Panské párance (recept s příběhem)

yanull Kuchařka: yanull

Těstoviny 6 názorů

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 KL soli
250-400 ml studené vody
dle savosti mouky
----------------------
K dohotovení:
nové brambory dle počtu strávníků
kvalitní slanina
1-2 cibule
3 stroužky česneku
sádlo, máslo
brynza
kmín
nať z lahůdkové cibule
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem z uvedených surovin vypracujeme těsto. Práci jsem zadala robotu, ale pak jsem ho ještě na podložce propracovala, až bylo lesklé a nelepilo. Uložila jsem ho do krabičky a nechala do druhého dne odležet.

  2. Dobře umyjeme brambory a i se slupkou je dáme péci do trouby, vyhřáté na 200 °C. Během pečení začneme dělat párance. Těsto tence po částech rozválíme, rukama ho ještě natáhneme a mělo by se začít trhat rukama na nepravidelné dlouhé nudle. Zkusila jsem to, ale přiznám se, že jsem se s tím přestala párat:-) a pomohla jsem si radýlkem. Těsto se nepodsypává, tudíž se trochu lepí, ale v rukách lze roztáhnout až na 50 cm a uštipujete si vámi zvolenou délku. Vařila jsem je v osolené vodě po částech, je toho celkem dost. Jakmile párance vyplavou, jsou hotové. Ukládala jsem je do termomísy.
    Na pánvi jsem na sádle dala smažit cibuli, přidala kmín a ke konci nechala rozvonět česnek.

  3. Uvařené brambory jsem rozmačkala šťouchadlem, osolila a polila rozpuštěným máslem. Na ně jsem dala párance a ty jsem polila osmaženou cibulí s česnekem. Pak jsem na rozdrobila brynzu a nakonec vše přelila osmaženou slaninou na zbytku másla. Posypala natí.

Poznámka

Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.

Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.

Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.

Věřím, že budou chutnat i Vám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Panské párance (recept s příběhem)

  • yanull yanull(autor receptu)

    magdalenka: Paní má roky praxe, na ni nemám, já jsem přemýšlela, že mám lis na těsto, s několika nástavci, příště to zkusím s nimi "pretlačit". Zde jde hlavně o celkovou chuť a ta byla výborná, tomu jsem ráda. :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    yanull: pani vo videu robí dlhé pásy, jednoduchšie je vyvaľkať menši podlhovasté kúsky a tie "párať". Je to piplačka, ale ak človek pochytí správny grif, ide to.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    magdalenka: Budu muset vyjet na školení v párání a šúlaní na Slovensko ;-) To, co jsem psala v receptu, jsem čerpala z internetu, ale věřím, že Ty znáš historii lépe :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Párance sú typickým jedlom pre Pukanec, ktorý leží v levickom okrese - nie je to východné Slovensko, leží medzi Levicami a Banskou Štiavnicou. (Tiež pochádzam z tých končín.) Cesto sa dá dobre "párať", len musíš načať tú placku v strede, nie na kraji, keď budem robiť, nafotím. Tú pani v TV súťaž som videla, varila ich s pečenými rozpučenými zemiakmi a tvarohom, maslom (slaninou) - práve to je typické pre Pukanec. Dnes na jarmokoch ich dostať na viac spôsobov, aj na sladko. Nemusia stáť cez noc, ale dobre odležané sa párajú lepšie.
    Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
    Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Eja57: Ráda, ale už je opravdu jen trocha, ovšem pro tak vzácnou návštěvu udělám čerstvé ;-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    :-O schovej mi trochu....už jeduuuuu
    :yes::-K

    Odpovědět

TIP dne na email

Zapomněl/a jsem heslo