Proč si pořídit pomalý hrnec - tipy na nejlepší recepty
8. 2. 2022 Tipy a triky
Pokud člověk není zrovna vášnivý kuchař, snaží se trávit v kuchyni co nejméně času. Mnohým pokrmům však více prospívá pomalé vaření. Skloubit tyto dvě věci pomůže pomalý hrnec. Co se v něm dá připravit?
Jídlo připravované v pomalém hrnci je výtečné, chuťově mnohem výraznější než při klasické přípravě. Chutě jednotlivých přísad se v hrnci prolínají a vytváří tak opravdu lahodnou a nezvyklou kombinaci. Navíc díky několika hodinovému vaření na nižší teplotu nedojde k vypaření všech minerálů a vitamínů a hotové jídlo je tak plné těch nejzdravějších látek.
V pomalém hrnci lze přichystat nejrůznější pokrmy. Vhodný je na přípravu masa, nejlépe hovězího, které se poté krásně rozsýpá na jazyku. Snadno se v něm dělají také tradiční česká jídla, jako je rajská omáčka nebo recept na vepřový guláš. V neposlední řadě je vynikající na vývary i omáčky.
TIP: Chutné recepty od tradičně českých, přes vegetariánské až po nejlepší palačinkové recepty jsou k dispozici na www.receptik.cz.
Co je to pomalý hrnec?
Pomalý hrnec je nová kuchyňská vymoženost, kterou si oblíbilo již mnoho lidí. Není divu, ráno stačí vložit do hrnce vše potřebné a večer se člověk vrátí do provoněného bytu s hotovou večeří. Podávat může ihned.
Díky tomuto “vynálezu” lze připravovat pokrmy tzv. v jednom hrnci, jde tedy o velmi snadnou přípravu jídla. Člověk nemusí umývat hromady nádobí, ani obstarávat najednou tři plotny. Pomalý hrnec ušetří spoustu času.
Jídlo se v pomalém hrnci vaří 8 - 10 hodin, lze ho tak nechat vařit buď přes noc, nebo přes den, když je člověk v práci. Do vaření totiž není potřeba nijak zasahovat, jídlo se v něm nepřipaluje.
Jaké recepty lze v pomalém hrnci připravovat?
Docházejí-li člověku tipy, co uvařit k večeři, může vyzkoušet nějaké recepty v pomalém hrnci. Často jde o klasické recepty, které však díky tomuto speciálnímu hrnci získají mnohem šťavnější a pestřejší chuť.
Připravit lze například:
- pečenou kachnu
- svíčkovou na smetaně
- masové kuličky v rajské omáčce
- poctivý hovězí nebo kuřecí vývar
- čočková nebo dýňová polévky či boršč
- vepřové závitky se slaninou
- španělský ptáček
Všechny tyto recepty staří jen ráno přichystat a vložit do pomalého hrnce. Po návratu domů bude v hrnci čekat výborné jídlo, které bude možné hned servírovat.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři
Havelské posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Označuje se často jako výroční pouť, ale na rozdíl od pouti je posvícení událost… Číst více
Krásně ozdobený dort je naší chloubou. Jednoduchý trik nám usnadní krájení upečeného korpusu na rovné pláty
Určitě není vhodné vzít obyčejný krátký kuchyňský nůž, takový postup by byl už od začátku odsouzen k neúspěchu. Vyzkoušejte raději osvědčené postupy,… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je… Číst více
7 nejlepších receptů na úpravu kachny: Máte nejraději prsa jako minutku, kachnu pomalu pečenou nebo konfitovanou?
Možností na úpravu kachního masa je mnoho. Můžeme péct zvlášť prsa jako minutku, konfitovat stehna nebo upéct celou kachnu plněnou nádivkou nebo… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Výroba domácích špekáčků krok za krokem: Výsledek se s kupovanými nedá srovnávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 12 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 20 hodinami