Proč si pořídit pomalý hrnec - tipy na nejlepší recepty
8. 2. 2022 Tipy a triky
Pokud člověk není zrovna vášnivý kuchař, snaží se trávit v kuchyni co nejméně času. Mnohým pokrmům však více prospívá pomalé vaření. Skloubit tyto dvě věci pomůže pomalý hrnec. Co se v něm dá připravit?
Jídlo připravované v pomalém hrnci je výtečné, chuťově mnohem výraznější než při klasické přípravě. Chutě jednotlivých přísad se v hrnci prolínají a vytváří tak opravdu lahodnou a nezvyklou kombinaci. Navíc díky několika hodinovému vaření na nižší teplotu nedojde k vypaření všech minerálů a vitamínů a hotové jídlo je tak plné těch nejzdravějších látek.
V pomalém hrnci lze přichystat nejrůznější pokrmy. Vhodný je na přípravu masa, nejlépe hovězího, které se poté krásně rozsýpá na jazyku. Snadno se v něm dělají také tradiční česká jídla, jako je rajská omáčka nebo recept na vepřový guláš. V neposlední řadě je vynikající na vývary i omáčky.
TIP: Chutné recepty od tradičně českých, přes vegetariánské až po nejlepší palačinkové recepty jsou k dispozici na www.receptik.cz.
Co je to pomalý hrnec?
Pomalý hrnec je nová kuchyňská vymoženost, kterou si oblíbilo již mnoho lidí. Není divu, ráno stačí vložit do hrnce vše potřebné a večer se člověk vrátí do provoněného bytu s hotovou večeří. Podávat může ihned.
Díky tomuto “vynálezu” lze připravovat pokrmy tzv. v jednom hrnci, jde tedy o velmi snadnou přípravu jídla. Člověk nemusí umývat hromady nádobí, ani obstarávat najednou tři plotny. Pomalý hrnec ušetří spoustu času.
Jídlo se v pomalém hrnci vaří 8 - 10 hodin, lze ho tak nechat vařit buď přes noc, nebo přes den, když je člověk v práci. Do vaření totiž není potřeba nijak zasahovat, jídlo se v něm nepřipaluje.
Jaké recepty lze v pomalém hrnci připravovat?
Docházejí-li člověku tipy, co uvařit k večeři, může vyzkoušet nějaké recepty v pomalém hrnci. Často jde o klasické recepty, které však díky tomuto speciálnímu hrnci získají mnohem šťavnější a pestřejší chuť.
Připravit lze například:
- pečenou kachnu
- svíčkovou na smetaně
- masové kuličky v rajské omáčce
- poctivý hovězí nebo kuřecí vývar
- čočková nebo dýňová polévky či boršč
- vepřové závitky se slaninou
- španělský ptáček
Všechny tyto recepty staří jen ráno přichystat a vložit do pomalého hrnce. Po návratu domů bude v hrnci čekat výborné jídlo, které bude možné hned servírovat.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby sněhové pusinky nepraskaly? Vyhněte se 4 častým chybám
Novoluní ve Štíru: Býkovi dodají energii buchty s mákem, Střelec potřebuje exotickou polévku a Beran kuře
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa