Panské párance (recept s příběhem)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 609 kJ / 1 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,73 g |
Tuky | 5,34 g |
Vláknina | 24,24 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,22 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 380,75 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.
Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.
Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.
Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.
Věřím, že budou chutnat i Vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2020 20:32
11. 7. 2020 20:10
11. 7. 2020 20:01
11. 7. 2020 19:50
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.
11. 7. 2020 18:05
11. 7. 2020 18:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 15 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 18 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Gnocchi s medvědím česnekem, žampiony a smetanou
KatkaCechova uvařil před 8 minutami
Pravý vepřový guláš
predseda123 uvařil před 15 minutami
Špekáčky na černém pivu II
MadamChic uvařil před 20 minutami
Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka
Jajaj uvařil před 25 minutami
Šlehačkový beránek
RADULKA13 uvařila před 28 minutami
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 6 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 9 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 10 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 10 hodinami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka polohrubá, sůl, voda, mouka, brambory rané, slanina, cibule, česnek, máslo, brynza, kmín celý, cibule lahůdková
Panské párance (recept s příběhem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3EE
6 názorů