Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasné cuketové špagety nahradí ty běžné. Jsou ale zdravější a navíc bez lepku a sacharidů. Jak na ně?
Zdroj: Toprecepty, RAWMANIA.CZ

Přemýšlíte, jak nejlépe využít cuketovou nadílku? Pokud chcete zároveň trochu odlehčit svůj jídelníček, udělejte z nich netradiční těstoviny. Cuketové špagety jsou hitem poslední doby. Můžete je upravit s omáčkou, použít i jako přílohu a navíc jich můžete sníst hromadu a to úplně bez výčitek.

Cuketové špagety nahradí ty klasické

Při zmínce o cuketových špagetách si mnozí z nás představí klasické špagety jen s nějakou cuketovou směsí. Ty moderní cuketové špagety nemají ale s normálními těstovinami nic společného, není v nich žádná mouka ani vajíčka a jsou opravdu vyrobené pouze z cuket. Přemýšlíte, jak je něco takového možné? Kupodivu ano, a snadno si je připravíte sami. Servírovat je pak můžete obdobně jako jakékoliv jiné těstoviny.

Těstoviny zvané zoodles

Cuketové špagety jsou populární hlavně mezi vyznavači raw stravování. Tito zastánci syrové stravy konzumují pouze potraviny, které nebyly nijak tepelně upraveny, respektive neprošly teplotou vyšší než 42 °C. Existují ovšem i recepty s cukínovými nudlemi, které se před podáváním povaří. I ty jsou mnohem zdravější než běžné těstoviny, navíc si je mohou dopřát i strávníci, kteří nemohou konzumovat lepek v nich obsažený. Cuketa je navíc na tvorbu takových nudlí ideální, je totiž poměrně chuťově neutrální a můžete ji nakombinovat téměř s jakoukoliv omáčkou. Zřejmě i to je důvod, proč jsou tyto těstoviny tak populární, dokonce natolik, že mají svůj vlastní název zoodles, který je odvozený od anglického výrazu noodles spojeného s pojmenováním zucchini.

Přípravu špaget usnadní spiralizér nebo škrabka

Na cuketové nudle nebo špagety jsou vhodné spíš větší cukety, z nichž vytvoříte delší nudličky. Cuketu můžete předem oloupat, klidně na nich ale slupku nechte, dodá špagetám barvu i nějaké živiny navíc. Připravit je pak můžete několika způsoby. Pokud chcete vytvarovat dokonalé špagety, neobejdete se bez určitých kuchyňských pomůcek.  Práci vám usnadní spiralizér na ovoce či zeleninu, škrabka julienne nebo struhadlo mandolína.

  • Spiralizér je nejrychlejší a nejjednodušší možností, jak udělat špagety. Díky spiralizéru nebudete muset vynaložit tolik síly, stačí jen vložit zeleninu a točit kličkou. Přístroj pak během chvilky vytvoří úhledné nudličky nejen z cuket, ale využijete jej díky vyměnitelným nástavcům i na jiné tvary a jiné druhy zeleniny.
  • Časově náročnější je krájení špaget pomocí škrabky julienne. Tuto škrabku máte pravděpodobně doma, běžně se používá na škrabání zeleniny, dokáže ale i nakrájet zeleninu na tenké proužky. Takto nakrájené zelenině se říká "julienne". Výhodou této škrabky je, že vám vytvoří ty nejjemnější nudličky, které pak jen prsty rozdělíte od sebe. Předností škrabky navíc je, že vám v kuchyni nezabere tolik místa.
  • Nástavec na krájení nudliček julienne má i struhadlo zvané mandolína. Nudličky jsou sice o trochu sinější než ty ze škrabky, strouhání vám ale zabere polovinu času než v případě škrabky. Mandolína vytváří nejlepší ploché cuketové těstoviny a umožňuje měnit jejich tloušťku. Těstoviny si můžete připravit předem, v lednici v uzavíratelné nádobě vám vydrží až tři dny.
  •  

Cuketové těstoviny jsou nejlepší syrové

A jak si cuketové špagety nejlépe vychutnáte? Chcete-li z nich získat co nejvíce vitaminů a držet se zásad raw stravy, je nejlepší si je dát syrové. Pak už je jen smícháte s omáčkou a nudle se zahřejí od ní. Vzhledem k tomu, že cuketa obsahuje hodně vody, vaření cuketovým špagetám příliš nesvědčí. Snadno se vám může stát, že skončíte s rozmočenou kaší z vodnatých nudlí. Pokud vám ale vadí jíst nudle studené, můžete je tepelně upravit, ale opravdu jen krátce. Cílem je nudle jen lehce ohřát, aby zůstaly pevné akorát tak na skus jako klasické těstoviny.

Jak cuketové nudle ohřát?

Cuketové nudle můžete ohřát několika způsoby. Nejrychlejší a nejjednodušší možností je mikrovlnná trouba. Špagety jen stačí dát do misky a ohřívat jednu minutu. Raději ale nejprve mikrovlnku zapněte jen na 30 sekund, pak případně chvíli přidejte. Další možností je cuketové špagety jen krátce osmahnout na pánvi na olivovém oleji. Ani v tomto případě to nepřehánějte, stačí úplně 1-2 minuty. Tento způsob přípravy je ideální, pokud připravujete cuketové těstoviny třeba s opečenými krevetami, s česnekem a chilli papričkami.

Uvařit je můžete samozřejmě i v hrnci s vodou. I tady je třeba vařit krátce, hotové cukety pak nechte okapat, případně je ještě můžete otřít papírovou utěrkou. Poslední možností je opékání cuket v troubě při teplotě cca 200 °C. Cukety jen stačí rozložit na pečicí papír, posypat solí a dát zapéct. Jsou sice trochu křupavější, ale tento způsob vám zabere nejvíce času. Cuketu je nutné péct 10-15 minut. Nakonec ji můžete ještě vyždímat do papírové utěrky. Hotové těstoviny si můžete vychutnat s jakoukoliv omáčku, třeba s boloňskou. Vynikající jsou ale i jen samotné, dochucené pouze česnekem, citronem a posypané parmazánem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie