

Slovenská fazolačka
Suroviny 5-6 porcí
- 1,5 hrnku barevné fazole
- sůl
- celý pepř 8
- nové koření 5
- bobkový list 2
- 5 brambor
- 2 nožičky klobásy čabajkového typu
- 350 ml smetana na vaření nebo 1 šlehačka naředěná mlékem
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce hl. mouka
- 1 lžička sušené papriky
Postup přípravy receptu
Barevné fazole, já mám nejradši ty velké, namočíme na 24 hodin.
Vodu vylejeme a v nové vodě asi do poloviny hrnce necháme fazole vařit se solí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
Když jsou fazole skoro měkké, přidáme 5 brambor na kostičky. Když je obojí měkké, 2 nožičky klobásy čabajkového typu nakrájíme na kolečka. Přilijeme smetanu na vaření, nebo šlehačku naředěnou mlékem.
Zahustíme jíškou: olej rozpálíme, na to na drobno cibuli zpěnit do růžova, hl.mouku osmahneme a lžičku sladké papriky.
Polévku necháme přejít varem a hotovo.
Poznámka od kuchařky
Tento recept mi dala před 20 lety kolegyně. Kdokoliv jí za ty roky ochutnal, žádal opakování. Přeji dobrou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slovenská fazolačka
-
Ano
tak tuhle mi od malinka vařila naše stará mama - babka na slovensku :) mňám
-
jarda Kadic:
-
Kruela: Já taky ne a to jsem na Slovensku prožil nějaký čas
Fazolaček jsem jedl spoustu,i nakyselo, ale tuhle si uložím
-
Kruela: Taky jsem to nepobrala.
-
fuuha, ja len tak:o co vám jde? Naprosto vám nerozumím.
-
24 hodin tu fazulu namacat, ved to uz musi mat penu
12 by este bolo ako tak z vecera do rana v chlade
ja py 16.30 pridem z prace a o 19 hotovo
premzjemyjem fazole a zalijem vriacou vodou, zakryjem na pol hodku, a aj s vodou dam vari k udenemu
niekedy,ked dam zemiaky neskoro, tak sa mi fazolky rozvaria, no nepozornost moja
do termosky zalete vriacou vodou a ate tone echt
sa chcem opytat, naco je tu anti - spam, opakujete s prvacku matiku_ -
JezulkaS:Moc děkuji
-
Uvařeno, snězeno dřív než jsem stihla udělat foto. Tak snad příště budu rychlejší. Posílám + 1 bodík.
-
danka1965:Moc děkuji
.Přesně tak to je.Někdy,když si vzpomenu pozdě, tak je namočím třeba jen na 12, ale pak se samozřejmě vaří déle.Proto je lepší na 24.Jsem moc ráda, že chutnalo
-
Polévka opravdu vynikající. Fazole jsem namočila na 24 hodin, alespoň se nemusí poté tak dlouho vařit, byly za chvilku
-
tejaja:Slovenská pro to, že recept měla kolegyně od svého muže, který pocházel ze Slovenska, tak že Slovenská je.
-
hladoska: tak si ji namočte, na jak dlouho chcete
-
Slovenská pro to, že recept měla kolegyně od svého muže, který pocházel ze Slovenska, tak že Slovenská.
-
dala by som si hned
, uz sa dlho chystám na fazulovú, ale s údeným kolenom, po vianociach nám údené nejde, este vzdržím,
len neviem, v zivote som fazulu nemocila 24 hodín -
Polievka je veľmi dobrá, ale slovenskou by som ju nenazvala. Tých slovenských je totiž veľa. Čo kraj, to iný mrav a iná fazuľová polievka