Panské párance (recept s příběhem)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 609 kJ / 1 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,73 g |
Tuky | 5,34 g |
Vláknina | 24,24 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,22 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 380,75 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.
Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.
Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.
Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.
Věřím, že budou chutnat i Vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2020 21:32

11. 7. 2020 21:10
11. 7. 2020 21:01


11. 7. 2020 20:50
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.
11. 7. 2020 19:05


11. 7. 2020 19:01



Moje poznámka
Nejnovější recepty Více

Křehký jablkový koláč s ořechy
Přidáno před 4 hodinami

Rychlé ptáčky z mletého masa
Přidáno před 7 hodinami

Vláčný koláč s fíky
Přidáno před 9 hodinami

Salát s jablky a rozinkami
Přidáno před 9 hodinami

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená
Přidáno před 23 hodinami

Hovězí plátky z krku na slanině a cibulích v papiňáku
Přidáno 12. 8. 2022 20:24
Právě bylo uvařeno:

Rýžový nákyp
uvařil/a Tynkak
před 2 hodinami

Bezinkový likér
uvařil/a michaela svancarova
před 2 hodinami

Voňavá houbová omáčka se žampiony
uvařil/a Petra Dvor.
před 3 hodinami

Domácí bujón
uvařil/a Petra Dvor.
před 3 hodinami

Domácí kečup od Krkovičky
uvařil/a janatka
před 3 hodinami

Kynutý se švestkami ... koláč
uvařil/a Kamila30
před 5 hodinami

Omáčka "Uncle Bens" (Zdenča)
uvařil/a IVA Zdenkova
před 6 hodinami

Lotus řez s banánem
uvařil/a vikinka09
před 7 hodinami

Vláčný koláč s fíky
uvařil/a Pikaka
před 9 hodinami

Paštika z kuřecích jater
uvařil/a Misaam
před 9 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka polohrubá, sůl, voda, mouka, brambory rané, slanina, cibule, česnek, máslo, brynza, kmín celý, cibule lahůdková
Panské párance (recept s příběhem)
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3EE
6 názorů