Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

eintopf
Zdroj: Toprecepty

Období nekontrolovaného zdražování potravin a energií není pro rodiče s nízkými příjmy jednoduché. Ušetřit na jídle se však dá snadno, aniž byste museli dělat kompromisy v pestrosti a nutriční hodnotě. S našimi tipy se hravě vejdete do 30 korun na jednu porci i s rezervou na spotřebu energií.

Vsaďte na sezónní suroviny

Ceny zeleniny a ovoce se během roku mění podle dostupnosti, a toho je třeba využít ve váš prospěch. Například dýně hokkaido, kterou v době sklizně lze sehnat velkou za 30 Kč, mimo sezónu může stát až čtyřnásobek. A ne jinak je to i s ostatními druhy. Zaměřte se tedy více na sezónní zeleninu a ovoce a během roku jídelníček podle toho obměňujte.

Brambory na tisíc způsobů

I v době zdražování jsou brambory stále relativně levnou surovinou, se kterou naděláte spoustu parády. Vděčným pokrmem jak na oblíbenost dětí, tak i šetrnost pro vaši peněženku jsou zapečené brambory. K bramborám nakrájeným na tenké plátky přidejte oblíbenou zeleninu, zalijte smetanou, posypte trochou sýra a pečte na 190 °C asi 45 – 50 minut. Se zapečenými bramborami skvěle ladí například brokolice, květák, pórek, cuketa nebo nastrouhaná mrkev. Místo sladké smetany můžete vyzkoušet i tvaroh nebo zakysanou smetanu. Jedna porce této zapečené dobroty přijde přibližně na 25 korun (brambory – 6 Kč, tvaroh – 5 Kč, zakysaná smetana – 4 Kč, cibule – 2 Kč, česnek – 2 Kč, máslo – 4 Kč, tuk a koření – 2 Kč)

S bramborami se ale dá kouzlit i jinak. Velmi levnou dobrotou jsou třeba klasické bramboráky nebo bramborové placky, lokše naslano i nasladko, šišky s mákem či noky s nejrůznějšími smetanovými a rajčatovými omáčkami. A vyzkoušíte-li univerzální bramborové těsto, dostanete desítky dalších tipů na levná a chutná jídla. A na kolik vyjde bramborové těsto podle Top receptů? Jedna porce vás bude stát asi 18 korun (brambory – 7 Kč, mouka – 3 Kč, krupička – 3 Kč, vejce – 5 Kč).

Luštěniny zasytí a dodají potřebné živiny

Chcete-li ušetřit a maso patří na váš stůl každý den, bude třeba snížit jeho spotřebu. Zvyšující se cena masa totiž zasahuje do rozpočtu nemalou měrou. Aby to však nebylo na úkor příjmu bílkovin a dalších nezbytných živin, luštěniny jsou skvělou alternativou, která navíc zasytí na dlouhou dobu.

Špatná stravitelnost luštěnin, která bývá častou příčinou, proč se nevyskytují v jídelníčku častěji, se dá eliminovat použitím koření a bylinek. Luštěniny nejprve namočte do studené vody na několik hodin, poté vodu slijte, přidejte čistou a vařte společně s majoránkou, saturejkou, kmínem, fenyklem, anýzem nebo zázvorem.

Červená čočka nakyselo s volským okem a nakládanou okurkou vás přijde na asi 19 korun (červená čočka – 5 Kč, cibule – 2 Kč, mouka - 1 Kč, česnek – 1 Kč, vejce – 5 Kč, kyselá okurka – 3 Kč, tuk a koření – 2 Kč). Podobně levné jsou luštěninové karbanátky, do kterých stačí přidat vejce, strouhanku, nadrobno nasekanou cibulku, česnek a majoránku. Dobře stravitelná pro děti je i cizrna, ze které můžete připravit vydatný salát nebo egyptský falafel. Suroviny na 1 porci pořídíte za zhruba 26 korun (cizrna – 6 Kč, cibule – 2 Kč, petrželka – 6 Kč, mouka – 2 Kč, tuk a koření – 10 Kč). Fazolový guláš je opravdová pochoutka nejen pro děti, které uvaříte plný hrnec a bude chutnat ještě lépe po uležení další den.

