Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 13 202 kJ / 3 156 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,40 g |
Tuky | 142,21 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 500 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 399,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recepty jsou dohromady, protože je většinou dělám najednou z jedné dávky těsta.
Vím, že tu je i spousta jiných receptů, ale jsou většinou z karamelového pudinku. Proto sem přidávám postup, jak jsme to dělali my na praxi v cukrárně :)
Pudink, karamelový základ i korpusy si můžete připravit den předem :)
Při práci s karamelem je třeba si skutečně dávat pozor. Karamel je hodně horký a navíc prská. Také se hodně rychle připaluje, takže doporučuji od něj neodcházet :)
Fondánovou polevu jde sehnat ve větších marketech, nebo v cukrářských potřebách. Pozor ale, abyste ho nezaměnili za potahový fondán (vypadá jako marcipán).
Správně naředěný a nahřátý fondán hezky drží, trošku steče ale nesleze celý. Nesmí se také přehřát, jinak praská, takže nerozehřívat zbytečně dlouho :) jinak se chová jako čoko poleva, jak chladne - houstne
Jinak myslím, že na fotkách je vše dobře vidět :D :D :D
Edit: Základní žloutkový krém - je název, který se užíval v cukrářských normách pro pudink se žloutkem (vyšlehaným s máslem, na půl litru - půl kostka másla. U máslového krému potom celá kostka másla). Původní žloutkový krém samozřejmě byl o něčem jiném, nicméně v době, kdy jsem já byla ve škole, jsme se to učili takto a pod tímto názvem a proto to tu je takto. Základní není od toho, že by šlo o původní recept, ale protože se používá jako základ do krémů a i některých těst (např. do třeného)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 2. 2018 19:59
11. 9. 2017 14:25
Poleva je z moučkového cukru - udělá se karamel z trošky cukru a vody a ten se pak smíchá se zbytkem cukru.
27. 1. 2017 09:09
Jj, máte recht a snad si pán hlavu neukroutil
Annabel:
Jj, máte recht a omlouvám se
Váš krém jsem blbě pochopil jako nedokonalý cukrářský krém (Crema pasticcera)
No a k vašemu "Pro dobrotu na žebrotu" snad pouze: Promiňte, velebnosti... To by tu byl pomalu žebrák vedle žebráka
26. 1. 2017 19:44
http://blongie007.blog.cz/1004/zakladni-zloutkovy-...
I mistr Vrabec jako Základní žloutkový krém uvádí ten ze žloutků (=bez pudinku).
Ono totiž záleží, kdo ty normy napsal, mají více autorů a nejsou jednotné
Naštěstí jsem amatér a nemusím se normami řídit. Když už se s tím doma peču, udělám si ty poctivé
26. 1. 2017 17:11
26. 1. 2017 10:34
Základní žloutkový krém byl název pro toto v cukrářských normách. Přidala jsem to raději i do poznámky, aby tu tedy nedocházelo k nějaké mystifikaci. Možná se to předtím a nebo potom učili jinak. Já už v oboru nejsem co jsem pryč ze školy, pečení už je jenom relax a koníček a změnit se mohlo leccos... Ale my jsme se to učili takto. Samozřejmě původně byl žloutkový krém ze žloutků, o to se tu s nikým nebudu přít. Nicméně za mě už se v cukrárnách vařil pudink se žloutkem, tudíž recept je napsaný tak jak je, jak ho znám já. Pointa receptu byla, že jsem si v cukrárně dobrý větrník nedala už pár let (většinou všude ošidí šlehačku, na které to stojí), měla jsem na něj chuť, udělala jsem si ho doma, tak jak jsme ho dělávali my na praxi. Řekla jsem si, proč bych sem nedala recept s karamelovou šlehačkou, když ve většině receptů je karamelový pudink nebo salko. Průběžně jsem fotila, aby to co nebude jasné z receptu, bylo třeba jasné z fotek... Věnovala jsem tomu čas, který jsem mohla věnovat třeba svým dvěma malým dětem. Skutečně by mě ani nenapadlo, kolik vášně tu způsobí jeden název, který je (byl?) takhle zavedený. Nevadí mno. Recept se dostal k těm, ke kterým se dostat měl. Jinak je vše už snad vysvětleno v poznámkách, příp. v komentářích a tím bych to asi ukončila.
25. 1. 2017 21:41
Toto fakt není Základní žloutkový krém
Přítel Google toho obvykle nakecá ještě víc než přítelkyně wiki a komentovat úroveň učňovského školství mi nepřísluší
No, Sherlock by řekl: Jak prosté..., stačí vymazat slůvko "základní"
Potahování fondánem
Vhodné je fondán nahřívat, rozmíchat a ředit v misce na vodní lázni a i při potahování ho udržovat tekutý na horké vodní lázni. V praxi se vršek korpusu vrchní stranou zlehka omočí ve fondánu, přebytečný fondán se otře o hranu misky a vršek se na chvilku odloží na mřížku. Přebytek fondánu steče a vršek se uloží na naplněný spodek. (tu mřížku lze samozřejmě vynechat)
Ale i toto vás na učňáku asi učili, že
25. 1. 2017 21:12
25. 1. 2017 20:57
25. 1. 2017 19:26
25. 1. 2017 16:59
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 18 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Právě bylo uvařeno:
Zapékané těstoviny
Kamil@ uvařila před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kamil@ uvařila před 2 hodinami
Vepřové plátky pečené s marinádou
MaminkaVladuska uvařila před 2 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
HolyBee uvařila před 5 hodinami
Šťouchané brambory
Alenka87 uvařila před 5 hodinami
Hradecká pomazánka
Saratice uvařila před 6 hodinami
Bramboračka
Kacasek25 uvařila před 6 hodinami
Cuketový krém s mrkví
annaval uvařila před 6 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
olivka uvařila před 7 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Rosvi uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: fondánová poleva na věnečky recept karamelový fondán fondán na věnečky recept vetrnik recept cukrarsky fondánová poleva na větrníky žloutková šlehačka fondán na věnečky fondán poleva na větrníky základní žloutkový krém větrníky jako z cukrárny fondan na větrníky karamel na věnečky cukrarske vetrniky karamelová poleva na věnečky základní recept na karamel karamelový fondán recept fondánová poleva na věnečky karamelové věnečky žloutkové věnečky větrníky recept podle normy
Suroviny: voda, olej rostlinný, sůl, mouka hladká, vejce, pudinkový prášek, rum, máslo, krém, smetana ke šlehání, cukr krupice, smetana ke šlehání, poleva,
Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7q71
11 názorů