Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jídlo z jednoho pekáčku
Zdroj: Toprecepty, mika59

Příprava pokrmů z jednoho pekáčku je velmi oblíbená. Kdo by nechtěl si ušetřit čas a někdy i množství nádobí a připravit jídlo z jednoho hrnce. Vyzkoušejte naše tři jednoduchá skvělá jídla.


Z jednoho pekáčku

Pekáček plný nejrůznějších ingrediencí vyvolává u strávníků zvědavost, tomu, kdo vaří, šetří čas a tak trochu i nádobí. Připravte si různé varianty pokrmů a nechte se inspirovat našimi tipy. Jak na to? V nejjednodušíí verzi stačí naskládat do pekáče na plátky nakrájené brambory a zeleninu, okořenit, pokapat olejem a podlít trochou vody nebo vývaru, přikrýt a zapéct. Pod brambory se hodí i rajčata z konzervy, která spolu se zeleninou vytvoří skvělou omáčku. 

Máte-li rádi masová jídla, mezi vrstvy brambor a zeleniny dejte jednu vrstvu mletého masa nebo na kolečka nakrájených klobásek. Během pečení se všechny chutě prolnou a vytvoří dokonalou harmonii. Výtečné je taky kuře s rýží z jednoho pekáčku. A je-li vám to pořád málo, zkuste následující dva recepty. Oba jsou netradiční a v obou případech vznikne nakonec dokonalé jídlo skoro bez práce. Otestujte to!

Kuřecí prsa se smetanou a rýží z jednoho pekáčku

Kuře s rýží je klasické jednoduché jídlo. A i to se dá připravit z jednoho pekáčku. Můžete využít podlití nejen vodou, ale místo toho sáhnout po kuřecím vývaru. Jídlo hned dostane jiný ráz, bude voňavější a šťavnatější. Druhou možností je si připravit tento pokrm se smetanou.

K tomu potřebujete 4 střední vykoštěná kuřecí prsa, 300 ml smetany na vaření, 1 1/4 hrnku kuřecího vývaru nebo vody, 3/4 hrnku dlouhozrnné rýže, 1 hrnek strouhaného sýra (čedar nebo mozzarella), 1 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky, 1/4 lžičky papriky, plus na ozdobu, 1/4 lžičky mletého černého pepře, máslo na pánev, sůl podle chuti.

Troubu rozehřejte na 190 °C. V míse smíchejte vývar nebo vodu, smetanu, suchou rýži, papriku a čerstvě mletý černý pepř. Dvoulitrový pekáček vytřete máslem. Směs přendejte do připraveného pekáčku. Na ni položte kuřecí prsa a jemně posypte paprikou, pepřem a osolte. Pevně zakryjte alobalem a pečte 45-65 minut. Kuře by mělo být důkladně propečené.

Jako variantu můžete posypat povrch pekáčku zhruba 5-10 minut před dokončením hrnkem hrášku, a trochu směs rýže prohrábnout. Jinou možností je využí hrnek růžiček brokolice. Vše dopečte. Na poslední chvíli můžete povrch posypat sýrem a dopéct odkryté. Troubu můžete vypnout. Na zhnědnutí a rozvonění sýru teplo bude stačit. Skvěle chutná i vypadá ozdobené nasekanou petrželkou.

Voňavé hovězí maso s nudlemi

Možná hovězí maso s nudlemi nebývá často na vašem talíři, ale tato podoba za to stojí. Když masu dopřejete dostatek času v troubě, aby bylo měkké, nebudete zklamáni. Nudle jsou ochuceny tekutinou z pekáče, takže jsou dostatečně ponořené na to, aby se vařily a chutnají výborně. Současně škrob z nudlí přispívá k zahuštění omáčky v pekáči. 

Na přípravu tohoto hovězího budete potřebovat 1,3 kg hovězího masa (kulaté pleci, podplečí), 2 lžíce olivového oleje, 2 hrnky nakrájené mrkve, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 hrnky hovězího vývaru, 2 hrnky vody, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 340 g těstovin farfalle (mašličky), 1/2 hrnku mraženého hrášku, 2 lžičky mletého pepře a 2 lžičky soli.

Předehřejte troubu na 160 °C. Maso bez větších částí tuku opepřete a osolte. Dejte stranou. Pánev potřete olejem, a až bude rozehřátá dejte do ní maso a rovnoměrně opečte, asi 2 minuty z každé strany. Vyndejte maso z pánve bokem. Snižte teplotu a přidejte mrkev nakrájenou na 2cm kousky a cibuli nasekanou najemno. Vařte, dokud nezačnou měknout, trvá to asi 5 minut. Přesuňte vše do pekáčku, přidejte česnek a vařte minutu. Pak vmíchejte rajčatový protlak, přidejte hovězí vývar, vodu a tymián.

Přiveďte k varu a vložte hovězí maso a bobkové listy. Pekáč přikryjte a vložte do trouby na 2 1/2 – 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Pak pekáč vyndejte, maso nakrájejte. Dejte na chvíli do trouby, aby se začala směs vařit. Pak ji znovu vyndejte, přidejte těstoviny a vařte je do měkka, asi 10 minut. Pokud budete mít pocit, že chybí voda, tak trochu vody nebo vývaru dolijte. Vyzkoušet můžete i tyto hovězí nudličky s rýžovými nudlemi

Zdroje informací:
thespruceeats.com
eatwell101.com
cookiesandcups.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat