Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vepřová panenka v ořechové krustě
Zdroj: Toprecepty

Vlašské ořechy nejen báječně chutnají, ale také jsou zdravé. Nemusí přijít jen do sladkých jídel, jejich místo je i ve slané kuchyni. Najděte inspiraci, jak s nimi naložit v pomazánce, polévce i v případě masa.


Ořechy jsou skvělou ingrediencí

Ořechy patří především k podzimu a zimě, kdy si jich vychutnáváme nejvíce. Jejich chuť je příjemná a výborně ladí téměř s každou surovinou a dodá jídlu neobyčejný nádech. Nemusíte si je dávat jen ke snídani do müsli nebo koláčů. Využijete je naslano ke svačině, obědu i při večeři. Když je nasucho opražíte, získají navíc ještě lepší chuť a jídlo bude voňavější.

Pomazánka z ořechů

Ořechy mohou být lahodnou tečkou na pomazánce, ale také mohou být jednou z hlavních ingrediencí. Nasekané vlašské ořechy přidejte do česnekové pomazánky, hodí se i do pomazánky se sýrem niva. Na ni potřebujete jen 200 g sýru niva, 50 g povoleného másla a 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Jak na to? Sýr nastrouhejte, přidejte máslo a dobře promíchejte. Můžete i rozmixovat, pak vmíchejte ořechy. Navrch můžete pomazánku ozdobit lístky petrželky a kousky vlašských ořechů.
Netradiční je pomazánka z červených fazolí, do které se přidává i hrst ořechů

Náš tip: Připravte si podle videoreceptu žampiony plněné gorgonzolou s vlašskými ořechy na salátku z rukoly. 

Brokolicový krém s ořechy

K ořechům se výborně hodí brokolice. Můžete si ji připravit jen tak podušenou a posypat ji sýrem parmazán a nasekanými ořechy. Připravte si z ní ale i lahodnou krémovou polévku. Budete na ni potřebovat: 1 střední brokolici, 1 l vývaru (třeba zeleninového), 1 smetanu na vaření, 100 g vlašských ořechů a na dochucení pepř a sůl. Jak na to? Omytou brokolici oblanšírujte, což spočívá v prudkém krátkém vaření a rychlém ochlazení, abyste získali co nejlepší chuť této zeleniny. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte do hrnce, přilijte trochu vývaru a ořechy. Vše rozmixujte a dolijte horkým vývarem. Výsledkem by měl být hladký krém. Hotovou polévku na talíři můžete ozdobit kousky ořechu.

Ořechy s těstovinami

Těstoviny nemusí být jen se sýrem a kečupem. Místo nich si na kolínka, špagety a další druhy těstovin můžete připravit směs oleje, vlašských ořechů, česneku a sýru. Budete na to potřebovat: 150 g vlašských ořechů, asi 50 g sýru parmazán, 3 listy bazalky, 3 listy šalvěje a lžičku oregana, 2 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Jak na to? Sýr, ořechy, bylinky a česnek s olejem rozmixujte a dochuťte pepřem a solí. Nalijte na uvařené těstoviny. Ozdobit pokrm můžete některou z bylinek, které jste použili na omáčku, dále třeba ořechy.

Pokud byste rádi vyzkoušeli něco vizuálně velmi přitažlivého, zdravého a zároveň výborného, připravte si omáčku z červené řepy se sýrem a ořechy

Plněná kapusta s vlašskými ořechy

Plněná kapusta je vynikající jídlo, ať už použijete základní recept s mletým masem a rýží, nebo ho vyšperkujete o křupavé ořechy. Další variantou, kterou můžete naplnit kapustu, je směs rýže s ořechy, květákem, sýrem a bylinkami. Co budete potřebovat? 1 hlávkovou kapustu, 200 g rýže natural, 220 g květáku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g gorgonzoly nebo nivy, 5 lžic nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce oleje (slunečnicový/řepkový), 2 lžíce směsi bylinek (oregano, tymián, máta), pepř a sůl.

Jak na to? Rýži uvařte podle obalu. Kapustu rozdělte na listy, vykrojte tuhý střed (pozor, abyste neroztrhli celý list) a dobře omyjte. Opět jako u brokolice oblanšírujte. Vlašské ořechy opražte na sucho na pánvi, jak jsme doporučovali na začátku. Sýr nastrouhejte nahrubo, bylinky nasekejte, ořechy nakrájejte nahrubo a vše smíchejte v misce. Přidejte rýži a květák nasekaný nadrobno. Opepřete a osolte a vše dobře promíchejte. Vzniklou směs dejte na kapustové listy, sviňte je do závitku a zajistěte špejlí. Vyndejte pánev, kápněte do ní dvě lžíce oleje a závitky osmažte. Pak je zalijte vývarem, případně dochuťte pepřem a solí. Duste na mírném plameni zhruba 30-40 minut.

Vepřová panenka v ořechové krustě

Ořechy se výborně hodí ke kuřecímu i vepřovému masu. Vepřová panenka v ořechové krustě, která je směsí ořechů, parmazánu, petrželky, strouhanky a cibulky, je velmi slavnostním jídlem, protože vypadá spolu s pečenými bramborami, vařenou brokolicí a rajčaty naprosto luxusně. Připravte si ji v neděli, o svátcích, i pro návštěvu. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat