Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem sociálních sítí je lehký obláčkový chléb: Jak jej upéct bez mouky a jen ze tří surovin?
Zdroj: Pixabay, bluebudgie

Rozhodli jste se shodit pár kilo pomocí low carb diety? Ta spočívá v tom, že omezíte jídla bohatá na sacharidy. To bohužel znamená třeba vynechat pečivo. Pokud vám chybí houska k snídani, upečte si obláčkový chléb neboli cloud bread. Není v něm ani špetka mouky, zato ale minimum kalorií.

Skoro jako normální chléb

Není to sice klasický chléb, spíš by se dal připodobnit nějakým plackám. Klidně jej ale jako chléb můžete použít. Ihned po vytažení z trouby je hodně nadýchaný a připomíná spíš suflé, po nějaké době se začne texturou podobat běžnému bílému chlebu. Obláčkový chléb je výborný s máslem, se šunkou či sýrem, dají se z něj dělat sendviče nebo jej můžete podávat jako přílohu třeba k polévce. Dá se využít i jako podklad pro pizzu nebo zapečený se sýrem a nakrájený na proužky jako zdravější alternativa tyčinek. Kromě toho, že je opravdu lehký jako obláček a přiberete z něj jen, kdybyste ho jedli po kilech, je i extrémně snadný na přípravu. Nevyžaduje žádné hnětení, přípravu kvásku nebo dlouhé kynutí jako jiné druhy chleba. Jediné, co potřebujete, jsou vajíčka, cream cheese (tedy čerstvý smetanový sýr) nebo tvaroh a vinný kámen. Poslední jmenovaná ingredience je vlastně zdravější alternativou prášku do pečiva. Má podobu bílého prášku a funguje jako dokonalé kypřidlo, navíc je ale bez fosfátů.

Barevná hvězda TikToku

Není to tak dlouho, co se obláčkový chléb neboli anglicky cloud bread stal hitem sociální sítě na vytváření videí TikTok. Podle stránek Refinery29.com před rokem a půl jedna slečna z Kalifornie připravila tento chléb podle jednoduchého receptu, který někde našla na internetu, obarvila jej na modro, natočila o tom video a umístila je na internet. Již za pár hodin se stalo video až neskutečně populárním. Sama autorka videa uvedla, že recept našla někde jinde na TikToku, ale ani ten nebyl původní. Podle webu Today.com si prožil obláčkový chléb první chvíle slávy již v sedmdesátých letech 20. století. Tehdy „frčela“ Atkinsonova dieta, která byla založena na podobných principech jako nízkosacharidová. Dovolovala tedy baštit téměř bez omezení maso, uzeniny, mléčné výrobky, tuky a vejce a dovolovala jen minimální příjem sacharidů. Chléb vytvořený jen z vajec a tvarohu tomuto trendy plně odpovídal.

Pozor na záměnu

Popularita cloud bread prý tkví hlavně ve snadné přípravě. Chléb má ovšem i jiná pozitiva, díky tomu, že neobsahuje žádnou moukou, jej ocení nejen ti, kteří na nějakou dobu zanevřeli na sacharidy, ale třeba i ti, jež nemohou lepek. To ovšem neplatí pro všechny obláčkové chleby, neboť ve skutečnosti totiž existují dva. V případě toho moderního o dietu moc nejde a příznivce si získává tím, že září všemi barvami. V tomto barevném cloud bread totiž chybí sýr či tvaroh a celá vejce. Těsto se míchá z kukuřičného škrobu, sladí se cukrem, dochucuje vanilkovou esencí a z vajec jsou v něm jen bílky, které zajišťují jeho pěnovou konzistenci. Jde vlastně o nadýchanou barevnou „nádheru“, jež se připravuje jen na efekt a pro chuť. Konzistencí připomíná houbičku a v puse se rozpouští jako cukrová vata.

Dochuťte jej kořením nebo česnekem

V originálním oblakovém chlebu ovšem cukr chybí a jde opravdu o odlehčenou alternativu pečiva. V případě, že vás tato zdravější verze zaujala, není nic jednoduššího, než si ji upéct. V původní verzi je neochucený, když jej ale ochutíte solí, česnekem a bylinkami, ani si na běžný chléb nevzpomenete. A co na něj budete potřebovat? Připravte si: 4 velká vejce, 1/2 lžičky vinného kamene, 60 g smetanového sýra, 1 lžičku italského bylinkového koření, 1/2 lžičky mořské soli a 1/4 - 1/2 lžičky česnekového prášku. Jak na to? Předehřejte troubu na 150 °C. Dva velké plechy vyložte pečicím  papírem. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy, přidejte vinný kámen a šlehejte na nejvyšší výkon, dokud se pěna nezmění v pevné pusinkové špičky. Pak prošlehejte na nejvyšší výkon i smetanový sýr, aby změkl. Přidejte do něj jeden po druhém žloutky, aby se spojily. Šlehejte, dokud směs nebude zcela hladká. Poté vmíchejte směs italských bylinek, sůl a česnekový prášek (případně v nejjednoduší verzi těsto jen osolte). Pevný sníh opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Snažte se, aby byla směs stále pevná a napěněná. Lžící pak tvarujte na plechy z těsta malé placičky. Udělejte mezi nimi rozestupy. Pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Chléb by měl být na povrchu zlatavý a pevný a střed by se neměl při zatřesení třást. Pak chleby nechte na plechu několik minut vychladnout. Obláčkový chléb by se měl skladovat v chladničce. Uchovávat jej můžete ve vzduchotěsné nádobě několik dní. Struktura je však nejlepší, pokud se sní do 12 hodin po upečení.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více