Snídaně je základ dne! Vyzkoušejte lahodné a jednoduché tipy, jak ji připravit
27. 9. 2020 Vaření
Jak začít aktivní a úspěšný den? No přece snídaní! Pokud tomu tak z nějakého důvodu nečiníte, přesvědčíme Vás o opaku. Snídaně je totiž nejdůležitějším jídlem dne a jako taková dokáže utužit naše zdraví. Poradíme vám, jak si ji připravit, ať už máte raději sladkou, nebo slanou variantu.
Snídaně bystří mozek a nastartuje den
Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Kvůli uspěchanému životu si řada z nás zvykla odbýt se ráno rychlou kávou nebo kupovaným sladkým pečivem ze stánku, které slupne po cestě. Ale jak vždy varovaly maminky - nasnídej se v klidu, nebo budeš mít vředy! Ale nejde jen o to. Zdravá snídaně reguluje hladinu inzulínu v krvi, a tím nám pomáhá předejít nejen obezitě, ale i život ohrožujícím nemocem, jako je například diabetes. Zároveň dobrá snídaně podporuje správnou funkci našeho metabolismu, a tak díky ní přes den mnohem rychleji spalujeme. Vyvážená snídaně je tak nezbytnou součástí každého programu zaměřeného na redukci váhy. Pokud chcete zhubnout, dejte si k snídani ovesné vločky s ovocem, medem a ořechy, nebo míchané vaječné bílky s tmavým pečivem. Pokud si ráno dopřejete snídani bohatou na bílkoviny, nebude Vás navíc přes den honit mlsná – a to určitě stojí za vyzkoušení.
Dobrá a zdravá snídaně připravuje půdu pro dobrou náladu, kterou si s takovýmto startem do nového dne snadno udržíme. Mnohé studie dokázaly, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají nejen lepší náladu, ale také mnohem více energie, takže toho za den mnohonásobně více stihnou. Snídat je tedy jako žít dvakrát. Začít den lehkou snídaní byste měli i v případě, že ráno cvičíte. Snídaně Vám dodá energii, takže budete nejen výkonnější, ale i koncentrovanější. Pokud brzy ráno nemáte na snídani chuť, vyzkoušejte oblíbené ovocné nebo ovocno-zeleninové smoothie, které Vám dodá spoustu potřebných látek a určitě Vám zachutná. Navíc existují studie, které podporují názor, že cvičení na prázdný žaludek pomáha spalovat jen sacharidy, ne tuky, což z dlouhodobého hlediska není žádoucí.
Mohlo by vás zajímat
Zdravá snídaně Vám hned po ránu dodá potřebné živiny, díky kterým Vám to bude pálit. Myšlení, paměť, koncentrace, nebo třeba fantazie Vám poběží na plné obrátky. Díky snídani budete v práci k nezastavení. Snad jsme vás přesvědčili, že snídat se vyplatí. Teď máme pro vás ještě několik tipů, jak si takovou snídani připravit, abyste si opravdu pochutnali...
Snídaně naslano
Snídaně naslano potěší velké jedlíky, ale i ty, kteří si večer předtím zašli na pár piv s přáteli. Vejce, ať už jako volská oka nebo míchaná, pořádná dávka fazolí, k tomu klobáska - to je základ pravé anglické snídaně, která je opravdu vydatným jídlem. Ale jde to i zlehka, samozřejmě. Pokud máte v blízkosti bydliště pekařství, zejděte si tam pro čerstvý chleba a namažte si ho předem připravenou domácí pomazánkou.
Snídaně nasladko
Sladká snídaně vám rychle dodá energii díky cukru, ale nic se nemá přehánět. Proto je dobrá dát si například ovocný salát, nebo samostatné ovoce podle toho, co máte rádi, a k němu přidat například vločky nebo müsli - vlákninu - a dále jogurt či sýr cottage - bílkoviny. Víkendové volno si ale žádá něco slavnostnějšího, a tak, máte-li čas, potěšte sebe, partnera nebo celou rodinu třeba palačinkami. Ale i ve všední den si můžete relativně snadno a rychle přihotovit lívance. Inspirujte se v následujících receptech:
Snídaně zdravě
Jste-li nadšenci do zdravého životního stylu, pak víte, že snídaně je vážně základ. Ale také víte, že nemusíte sníst zrovna půl plata vajec a tunu těsta, aby se vám den lépe startovat. Inspiraci pro lehké a zdravé fit snídaně najdete zde:
Snídaně pro děti
Děti jsou radost, ale někdy je s nimi i kříž. Nejraději by jedly jen své oblíbené barevné cereálie nebo sladkosti. Kdepak - ovoce a zelenina nebo neochucený bílý jogurt! Ale snídat se musí, to jsme si už vysvětlili. Maminky musí být občas hodně kreativní, aby do svých potomků dostaly vše, co jejich tělo potřebuje. Naštěstí se několik z nich o své nápady dělí se světem:
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Šťáva z ovoce a zeleniny je plná vitaminů a prospěšných látek. Ale co udělat s drtí? Přinášíme nápady na její zužitkování
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 23 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře