Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina z moře: Z mořských řas připravíte nejen sushi, je z nich i vynikající salát
Zdroj: Freepik, timolina

Řas žije v mořích a oceánech mnoho druhů, jen některé z nich ale používáme na jídlo. Některé přímo záměrně, o jiných to možná někdy ani nevíme, třeba v případě prášku agar, díky němuž vytvoříme želatinu. Ať už si je ale dáme v jakékoliv podobě, můžeme si být jisti, že prospějeme svému zdraví.

Zázračná mořská zelenina

Mořským řasám se často říká mořská zelenina. Stejně jako klasické druhy zeleniny je dokonalým zdrojem vitaminů a minerálů. Podle webu Time.com ale v běžnou zeleninu mořské řasy v mnohém převyšují, ne nadarmo jsou často označovány za jednu ze superpotravin. Podle serveru Krpia.co.kr lidé pěstují řasy pro vlastní potřebu zřejmě již od 15. století. Zpočátku se využívaly jen jako hnojivo, posléze se začaly přidávat i do jídla. Mořských řas existuje celá řada, na jídlo se využívají hlavně ty zelené a hnědé, občas i červené. U nás jsou řasy k dostání většinou v sušené podobě. Když je ale namočíte, hezky změknou. Občas se dají sehnat i čerstvé, chlazené. Nejznámější jsou řasy wakame, které patří mezi řasy hnědé, stejně jako třeba kombu, hijiki nebo arame. Ze zelených řas je oblíbená ulva, z červených se zase využívá dulse.

Dodá tělu vápník i jód

Řasy jsou populární pochoutkou mezi vegetariány a vegany, neboť jsou pro ně dokonalou zásobárnou vápníku a bílkovin. Mořské řasy jsou ideální způsobem, jak zvýšit příjem vitamínů a minerálů bez zbytečných kalorií. Navíc každý druh obsahuje trochu jiné živiny, proto se vyplatí je kombinovat. Podle studie v časopise Marine DrugsTrusted Source jsou řasy jsou obecně dobrým zdrojem bílkovin, sacharidů, vlákniny, minerálních látek a polynenasycených mastných kyselin. Kromě toho jsou bohaté na vitaminy C, B, A a E a také železo a jód. Dále obsahují antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály. Díky obsahu jódu jsou mořské řasy vhodné pro lidi, které mají problémy se štítnou žlázou. Nedostatek jódu je totiž jednou z příčin hypotyreózy, nedostatečné činnosti štítné žlázy. Podle stránek Medicalnewstoday.com prý mohou díky vysokému obsahu vlákniny pomoci lidem s cukrovkou, neboť vysoké množství vlákniny pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu. Kromě toho také přispívá k dobrému trávení a také k dosažení vysněné postavy. Bonusem navíc je ještě schopnost mořských řas snižovat hladinu cholesterolu. Navíc vysoký obsah antioxidantů v mnoha druzích řas může dlouhodobě podporovat zdraví srdce. Ani s mořskými řasami se to nesmí přehánět, hrozí vám pak nadměrný příjem jódu. Většina lidí jeho vyšší příjem zvládne, problém ale může znamenat pro osoby, které naopak trpí hypertyreózou neboli zvýšenou funkcí štítné žlázy.

Dodá jídlům chuť umami

Jsou oblíbenou surovinou v asijské kuchyni, bez nich by neexistovalo japonské národní jídlo sushi. K sushi patří hlavně řasy nori. Nejde však o nějaký speciální druh mořské řasy, ale o japonský název pro jedlé řasy z rodu Porphyra, které se nejprve suší a následně se z nich vytváří hmota, jež se pak suší. Vznikají pak typické pláty podobné rýžovému papíru, do něhož se rýžové rolky balí. Mnoho druhů řas se používá k ochucení asijských polévek, hlavně japonské polévky miso. Jsou totiž nositeli oné pověstné páté chuti umami, která zvýrazňuje a spojuje ostatní chutě a dělá jídlo chutnější. Z řasy kombu se také vaří speciální vývar dashi, který je základem mnoha japonských polévek a nudlových pokrmů, jako je třeba ramen.

Zkuste je do salátu

V mnoha asijských zemích se z mořských řas připravují i vynikající saláty. Mají příjemnou chuť moře, dochucují se obvykle sójovou omáčkou a vinným octem a většinou se zdobí sezamovými semínky. Na saláty se často používá mořská řasa wakame, kombu, ulva nebo také passe pierre (slanorožec). Poslední jmenovaná se od ostatních mořských řas trochu liší, neboť neroste přímo v moři, ale těsně u něj, v bažinách či na plážích. Její stonky jsou tlustší a říká se jí také mořský chřest. Pokud chcete trochu zpestřit jídelníček neobvyklým druhem zeleniny, určitě salát z mořských řas vyzkoušejte třeba podle našeho receptu. Jak na to? Budete potřebovat:  50 gramů sušených mořských řas wakame, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 lžíci octa mirin, 1 lžíci rýžového octa, 1 lžičku cukru, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 1/2 lžičky strouhaného česneku, 1 lžíci sezamového oleje, 1/4 lžičky červených pepřových vloček, 1 malou okurka (bez slupky) nakrájenou na velmi tenké plátky, 1/2 lžičky opražených bílých sezamových semínek a 1/2 lžičky černého sezamu.

Mořské řasy nejprve vložte do středně velké mísy a zalijte je vodou. Nechte je 10 minut odstát. Zatímco se řasy namáčejí, připravte zálivku. V jiné misce promíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, mirin, cukr, zázvor, česnek, sezamový olej a vločky červené papriky. Když jsou řasy nabobtnalé, sceďte je do cedníku a důkladně propláchněte. Dbejte na to, abyste odstranili co nejvíce vlhkosti, a v případě potřeby řasy vymačkejte. Pak přidejte řasy, nakrájenou okurku a sezamová semínka do misky se zálivkou a dobře promíchejte. Přikryjte a dejte na 30 minut až 1 hodinu odležet do chladničky. Případně dozdobte dalšími semínky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více