Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

příprava zeleninového salátu k večeři
Zdroj: Freepik, senivpetro

Okolo doby večeře, posledního jídla za den, se stále vedou debaty. Která hodina večeře je ta správná? Máte problém s usínáním, nebo se spánkem? Víme, kdy se večer najíst, aby netrpělo trávení.

Mýty a skutečnost

Souvislost mezi jídlem a spánkem skutečně existuje. Jíst jídlo před spaním může narušit spací režim, obzvlášť pokud se jedná o velké množství jídla. Výživě a správnému stravování se přikládá v posledních letech velký význam. Dříve se často říkalo, že poslední jídlo by se mělo jíst naposledy v 5 večer. Kromě toho se mělo jednat o velmi lehké jídlo. „Ovšem není to pravda – kalorie a živiny v potravinách opravdu neví kolik je hodin (a budou se proto metabolizovat naprosto stejně) a pokud chodíme spát o půlnoci, jíst naposledy v pět nebo v šest není úplně tak dobrý nápad. Nejen, že hladovíme do rána mnoho hodin, ale také nás může před spaním přepadnout vlčí hlad a můžeme vyluxovat lednici. Ano, z toho se pak přibírá na váze,“ říká pro Toprecepty.cz autorka několika knih o hubnutí a výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová.

V kolik hodin se naposledy najíst

Při dnešním shonu a režimu nejspíš málokdo zvládá večeřet v šest a případy, kdy nás postihlo zmíněné „luxování lednice“ určitě nejsou ojedinělé. A co tedy výživová poradkyně Karolina radí? „Obecně je doporučováno jíst poslední jídlo dne dvě až tři hodiny před spánkem. U některých lidí mohou větší porce nebo špatně stravitelná jídla způsobit pocity těžkosti a zapříčinit špatné trávení. O narušení kvality spánku a potížích s usínáním nemluvě.“

Podle magazínu verywellhealth.com není vhodné jít spát krátce po jídle, může se totiž objevit reflux obsahu žaludku do jícnu. To pak vede k pálení žáhy, poměrně častému trávicímu problému. Kvůli tomu pak můžete pociťovat pálení na hrudi, což není příjemné, obzvláště v době, kdy se má váš organismus regenerovat. 

Večeřet s rozmyslem

Když si dáte lehčí jídlo, s malým množstvím sacharidů, budete si moci jít lehnout dříve. Taková strava představuje třeba dušenou zeleninu, pokud potřebujete maso, můžete přidat šunku, případně tuňáka. Ze zeleniny se hodí cuketa, lilek, špagetová dýně. Plnější budete, když směs doplníte o kousky sýra. Sytější variantou je také třeba luštěninový salát.

Potraviny pro lepší spánek

Některá jídla vás mohou navečer zklidnit. Mezi klasické potraviny patří sklenice teplého mléka, ale také třeba krůtí maso a vepřové kotlety. Všechny obsahují tryptofan, který přispívá k lepšímu spánku. Není ale vhodné jich konzumovat velké množství. Banán je také zdrojem tryptofanu a hodí se před spaním. Do teplého mléka se někdy přidává i med nebo troška muškátového oříšku. Někdo zase ocení bylinné čaje. Mezi bylinky pro dobrý spánek patří meduňka, nebo třeba kozlík lékařský. Někdo si může dopřát zase heřmánek. Tyto varianty vám mohou napomoci uvolnit se. Když je zařadíte jako součást pravidelné rutiny před spaním, vytvoříte si příjemný rituál. Ten spolu s dalšími kroky povede ke klidnému spánku.

Tohle před spaním nedělejte

Na noc by se neměla příliš konzumovat jídla, která mohou vést k pálení žáhy. Klasickými představiteli jsou kyselá a kořeněná jídla. Nevhodná je také čokoláda. Alkohol vypadá jako neškodná záležitost, protože budete mít počáteční pocit ospalosti, naopak po vyprchání ale může spánek narušit. Mezi tradičně nevhodné způsoby patří větší množství pití, důkladný pitný režim si raději nechejte na průběh dne. Nutilo by vás to zbytečně vstávat a zbytečně tak přerušíte spánek. Vhodný není před spaním ani kofein a tein v kávě, čaji, energetických nápojích a samozřejmě ani v již zmíněné čokoládě. Blokují totiž chemickou látku adenosin, díky ní cítíme ospalost. A to ani zdaleka není dobrým krokem před spaním.

Zdroje informací: 
Verywellhealth.com
Sleepadvisor.org

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více