Těstoviny s omáčkou za pár korun

Děti těstoviny milují ve všech podobách. Inspirujte se nejoblíbenějšími omáčkami na těstoviny, mezi kterými najdete i ty, které rozpočet určitě nezatíží. Mezi levnými jídly z těstovin samozřejmě nesmí chybět ani tradiční šunkofleky a těstovinové saláty, které spojíte jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou.

Obiloviny nemusí být jen příloha

Typickým obilným pokrmem, který patří do těch levnějších, je rizoto. To ovšem nemusí být připraveno pouze z rýže. Za vyzkoušení stojí také pohanka, jáhly nebo kroupy. Do rizota lze spotřebovat téměř vše, co se doma běžně nachází, např. kořenová zelenina, cibule, maso i uzeniny, sýr nebo sušené houby.

Naši předkové nejlépe věděli, jak na levná jídla z dostupných surovin. Typickým příkladem je staročeský houbový kuba, který je sice tradičním vánočním pokrmem, ale proč si ho nepřipravit kdykoli během roku. Základ tvoří pouze kroupy, sušené houby a česnek. A kolik vás bude stát 1 porce? S vlastními sušenými houbami vyjde na přibližně 16 korun (kroupy – 3 Kč, sušené houby – z vlastních zdrojů, česnek – 4 Kč, cibule – 3 Kč, tuk a koření – 6 Kč).

Pšeničné nebo kukuřičné tortilly se dají naplnit zeleninou, masem i různými směsmi. Mexická quesadilla je navíc zapečená se sýrem a chutná skvěle na všechny způsoby.

Ušetřit se dá i s masitými jídly

Víte, že samotná kuřecí prsa mohou stát až dvojnásobek peněz v přepočtu na kilogram, než když koupíte celé kuře? To se dá zpracovat na minimálně 4 jídla pro celou rodinu. Prsa se hodí na nejrůznější směsi se zeleninou, řízky nebo rolky, ze stehen vytvoříte plný hrnec kuřete na paprice, ze skeletu a křídel bude vývar na polévku a z drobů uděláte výbornou omáčku k rýži nebo knedlíkům. Suroviny pro 1 osobu vyjdou zhruba na 29 korun (srdíčka – 9 Kč, játra – 9 Kč, cibule – 1 Kč, špek – 3 Kč, vývar – 4 Kč, mouka – 1 Kč, koření – 2 Kč).

Zpracovat zbytky masa, zeleniny i luštěnin lze do jídel z jednoho hrnce. Tzv. eintopf je tradičním pokrmem německé kuchyně a může mít nekonečně mnoho podob a chutí.

Levnou ingrediencí jsou i játra, která se připravují na minutku nebo je z nich výborná omáčka.

Sladké pokrmy šetří čas i peníze

Chcete-li se blýsknout skvělým jídlem, kterým nepohrdne žádné dítě, a navíc ušetřit spoustu peněz, pusťte se třeba do knedlíků plněných sezónním ovocem, palačinek či lívanců s marmeládou, nudlí s mákem, žemlovky nebo krupičné kaše. Víte, jak na dokonalou krupičnou kaši? Z 1 porci zaplatíte asi 19 korun (krupice – 6 Kč, mléko – 5 Kč, máslo – 3 Kč, ochucení bez ovoce – 5 Kč).

Další levná a jednoduchá jídla

Sezónní zelenina se dá připravit v trojobalu jako řízek. Výborný je z cuket, celeru nebo patizonu, jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. K dalším úsporným pokrmům patří např. halušky se zelím, knedlíky s vajíčkem nebo vaječné omelety, ve kterých lze opět využít zbylou zeleninu, pečené maso, sýr nebo uzeniny.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více