Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doba dýňová: Uvařte si polévku, upečte dort nebo usmažte dýňové „bramboráky“
Zdroj: Toprecepty, mika59

V běžném silničním provozu se jízda na oranžovou nedoporučuje, ale v kuchyni je tomu na podzim přesně naopak! Sáhněte po sytě oranžové dýni Hokkaidó, výrazně žluté máslové dýni nebo světlejší špagetové a vyberte si jeden z našich 9 tipů, jak tyhle dýně využít!

Vydatné polévky

Jen málokterá polévka je v chladných sychravých dnech tak oblíbená jako právě ta dýňová. Je totiž nesmírně snadná na přípravu a nesmírně variabilní na ochucení. Dýni stačí jen uvařit nebo upéct, rozmixovat, ochutit, naředit vodou nebo vývarem a polévka je hotová! K dýni chuťově skvěle ladí chilli, česnek a zázvor, ale také skořice, kardamom nebo kokos. Polévku tak můžete zjemnit i zahustit třeba právě kokosovým mlékem. Chcete-li sytější jídlo, povařte spolu s dýní také brambory a vše pak společně rozmixujte.

Skvělé hlavní chody

Máte-li rádi pravé italské rizoto z kulatozrnné rýže arborio, tak dýně je přesně ta zelenina, která se do něj náramně hodí. Skvěle se rozvaří a rýži tak výtečně zabarví í ochutí. Pak už stačí jen přidat parmazán a rizoto dochutit podle svých preferencí. Dalším výborným hlavním jídlem je například dýňové kari s cizrnou a kořením garam masala. Případně zkuste netradiční dýňové „bramboráčky“, neboli placky, v nichž se míchají jak nastrouhané brambory, tak nastrouhaná dýně.

Dýně nasladko

Ještě pořád nemáte dýně dost? Upečte si dýňový dort, speciální bulky z dýňového těsta dochucené skořicí či dýňové muffiny s vlašskými ořechy. Variací na jablečný štrúdl je závin s náplní z dýňového pyré. Můžete samozřejmě smíchat i jablka s dýní, ničemu to neuškodí, naopak, obě chutě se vzájemně hezky doplní.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie