Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panské párance (recept s příběhem)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

11. 7. 2020 18:57

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie7 537 kJ / 1 802 kcal
Bílkoviny52,24 g
Tuky5,25 g
Vláknina17,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,22 g
Sůl8,00 g
Sacharidy377,60 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.

Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.

Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.

Věřím, že budou chutnat i Vám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

yanull

11. 7. 2020 21:32

magdalenka: Paní má roky praxe, na ni nemám, já jsem přemýšlela, že mám lis na těsto, s několika nástavci, příště to zkusím s nimi "pretlačit". Zde jde hlavně o celkovou chuť a ta byla výborná, tomu jsem ráda. :yes:

magdalenka

11. 7. 2020 21:10

yanull: pani vo videu robí dlhé pásy, jednoduchšie je vyvaľkať menši podlhovasté kúsky a tie "párať". Je to piplačka, ale ak človek pochytí správny grif, ide to.

yanull

11. 7. 2020 21:01

magdalenka: Budu muset vyjet na školení v párání a šúlaní na Slovensko ;-) To, co jsem psala v receptu, jsem čerpala z internetu, ale věřím, že Ty znáš historii lépe :-K

magdalenka

11. 7. 2020 20:50

Párance sú typickým jedlom pre Pukanec, ktorý leží v levickom okrese - nie je to východné Slovensko, leží medzi Levicami a Banskou Štiavnicou. (Tiež pochádzam z tých končín.) Cesto sa dá dobre "párať", len musíš načať tú placku v strede, nie na kraji, keď budem robiť, nafotím. Tú pani v TV súťaž som videla, varila ich s pečenými rozpučenými zemiakmi a tvarohom, maslom (slaninou) - práve to je typické pre Pukanec. Dnes na jarmokoch ich dostať na viac spôsobov, aj na sladko. Nemusia stáť cez noc, ale dobre odležané sa párajú lepšie.
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.

yanull

11. 7. 2020 19:05

Eja57: Ráda, ale už je opravdu jen trocha, ovšem pro tak vzácnou návštěvu udělám čerstvé ;-):-K

Eja57

11. 7. 2020 19:01

:-O schovej mi trochu....už jeduuuuu
:yes::-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka polohrubá, sůl, voda, mouka, brambory rané, slanina, cibule, česnek, máslo, brynza, kmín celý, cibule lahůdková

TopRecepty.cz

Panské párance (recept s příběhem)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3EE