

Kopřivová polévka
Suroviny
- 2 hrsti kopřiv
- 2 PL masla
- 2 PL hladké mouky
- 1200 ml mlieka
- 150 g měkký syr (z črievka) alebo 100 ml šľahačky
- sůl
- černý pepř
- špetka muškátového kvetu
- trochu medvědího česneku
Postup přípravy receptu
Listy žihľavy umyjeme, hodíme do vriacej vody na 2-3 min., scedíme, posekáme na drobno.
Na masle osmažíme múku, stiahneme z ohňa, rozšľaháme so studeným mliekom a uvedieme do varu, prevárame a miešame, osolíme a okoreníme, vmiešame syr a necháme rozpustiť (alebo šľahačku).
Vhodíme posekanú žihľavu, minútku varíme a vypneme.
Do hotovej polievky hodíme trochu posekaných listov medvedieho cesnaku a už nevaríme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kopřivová polévka
-
Hell.: Souhlasím. Špenát z mladých kopřiv je ze všech špenátů nejlepší. Spařené kopřivy nebo i špenát z nich se dají zamrazit a použít kdykoliv během roku. Kromě špenátu jako hlavního jídla z kopřiv vaříme i krémovou polévku, nadíváme jimi závin, pečeme lasagne se "špenátem", dáváme na slané koláče quiche atd. Všude, kde se dá použít klasický špenát, se dají použít kopřivy.
-
savlinka:vyskúšaj...
-
hmmm to může být dobrůtka....ráda bych uchutnala
-
Bibinka: že je kríza, o tom ani nehovorím...
-
Magdalenko, výborně, země nám dává tolik doíbrot a je třeba je využívat a já bych tam dala ještě nějakou sedmikrásku
Dávám ti 6.bod
-
Ivanko, leta letoucí dělám z kopřiv špenát...výsledek je mnohem jemnější než špenát ze špenátu
-
Ivanka, ja trhám iba samotné listy - bez byle. A pretože najprv to povarím, tú prvú divú chuť to stratí. Ja som však celkovo na chuť žihľavy zvyknutá, zvyknem si variť čaj, na to si žihľavu nasuším.
-
Strašne by ma zaujímalo ako tá žihľava môže chutiť
Idem sa po nejakej pozrieť do záhrady a vyskúšam
Treba využiť,kým je jar a dá sa dostať k čerstvým mladým bylinkám
-
-
a to je příprava na zelený čtvrtek
mám medvěda,zase nemám kopřivy neb ode mne od domova jsou všude jaksi na dost velkou vzdálenost nepoužitelné v kuchyni
tak nevím.Viděla jsem je i na trhu prodávat,ale to snad néé
tuto bylinu bych měla mít z přírody a né z trhu,že.
ale receptík je prima ukládám
+1