Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlost a úroveň našich myšlenkových funkcí může být ovlivněna mnoha faktory: jedním z nich je i naše stravování. S výběrem jídelníčku, který bude obsahovat potraviny podporující funkce mozku, by si proto měli hlavu lámat nejen studenti a lidé s náročným zaměstnáním, ale všichni, kteří chtějí mít jistotu, že jim to i na stará kolena bude pálit jako za mlada.

Rychlost a úroveň našich myšlenkových funkcí může být ovlivněna mnoha faktory: jedním z nich je i naše stravování. S výběrem jídelníčku, který bude obsahovat potraviny podporující procesy mozku, by si proto měli hlavu lámat nejen studenti a lidé s náročným zaměstnáním, ale všichni, kteří chtějí mít jistotu, že jim to i na stará kolena bude pálit jako za mlada.

Obchody a lékárny se hemží přípravky a doplňky stravy, které mají povzbudit naše tělo i mysl. Tyto produkty mají sice krátkodobě požadovaný účinek, ve skutečnosti však jde o směsi chemikálií, které nám z dlouhodobého hlediska na zdraví příliš nepřidají. To samé platí i o energetických a kofeinových nápojích a cukrovinkách, ke kterým se ve chvílích fyzického i psychického vyčerpání nejčastěji uchylujeme. Tyto nezdravé potraviny však můžeme nahradit zdravými pochoutkami, a tak nejen nakopneme svůj mozek k lepším výkonům, ale navíc se budeme i smysluplně stravovat.

V případě, že potřebujete rychle dobít energii, abyste vydrželi pracovat či studovat celou noc, zvolte potraviny bohaté na glukózu (ta je obvykle známa pod označením ovocný nebo krevní cukr). Tyto potraviny vám rychle (i když ne na dlouho dobu) zvednou hladinu cukru v krvi, čímž se potlačí únava, pocity hladu i celková tělesná slabost. Glukóza se vyskytuje především v ovoci, ovesných vločkách, bramborách, těstovinách, rýži a pečivu. Potřebujete-li tedy své myšlení roztočit na nejvyšší obrátky, sáhněte raději po banánu než po tabulce čokolády.

Svůj mozek dopujte potřebnými látkami nejen v krizových situacích, ale průběžně. Zásadní jsou především vitamíny, a to ty ze skupiny B (B1, B2, B6, B12 a kyselina listová). Jelikož si tělo nedokáže vitamíny této skupiny vyrábět, je třeba je neustále doplňovat. Užívat můžete přípravek B-komplex; vitamíny skupiny B se však přirozeně vyskytují v potravinách, které jsou běžnou součástí našeho jídelníčku. Vysoký obsah vitamínů B mají vnitřnosti, luštěniny, maso, kvasnice, celozrnné pečivo, ořechy, vejce, mléko, listová zelenina a další potraviny. „Béčko“ podporuje nejen myšlenkové funkce, ale vyživuje nervovou soustavu jako celek – ceněné je především pro podporu produkce „serotoninu“ v mozku, který je také znám jako „hormon štěstí“. Takže pokud se o vás pokouší špatná nálada, není nic lepšího než schroupat hrst oříšků nebo si dopřát luštěninovou polévku. Samozřejmě nezapomínejte i na další vitamíny, a to především vitamín C, E a A (Beta-karoten).

Jako ozdravná kúra na namáhanou nervovou soustavu dále působí Omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty se nejvíce vyskytují v ořeších, semínkách, rostlinných olejích a tuku mořských ryb. Ryby navíc obsahují další podpůrnou látku – lecithin, který má celkově ozdravný vliv na lidský organismus (např. snižuje hladinu cholesterolu). Lecithin se dále vyskytuje ve vaječných žloutcích, sojových bobech a pšenici. Obdobným blahodárným vlivem na lidské zdraví se pyšní Ginkgo biloba, který je k dostání v podobě pilulek. Další prospěšné látky, které vaše myšlení doslova zocelí, najdete v borůvkách, granátových jablcích a avokádech.

Nepostradatelnou roli v podpoře správné funkce myšlení hrají i minerály, a to železo, zinek, vápník, hořčík, chróm a selen.

Minerál

Tradiční zdroj

Železo

Červené maso, vnitřnosti, obiloviny, luštěniny, vejce, plody moře, ovoce, zelenina

Vápník

Mléko a mléčné výrobky, obiloviny, ořechy

Horčík

Banány, listová zelenina, ořechy, obiloviny

Selen

Mořské ryby, ořechy, vnitřnosti

Velmi důležité je také dodržovat správnou životosprávu: jezte 5 menších a lehčích jídel denně a dodržujte pitný režim (2,5 – 3 l neslazených tekutin denně). Také se naučte zvládat stresové situace: nejlepším pomocníkem je k tomu sport, který vás nabije energií a znormalizuje všechny tělesné funkce.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více