Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlídejte si co pijete a jíte. Vaše zuby vám poděkují
Zdroj: IONICKISS

Zdravé a krásné zuby, to je nejen naše vizitka, ale také předpoklad, že se ubráníme velkým starostem a bolesti, kterou nikdo z nás opravdu nechce zažít. K tomu, aby náš úsměv byl opravdu „megawattový“, musíme dodržet několik zásad. Vedle správného jídelníčku mezi ně patří i pečlivý výběr zubního kartáčku.

Chce to každopádně pevnou vůli a přísnost! Protože kdo z nás by si sem tam rád nezamlsal? A v tom nejchutnějším pochopitelně bývá to nejnebezpečnější - cukr je potrava pro bakterie žijící v plaku, kyseliny oslabují zubní sklovinu.

Že cukrovinky zubům nesvědčí, to je známá věc. Pokud si rádi dopřáváte ovoce, i tady opatrně. Sice máte dojem, že pro sebe děláte dobrou věc, jenže ovoce obsahuje také cukry a často vysoké množství kyselin. No a na konec alkohol. Sem tam si většina z nás dopřeje sleničku. Jenže i ten obsahuje pro zuby škodlivý cukr a kyseliny.

Zubům bohužel nesvědčí ani například černý, šípkový nebo heřmánkový čaj, káva, červené víno, mrkev, borůvky nebo červená řepa. Tyto dobroty mohou zuby nehezky zbarvit. Proto je vždy důležité si po konzumaci těchto dobrot vypláchnout ústa čistou vodou. Ne, neděste se, neznamená to samozřejmě, že si na ničem z výše jmenovaného nemůžete pochutnat, jen opatrně.

Kávu a čaj ano, ale s mírou!

A nezoufejte, je totiž i řada potravin, na kterých si můžete pochutnat bez obav z negativního vlivu na chrup. Ještě zpět ke kávě a čaji, nejlepší je samozřejmě popíjet obyčejnou vodu, i šálek horkého kafe nebo čaje si však dopřát můžete. Mají totiž také jednu společnou výhodu, obsahují polyfenoly, které fungují jako výborné antioxidanty a jeden z nich - katechin, dokonce tlumí aktivitu bakterií, které stojí za zubním kazem.

Sýry a mléčné výrobky jsou potom dokonce velmi vhodné pro zdravé zuby, sýr obsahuje hodně vápníku a také kasein – protein prospěšný pro zubní sklovinu. Mléko má hodně vápníku, snižuje hladinu kyselin v ústech, jogurt zase díky probiotikům chrání před kazy.

Křupavá zelenina obsahuje pouze minimum cukru a díky nutnosti ji žvýkat si zároveň čistíte povrch zubů. Listová zelenina je bohatá na vápník, kyselinu listovou a spoustu vitamínů a minerálů důležitých pro zdraví zubů a dásní. Dásním prospívá třeba i brokolice, dýně nebo batáty a houby Shiitake obsahují polysacharid lentinán, který zabraňuje růstu bakterií.

Jahody bělí zuby

Jahody a kiwi mají vysoký obsah vitamínu C, který ovlivňuje pevnost zubu, kyselina mléčná v jahodách dokonce ovlivňuje bělost chrupu. A nezapomeňte na ořechy, které pomáhají v boji proti bakteriím.

Co (ne)pít a (ne)jíst jsme si řekli, ke skutečně dobré kondici našich zubů to ale nestačí. Nezapomeňte také mezi jídly dělat pauzy, aby se v ústech mohlo neutralizovat pH, pijte, pokud možno, jen vodu a dodržujte jedno možná méně známé pravidlo. Zuby si nečistěte bezprostředně po jídle, protože v tu chvíli máte sklovinu oslabenou kyselinami.

Svěřte se do péče ionizace

Zcela zásadní je také výběr kvalitního zubního kartáčku. Novinka z Japonska, Ionizačně-sonický kartáček IONPA TRAVEL má celou řadu benefitů. Kromě toho, že je neuvěřitelně skladný a lehký, a tudíž vhodný pro všechna vaše dobrodružství, s vašimi zuby dokáže zázraky. Kartáčky IONPA travel mají dokonce svoji vlastní novou kategorii ionizační.

Japonské ionizační zubní kartáčky IONICKISS fungují na principu ionizace, která vyčistit si zuby až o 48 % efektivněji. Z klinické studie totiž vyplynula zajímavá data, totiž že většina lidí při čištění odstraní jen polovinu plaku ze zubů a dásní.

Přitom ten v našich ústech páchá největší neplechu. Ionizačně-sonický kartáček přitom umí „zapracovat“ i na těžko přístupných místech. Kartáček funguje tak, že generuje negativní ionty a díky jemným kónickým vláknům v kombinaci se sonickým pohybem velmi efektivně odstraňují zubní plak. Potvrzeno i klinickými studiemi.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více