníček a vložte ho do velké mísy. Jablka nakrájejte na proužky nebo malé kousky a přidejte. Přidejte červenou řepu nakrájenou na 0,5 cm kostky a nadrobno nakrájenou šalotku. Slunečnicová semínka opražte na pánvi bez tuku a nechte je mírně vychladnout, fetu rozdrobte rukama. Všechny ingredience na zálivku nalijte do šroubovací sklenice a dobře protřepejte. Osolte a opepřete, nalijte na salát a důkladně promíchejte. Nakonec posypte rozdrobenou fetou a opraženými slunečnicovými semínky.

Polníček s hruškou

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C se polníček často přidává do smoothie například společně s banánem, mangem nebo pomerančem. Výborný je v kombinaci s hruškou. Na hruškové carpaccio budete potřebovat 200 g polníčku, 4 zralé hrušky, trochu citronové šťávy, 6 ředkviček, 100 g sojových klíčků,  lžíci hrubozrnné hořčice, 2 lžíce kaparů, lžíci medu, 4 lžíce jablečného džusu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Rozmixujte hořčici s medem, 1 lžící kaparů, 2 lžícemi jablečného džusu, po kapkách přidejte olivový olej. Vzniklou omáčku zřeďte zbylým jablečným džusem, přidejte zbylé kapary, osolte a opepřete. Hrušky zbavené jádřinců nakrájejte na tenké plátky, rozložte na talíř a ihned pokapejte citronovou šťávou. Nakonec přelijte zálivkou.

Zdroje informací:

Témata

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat