Halušky s kysaným zelím

Dana Krupsova Kuchařka: Dana Krupsova

Bezmasá jídla 6 názorů

Suroviny

5 brambor
hladká mouka
1 vejce
mléko
350 g kysaného zelí
1 cibule
kousek klobásky (nemusí být)
olej
máslo (rozpuštěné)
sůl
cukr
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a zpěníme ji na oleji. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou klobásku, chvíli osmahneme a přidáme kysané zelí i s nálevem. Podle potřeby chvíli podusíme. Mezitím dáme vařit osolenou vodu na halušky.

  2. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a zalijeme trochou mléka. Necháme asi 5 minut odstát. Pak tekutinu z brambor slijeme. Přidáme vajíčko, sůl a tolik mouky, abychom měli těsto vláčné a polotuhé. Nesmíme mít z těsta kaši, to by se halušky rozvařily.

  3. Když voda vaří, dáváme do ní malou lžičkou těsto. Lžičku stále vlhčíme ve vodě, aby těsto nelepilo. Povaříme asi 3–4 minuty. Pak halušky scedíme a v míse omastíme rozpuštěným máslem. Nakonec hotové zelí dochutíme solí a cukrem, přimícháme k haluškám a dobře promícháme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Halušky s kysaným zelím

  • Dajda Dajda

    Dana Krupsova: Tak vodu slijte, nechte odstát a škrob vraťte zpátky do těsta. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dana Krupsova: :-) Ono každý vie, že halušky sa nerobia z nových zemiakov. Neskoré odrody veľa vody nemajú. A halušky sú proste halušky, netreba ich zjemňovať.:-K Po nete behajú kadejaké "novosti haluškové", ale viete, koľko Čechov mi povedalo, že im halušky nechutia, a keď zjedli halušky ako majú byť, nevedeli sa dojesť? My tiež nevylepšujeme sviečkovú kadečím, a ani iné typicky české jedlá neinovujeme. Možno som trocha ostrá, ale keď vidím čo všetko sa v Čechách predáva ako slovenské alebo dokonca typicky slovenské halušky, ani sa tým, čo ich nechcú nedivím.:-K A musím sa priznať, rozčuľuje ma to. Prepáčte. :-K

    Odpovědět

  • Vajíčko halušky zjemní a škrobovou vodu slévám z důvodu, abych nemusela dávat velké množství mouky. Dříve jsem škrobovou vodu nechávala a těsto jsem měla stále kašovité, což nemá být.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dana Krupsova: ;-) Samozrejme, to súhlasím, so slaninkou. Len s tými haluškami nie veľmi. :-K<3

    Odpovědět

  • Děkuji za poznámku. Ne ale každý snáší slaninu, tak tohle je varianta bez té slaniny.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dovolím si malú poznámku: najprv škrob z halušiek vylejete a potom tam dáte vajce?!? Škrob sa nevylieva (ten drží cesto pokope) a vajce nedáva. A kde je slaninka? Tá tam patrí, či sú halušky s kyslou alebo sladkou kapustou, s bryndzou, tvarohom...

    Odpovědět

Tématické fráze: halusky s kysanym zelim halušky s kysanym zelím a klobasou