Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního prostředí rovnou z kuchyně? Není to nic složitého. Pokuste se snížit spotřebu vody, energií nebo předmětů na jedno použití. Vařte domácí jídla, používejte vakuovačku a omezte kuchyňský odpad na minimum. Ale to ještě není všechno…


Snižte množství odpadu

Také už dávno využíváte popelnice na třídění odpadu? Praktičtější je však začít s tříděním už doma. Vždyť místo pro dva nebo tři koše navíc najde ve své domácnosti skoro každý.  Navíc jsou už běžně k dostání speciální odpadkové koše, které jsou rozdělené na více segmentů. Nebo si můžete pořídit celou soustavu košů, nebo barevně odlišených plastových nádob, případně stačí jen stojan na odpadkové pytle. Kromě toho je dobré myslet na snižování odpadu rovnou v obchodech a (pokud to jde) upřednostňovat nákup produktů bez obalu, nebo v recyklovatelných obalech, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Skladujte správně potraviny

Spíž  versus  lednice „Jednou z nejčastějších příčin, proč se kuchyňské koše plní jídlem, je špatné skladování. Právě nesprávné skladování jednak významně snižuje kvalitu potraviny a současně zkracuje její životnost,“ říká Petra Čížková ze Zachraň jídlo. Jak tomu zabránit? Rozdělte si nákup na to, co patří do lednice, a co ne. Potraviny v ledničce je pak nutné správně rozdělit do poliček a boxů. U zbytku nákupu stačí vědět, co může zůstat na kuchyňské  lince, a co je lepší schovat do temné spíže. Do nejvyšších pater lednice, kde je nejtepleji, dejte máslo a otevřené skleničky či konzervy. Do středu patří mléčné výrobky, jako jsou jogurty či různé sýry a také vejce. Spodní poličky jsou ideální k uchování masa. Pokud si přinesete čerstvé maso balené v papíru, přendejte ho do uzavíratelné krabičky, aby déle vydrželo.

Používejte správně chladničku

Pokud vám nejsou ekologie a myšlenky „zero waste“ (bezodpadové domácnosti) úplně cizí, první kroky k udržitelnosti už jistě máte za sebou. Základem je recyklace. Ale ještě lepší než odpad třídit, je ho minimalizovat. Množství kuchyňského odpadu například snížíte, když omezíte plýtvání potravinami. Aby se nestalo, že ve své chladničce přehlédnete potraviny, kterým vypršelo datum spotřeby, je důležité si v ní věci správně uspořádat. Kterými funkcemi by měly být chladničky vybaveny si přečtěte zde. Praktické jsou přihrádky ve dveřích, jež mají různé velikosti a jsou vyjímatelné, takže si je můžete sestavit tak, aby vašim zrakům žádná potravina neunikla. Do některých typů chladniček si navíc můžete přidat speciální polici, kterou lze otáčet o 360 stupňů. Díky tomu budete mít na očích i potraviny uložené v zadní části chladničky. Skvělým řešením jsou chytré chladničky  s  integrovanými  kamerami.  Nejen  že  si  můžete kdykoli  a  kdekoli  zkontrolovat,  co  v  chladničce  máte  a  co chybí,  ale  v příslušné aplikaci na  mobilním  telefonu nebo  tabletu  najdete  i  užitečné  informace  o  jednotlivých potravinách a  jejich správném  skladování. 

Nakupujte a vařte ve velkém

Nákup potravin ve velkém balení znamená méně obalů a méně cest do obchodu, což všechno může zároveň přinést nejen snížení odpadů a emisí z dopravních prostředků, ale také úsporu vašich financí. Vaření většího množství jídla zas znamená efektivnější využití spotřebované energie spotřebičem a vaší vlastní, a to včetně času. A plánujte dopředu, co budete vařit. „Základem udržitelného vaření je využít všechny části dané potraviny a nic tak nevyhazovat. Pokud pro svůj nedělní oběd zvolíte kuře, využijte maso na hlavní jídlo, z kostí a odřezků může být skvělá polévka. Podobné je to se zeleninou. I to, co se může na první pohled zdát jako odpad, najde v kuchyni využití,“ radí Pavel Berky, semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020.

Vyberte si úsporný sporák

Model, který si nakonec vyberete, bude pravděpodobně záviset na ceně a životním stylu, takže nejekologičtější volbou je skutečně si vybrat variantu, která bude fungovat alespoň deset let, čímž se ušetří na materiálech a likvidaci odpadu. Z pohledu přímého vaření hodně kuchařů preferuje plyn, protože poskytuje okamžité teplo a po dokončení vaření neplýtvá zbytečně energií. Pokud však chcete zvolit nejúspornější variantu, pak by se asi mělo jednat o indukční varnou desku, která přenáší elektromagnetickou energii přímo do nádobí, takže samotná varná deska je relativně chladná a využívá méně energie než halogenové nebo spirálové prvky, které se používají u ostatních elektrických desek.

Vařte efektivně

Při vaření na sporáku používejte na každý typ plotýnky hrnce odpovídající velikosti. Pokud použijete hrnec menší, než je  velikost plotýnky, zbytečně bude energie unikat do prostoru. Nezapomínejte při vaření používat pokličky a vždycky zkontrolujte, jestli poklička přiléhá těsně po celém obvodu nádoby. Tím vším přispějete ke zkrácení doby vaření a nižší spotřebě energie. Ještě úspornější bude vaření s použitím tlakového hrnce nebo hrnce multifunkčního či pomalého hrnce.

Investujte do kvalitního nádobí

Vyberte si nádobí a náčiní, které obstojí ve zkoušce času a nebudete je muset po pár použitích vyhodit. Vsaďte na nerez nebo litinu. Jedná se sice o větší investici, kvalitní litinový hrnec vydrží po generace. A při nákupu nezapomeňte na nože s ostřím z kvalitní oceli, které si můžete doma sami nabrousit. Mezi ně rozhodně nepatří nože z měkké oceli nebo z keramiky, které se snadno poškodí a vám nezbude nic jiného, než je vyhodit.

Co nespotřebujete, to zavakuujte

Jistě se vám stalo, že jste nakoupili něco, co jste nestihli včas spotřebovat, a nakonec jste to museli vyhodit. To se už ale nemusí opakovat, když si zvyknete používat vakuovačku. Díky vakuování vydrží potraviny až dvakrát déle čerstvé a objevíte také nové způsoby přípravy potravin a uchování jídla – například vaření metodou sous-vide, rychlejší marinování nebo perfektní mrazení. Pokud budete potraviny ve vakuových sáčcích nebo dózách skladovat v mrazničce, nemusíte mít obavy z ledových krystalků nebo spálení mrazem. Dózy se snadno stohují a usnadňují přehled o uložených potravinách. Vzhledem k tomu, že se dají použít opakovaně, omezíte tak plýtvání nejen potravinami, ale i plastovým odpadem.

Pamatujte si, že každý krok se počítá

I malé kroky mohou znamenat velkou změnu, když je zařadíte do svého každodenního života. Stačí si třeba pořídit vodovodní baterii se senzorem pohybu, na nákup si vzít z domova plátěnou tašku, místo balené vody si pořídit výrobník perlivé vody nebo v kuchyni nahradit papírové utěrky textilními.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si