Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší dietní přílohy pro rok 2022: Dejte si k masu květákovou rýži nebo tyhle zeleninové knedlíky a kila poletí dolů
Zdroj: Toprecepty

Chcete trochu zhubnout nebo si udržet štíhlou linii, ale nedokážete se vzdát příloh? Nemusíte nutně vše nahrazovat saláty, stačí když kalorické knedlíky, rýži či těstoviny nahradíte lehčími variantami. Rýži totiž uděláte i z květáku, kaši z celeru a špagety třeba z cukety. Nebojte, chutnají skoro jako originál.  

Rizoto z květáku?

Tato netradiční rýže je v poslední době velkým hitem. S klasickou rýží bohatou na sacharidy má společný jen tvar a nepřiberete po ní ani deko. Připravuje se totiž jen z květáku, pokud se ale správně dochutí, od pravé rýže ji téměř ani nerozeznáte. Podávat ji můžete jako přílohu k masu, s bylinkami a jinou zeleninou místo salátu nebo i ve formě italského rizota.

Připravit se dá několika způsoby – růžičky květáku musíte nejprve nastrouhat na struhadle nebo rozmixovat v mixéru tak, aby květák připomínal normální rýži. Pak se krátce povaří ve vodě či v mikrovlnné troubě nebo upeče rozprostřený  v troubě na plechu. Květáková rýže se dá i osmahnout na pánvi na oleji, takto připravená vám pak nahradí rýži ve specialitách asijské kuchyně. Stejně jako z květáku se dá udělat rýže i z brokolice, ta sice barvou klasickou rýži nepřipomíná, krásně ale barevně oživí tu květákovou.

Místo špaget cuketa

Italská kuchyně se bez nich sice neobejde, ani těstoviny ale nepatří k nejdietnějším přílohám. Přímo ideální alternativou ke klasickým špagetám jsou ty cuketové, které mají dokonce svůj vlastní název zoodles. Připravují se pouze z cukety a nepoužívá se do nich žádná mouka, takže si je mohou dopřát nejen ti, kteří drží nízkosacharidovou dietu, ale i ti, kteří nemohou lepek. Předností cuket je, že jsou poměrně chuťově neutrální, takže je můžete nakombinovat s jakoukoliv omáčkou, nakrájené na nudličky navíc opravdu jako nudle vypadají.

Pokud se vám nechce cuketu krájet, můžete si vzít na pomoc přístroj spiralízér, s nímž vytvoříte krásné špagety, případně škrabku na nudličky julienne nebo struhadlo mandolína. Hotové špagety pak už není nutné vařit, stačí je jen smíchat s nějakou teplou omáčkou, která je i ohřeje. Anebo je můžete krátce osmahnout v pánvi.

Z dýně uvařte kaši

Brambory můžete v jídelníčku poměrně snadno nahradil pomocí dýně. Tato obííbená zelenina totiž obsahuje opravdu malé množství kalorií. Ve 100 g dýně hokkaido, která je u nás hodně oblíbená pro své snadné zpracování, se ukrývá pouhých 197 kalorií, ve stejném množství brambor je to 370 kcal. Z dýně uděláte vynikající pyré, které pak můžete podávat místo klasické bramborové kaše. Stačí zeleninu jen rozmixovat a případně zjemnit mlékem. Vynikající je třeba v kombinaci se zvěřinou nebo s líčky na víně. Ještě dietnější pyré uvaříte třeba z celeru, ten má dokonce jen 183 kcal.

Batáty mají nízký glykemický index

I když se batátům říká sladké brambory, jsou překvapivě mnohem dietnější než ty klasické. Předností batátů je, že mají poměrně nízký glykemický index, energie ze sacharidů se tak uvolňuje pomaleji, čímž se oddaluje pocit hladu. Kalorií sice mají víc, ale s ohledem na to, jak ovlivňují hladinu cukru v krvi jsou vhodnější než klasické brambory. To ale platí je, pokud je uvaříte, pečené mají glykemický index vyšší. Navíc jsou bohaté i na beta karoten. Díky sladké chuti je mají v oblibě hlavně děti. Z batátů jsou vynikající hlavně hranolky, které v kombinaci s dipem z avokáda můžete mlsat téměř bez výčitek.

Zeleninové knedlíky

Pokud milujete nadevše českou kuchyni a omáčky si nedokážete představit bez knedlíků, zkuste jejich jednoduchou zeleninovou verzi. Lehké knedlíčky jsou v poslední době hitem mnoha „hubnoucích“ skupin na sociálních sítích. Není v nich totiž žádná mouka, jen nastrouhaná kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), případně cuketa a navíc vajíčka, které směs drží pohromadě. Příprava je snadná, zelenina se jen nastrouhá najemno, smíchá se solí a nechá tzv, vypotit. Pak se z ní vymačká tekutina, smíchá se s vajíčky a přendá do hrnečku vhodného do mikrovlnné trouby. Vynikající zeleninový knedlík bude hotový již za pár minut a vyzkoušet ho můžete třeba podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací: 
Kaloricketabulky.cz
Healthline.com
Ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994556

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více